Egészség / Életmód

Napi 10 perc a szebb alakért

Napi 10 perc a szebb alakért

Van az a típus, aki korán reggel szinte kipattan az ágyból, és még futni vagy uszodába menni is van ereje, de a legtöbben sajnos nem ilyenek vagyunk. Azonban akár sporttal, akár 15 perc bambulással indítod a napodat, egy néhány perces nyújtózkodás, aminek egy részét akár még az ágyban fekve is elvégezheted, könnyebbé teszi az ébredést, és vidámabbá az egész napot.

Az izmaid megnyújtásával a vérkeringés kicsit felpezsdül, ébredezni kezd az anyagcsere, és még az elgémberedett tagok sem merevednek egész napra fájdalmas görcsökbe.

Egyszóval, a reggeli nyújtás csodákat tesz, és meglátod, egész nap energikusabbnak érzed majd magad. Adunk néhány tippet, hogyan is csináld!

Fel az égig!

Megszólalt a vekker, és sikerült rávenned magad arra, hogy felülj az ágyban? Remek, most maradhatsz is egy percet, amíg az első nyújtógyakorlatot elvégzed: ülj törökülésben, az ujjaidat kulcsold össze, és emeld a kezedet a fejed fölé, a tenyered nézzen fölfelé.

Nyújtózkodj addig, ameddig jólesik, olyan magasra, amilyenre tudsz. Ez segíti a vér áramlását, és máris éberebbnek érzed majd magadat. Tartsd fent a kezeidet, amíg tízig számolsz, majd ismételd meg a gyakorlatot először az egyik, majd a másik oldaladra dőlve, ezzel megnyújtva a törzsedet is.

Nyak- és vállnyújtás

Csak semmi pánik, még mindig maradhatsz az ágyban, de ha elég ébernek érzed magad hozzá, most már leülhetsz az ágy mellé, a szőnyegre is. A váll és a nyak nyújtása nem csak azért fontos, mert segíti az agy vérellátását, hanem azért is, mert kimozgatja az éjszakai merevséget, ezzel pedig megelőzheted a görcsök kialakulását.

A jobb oldali izmok megnyújtásához vidd a bal füledet olyan közel a bal válladhoz, amennyire csak tudod – vigyázz, ne a válladat húzd fel, a fejedet engedd le! Maradj így egy pillanatig, majd tekerd a válladat hátra, majd előre. Ez után emeld meg a válladat egészen a füledig, majd engedd vissza. Ismételd meg a kört háromszor, mindkét irányba.

Csavard meg!

A hát alsó részének izmai is hajlamosak a merevségre, ami aztán makacs derékfájáshoz vezet.

Hogy ezt elkerüld, reggelente, feküdj a hátadra az ágyad bal szélén, a jobb karodat nyújtsd ki a testeddel merőlegesen, és fordítsd erre az arcodat is.

A bal karodat tedd a jobb csípődre, és óvatosan húzd magad felé, miközben a bal lábad enyhén lelóg az ágyról. Maradj így körülbelül 30 másodpercig.

Ne ijedj meg, ha hallasz néhány roppanást, csak a csigolyák ugranak a helyükre. Amíg nem erőlteted a gyakorlatot, és csak kényelmesen nyújtózol, addig semmi baj nem lehet.

Körülbelül 30 másodperc után ismételd meg a gyakorlatot a másik oldaladon is, az ágy másik szélére feküdve. Ha ez nem lehetséges, mert például az ágyad a fal mellett van, vagy mert a párod még a másik oldalon szundikál, elvégezheted a gyakorlatot a földön fekve is.

Lábak nyújtása

Feküdj az oldaladra – hacsak nem nagyon kemény a matracod, ezt a gyakorlatot már érdemesebb a földön fekve végezni – hajlítsd be az alsó karodat, és a fejedet támaszd a tenyeredre. Az alsó lábad legyen nyújtva, a felsőt pedig hajlítsd be.

A felső karoddal nyúlj hátra, fogd meg a behajlított lábad lábfejét, és óvatosan húzd a gerinced felé. Maradj így néhány másodpercig, majd ismételd meg a gyakorlatot a másik oldaladon fekve is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást