5 tipp az igazán pihentető alvásért

5 tipp az igazán pihentető alvásért

Címlap / Életmód / Egészség / 5 tipp az igazán pihentető alvásért

Az ember azt gondolná, ahhoz, hogy jót aludjon, elegendő egy kényelmes ágy és némi jóleső fáradtság. De vannak, akiknek ez egyáltalán nem megy ilyen egyszerűen! Ha neked is folyton jár az agyad lefekvés előtt és csak nagyon nehezen álmosodsz el, reggel pedig kialvatlanul kelsz, akkor ezeket a tanácsokat érdemes megfogadnod.

Ne vidd be a munkát a hálószobába!

Őrizd meg az alvókuckód intimitását! Tiszteld meg magad és a pihenésed azzal, hogy a hálószobádból nem csinálsz irodát.

Ne vidd be a laptopot, sőt tudatosan különítsd el a munkát a pihenéstől. Gondolj csak bele: ha kellőképpen kipihened magad, másnap jobban teljesítesz.

Ha van rá módod, a dolgozósarok is a lehető legtávolabb essen attól a helyiségtől, ahol álomra hajtod a fejed.

Mentesítsd ezt a szobát mindentől, ami köthető a stresszhez: számlák, hivatalos levelek, rendetlenség.

Távolítsd el az elektromos berendezéseket!

Tudományos kutatásokkal támasztották alá, hogy az elektromos árammal működő dolgok károsak a szervezetre: az általuk kibocsájtott rezgések allergizálnak, megbetegíthetnek.

Így bármilyen kényelmes is, a televízió helye nem a hálószobádban van.

Válaszd helyette inkább a jó öreg olvasást, ettől biztosan békés álomba szenderülsz majd.

Légy tudatos színválasztó!

A feng shui szerint nem mindegy, hogy milyenre fested a hálószoba falát. A piros, a magenta és a narancsos színek izgatólag hatnak, így a forró éjszakákhoz akármelyik tökéletes választás, a pihentető alváshoz viszont már kevésbé.

A hideg színek, úgy mint a szürke és a fehér, pihentetőleg hatnak, viszont nem állnak a nemi vágy fokozásának szolgálatában. A kék szín a kutatások szerint egyébként kedvező hatással van a pulzusszámra és a vérnyomásra.

Természetesen nem kell mindenáron megfelelni a spiritualitás térrendezés szabályainak – elég, ha őszintén felteszed magadnak a kérdést: melyik az a szín, amelynek divattól, elvárásoktól mentesen valóban a te belső világod és igényeid szerint a falra kell kerülnie.

Rendszeresen szellőztess!

Ha minőségi, pihentető alvásra vágysz, akkor legyen gondod a minőségi levegőre is. Reggel, ha felébredsz, máris engedj be egy kis friss levegőt, vesd be az ágyat, így este majd sokkal jobb érzés lesz újra a szunyókáláshoz előkészített paplan alá vetned magad. Lefekvés előtt is tárd ki még egyszer az ablakot, hogy frissüljön a szoba.

Ha van rá lehetőséged, az ágyneműt is rendszeresen rázd ki és hagyd a jó levegőn. Ezeken túl figyelj oda a szoba hőmérsékletére is! Éjszakára nem szerencsés felcsavarni a fűtést, ajánlott 1-2 fokkal hűvösebben aludni, mint ami napközben egyébként jól esik. Igyekezz párásítani a levegőt, az alacsony páratartalom ugyanis szárítja a légutakat és a komfortérzetet is csökkenti.

Gyógynövényekkel a jó alvásért

A természet patikájában mindenre található gyógyír, így arra is, hogy olyan alvást biztosíts magadnak, amelyből felébredve frissen, kipihenten indítod a napodat, kiegyensúlyozottnak érzed magad.

A kamilla, komló, macskagyökér, orbáncfű, citromfű mind nyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.

Egy csésze tea ezek bármelyikéből elalvás előtt megnyugtatja az idegrendszert, kellemesen átmelegít, tehát a regeneráló alvás kiváló előfutára lehet.

Ha nem kedveled a gyógynövényteákat, próbáld egy kis mézzel ízletesebbé tenni, vagy keresd a gyógyszertárakban, drogáriákban kapható tablettás változatukat.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást