Szeretnéd egy különleges vacsorával meglepni a párod Valentin-napra? A szív kosárkás csirkemell bulgurral igazán jó választás. Szemet gyönyörködtető látvány, nem terheli meg a gyomrot, és nem mellesleg nagyon finom.
A bulgur remek alternatívája a rizsnek. Igen hamar elkészül, jól ízesíthető. Rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagabb, mint a rizs. Glikémiás indexe pedig kb. fele annyi, mint a rizsé.
Hozzávalók 2 személyre:
- 275 g leveles tészta
- 1 tojás
- 30 dkg csirkemell filé
- 1 kiskanál étolaj
- só
- bors
- 5 dkg edami sajt
- 20 dkg bulgur
- 5-6 dkg rukkola
- ½ citrom frissen facsart leve
- 1 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 25 dkg fürtös paradicsom
Elkészítés:
A csirkemell filét vékony csíkokra vágjuk. Sózzuk borsozzuk. Kevés olajon bevonatos serpenyőben megsütjük. Vigyázzunk, nehogy kiszárítsuk a húst.
A leveles tésztát kiterítjük, nagy szív alakú süti szaggatóval páros számú szív formát szúrunk belőle. Minden második szívnek kiszúrjuk a közepét egy kisebb szív alakú formázóval. Ezeknek csak a peremére lesz szükség. A megmaradt kisebb szívecskéket egy kis szeletelt mandulával, vagy szezámmaggal megszórva desszertnek is tálalhatjuk a többi formával együtt megsütve.
Egy nagy szív alakú formát felvert tojással ecset segítségével szépen megkenünk, ráhelyezzük a lyukas szívet. Szépen, ujjheggyel rásimítjuk, hogy tökéletes legyen a kosárkánk. A sütésre váró szíves kosárka tetejét is megkenjük a felvert tojással. Így készítjük el a többi kosárkát is.
Előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük a szíves kosárkákat.
Még forrón megtöltjük a kosárkákat a sült csirkemell filével. Reszelt sajttal megszórjuk, és egy percre még visszatesszük a sütőbe.
A bulgurt kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.
A rukkolát és a fürtös paradicsomot megmossuk. A citrom levét kifacsarjuk, összekeverjük az extra szűz olíva olajjal.
Tálaláskor tányérra tesszük az elkészített bulgurt, ráfektetjük a hússal töltött szíves kosárkákat. A rukkolát is csinosan a tányérra halmozzuk, rárakjuk a fürtös paradicsomot. A citromlé és az olíva keverékével meglocsoljuk a zöldségeket, és már ehetünk is.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!