Van egy étel, ami nagyfokú immunerősítő hatással bír

Van egy étel, ami nagyfokú immunerősítő hatással bír

Címlap / Életmód / Egészség / Van egy étel, ami nagyfokú immunerősítő hatással bír

Tudjuk, hogy a gyümölcsök és zöldségek jó forrást biztosítanak a vitaminoknak, de mindegyikben egészen más ásványi anyagok találhatók meg, így van, ami hatékony a bőrödnek, míg más az emésztésnek vagy az alvásnak tesz jót.

Azt viszont kevesen tudják, hogy ha immunerősítésről van szó, az egyik legjobb választás nem más, mint az utóbbi hónapokban oly népszerű shiitake gomba!

Ez a bizonyos fajta tartalmazza azokat az immunerősítő összetevőket, amelyek segíthetnek a testünknek megerősödni. Egyetlen adag shiitake gomba tartalmazza a napi szükséges rézbevitel 40%-át, ráadásul a B5-vitamin 33%-át is. Ez utóbbi jelentős szereppel bír az immunrendszer erősítésében, hiszen segíti a testednek az antitestek termelését, amelyek szembeszállnak a különböző betegségekkel. Most, hogy egyre több embernél diagnosztizálják a koronavírust, fontos, hogy te is gyakrabban fogyaszd akár napi szinten.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy 2015-ös kutatás szerint nem több, mint napi 5-10 gramm shiitake gombának is megvan a pozitív hatása. Olyannyira, hogy az eredményeik szerint 52, a kutatásban résztvevő felnőttnél javult az immunrendszer ellenállóképessége, már egyetlen hónap alatt. A jelen állás szerint akár ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az utóbbi hónapokban, különösen tavasszal, a shiitake gomba népszerűsége a boltokban is növekedni kezdett, és egyre többen vásárolják meg maguknak ezt a finomságot. 

A shiitake gomba és a klasszikus gomba között akadnak különbségek ízben is, ezért mi most elhoztunk három receptet, amivel kipróbálhatod ezt a finomságot. Valószínűleg hamar az új kedvenceddé válik majd!

Karamellizált shiitake rizottó

Hozzávalók: 2.5 bögre alaplé, 2 ek. olíviaolaj, 2 bögre szeletelt shiitake, hagyma ízlés szerint, 1 ek. szójaszósz, 1 ek. kakukkfű, 1 bögre rizs, 1/4 bögre fehér bor, 1/4 bögre parmezánsajt

Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az alaplét, majd vedd le a tűzről, és egy időre tedd félre. Addig egy nagy serpenyőbe öntsd az olívaolajat és a hagymát, majd pár perc múlva a shiitake gombát és a szójaszószt, némi sóval és borssal. A lényeg, hogy karamellizálódjon a gomba, amihez fontos, hogy a szeletek ne tornyosuljanak egymásra, különben nem indul be a karamellizálódás folyamata; ezért kell a nagy serpenyő.

 

Amikor már aranybarna, elérkezett a kakukkfű és a rizs ideje. Ezeket tedd bele, 1 percig főzd, néha megkeverve, majd jöhet a fehérbor. Két percig, vagy amíg a fehér bort fel nem szívja, főzd, utána pedig adj hozzá fél bögrényit az alapléből. Közepes lángon, folyamatosan kevergesd, mert a cél, hogy főzd a rizst, és ne forrjon nagyon a víz. Utóbbi esetben ugyanis túlságosan rágós lesz.

Fokozatosan, fél bögrénként add hozzá az alaplét a keverékhez, és főzd addig, míg a rizs egyáltalán nem marad kopogós. Ez nagyjából 15-20 percet jelent. Ha levetted a tűzről, adj hozzá még sót és parmezánt. Ha úgy érzed, hogy túl száraz, még egy kis alaplé mehet bele. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást