Ez az 5 legjobb tavaszi immunerősítő étel – Ezekre építsd az étkezéseidet!

Ez az 5 legjobb tavaszi immunerősítő étel – Ezekre építsd az étkezéseidet!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez az 5 legjobb tavaszi immunerősítő étel – Ezekre építsd az étkezéseidet!

Ebben nem annyira  mostani járványhelyzet motivál, hanem egy könyv, amit elolvastam, és ami úgy tűnik, nagyon sokrétűen rávilágított arra, min kell még változatnom az étrendemet illetően. Egyéni böjt ide, vagy oda, egészségi állapotodtól függetlenül érdemes sűrűn beillesztened az alábbi, szezonális finomságokat az étrendedbe: 

1/5. Torma

A torma a tavaszi szezon egyik legjellegzetesebb íze, pedig a zöldségeseknél szinte egész évben kapható. Azonban, ha valamikor, akkor az éve elején egyértelműen érdemes olyan fogásokat készítened, amikben helyet szorítasz a frissen reszelt tormának. Ez a rendkívül karakteres és meglehetősen erős gyökérzöldség kiváló immunerősítő.

Segíti az emésztést, javítja az étvágyat és a vérkeringésre is optimális hatást fejt ki. A torma a keresztesvirágúak közé tartozik, így igazi csodaszer a testünk számára, hiszen erről a növénycsoportról már számos kutatás megerősítette, hogy valódi immunbombaként viselkedik.

Ráadásul a torma még fehér is: a fehér növények minden esetben méltán híresek immunerősítő hatásukról.

Nincs ez másként a tormával sem, ami extraként nyákoldó, magas antioxidáns tartalmú és mind a vírusok, mind a baktériumok ellen segít felvenni a harcot. 

A torma immunerősítő hatása
matka_Wariatka/istockphoto.com

2/5. Retek

A reteknek számos fajtája ismert és kapható is a piacokon, és bár nem csak tavasszal, ebben a szezonban különösen érdemes fogyasztani belőlük. A fekete- és a sörretek éppúgy hasznos, mint a jégcsapretek és a klasszikus hónapos retek, ami egyébként számos színben pompázhat, nem csak az elterjedt sötétrózsaszínben.

A retekre sokan igazi gyógyszerként tekintenek, már több évezrede, nem is véletlenül: amellett, hogy igazi vitaminbomba, számos nyomelem, ásványi anyag is megtalálható benne. Érrendszeri, keringési problémák estén kiemelkedő segítség a szervezet számára, de ismert vízhajtó, gyulladáscsökkentő, emésztésjavító és májtisztító hatása is.

Nem csak a gumóját érdemes fogyasztani, hanem a friss levelét is, valamint szót érdemel az egyre népszerűbb retekcsíra is. A markáns, erőteljes ízű csíranövény koncentrált formában tartalmazza az összes jótékony vegyületet, amit a kifejlett növények is.

A retek méregtelenítő hatása
Roxiller/istockphoto.com

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást