A munkahelyi stressz tünetei és oldása

A munkahelyi stressz tünetei és oldása

Címlap / Életmód / Egészség / A munkahelyi stressz tünetei és oldása

Mindenki volt már stresszesebb a munkahelyén annyira, hogy ez bőven kihatott a munkaidő utáni életére is. Hogy időben felismerd a munkahelyi stresszt, íme néhány jellegzetes tünet és néhány javaslat ezek orvoslására!

Hangulatingadozás, ingerlékenység

Nagyon jellegzetes tünet az, amikor akár ok nélkül vagy ingerlékeny, vagy legalábbis az ingerlékenységed erejét nem magyarázza semmi. Ilyenkor a legvalószínűbb, hogy van valami zavaró tényező, amit nehezen dolgozol fel.  
Ha az ingerlékenységed erősödik, ahogy beérsz a munkahelyedre, akkor érdemes tenni valami ez ellen.

Eszközök az ingerlékenység ellen

Próbáld tisztázni magadban, hogy mi is zavar igazán. Nyugodtan ismerd el utólag, ha a kelleténél feszültebb voltál és akár meggondolatlan dolgokat is mondtál vagy csináltál. Ne a tünetet, hanem a probléma forrását próbáld orvosolni!
Vedd végig a napodat és próbálj visszaemlékezni, hogy mi is volt az igazi probléma. Sokszor az ingerlékenység akkor jön ki rajtunk, mikor bár csak kis negatívum ér bennünket, de ez már az utolsó csepp a pohárba, ami ilyenkor kidőlhet. Találd meg az igazi problémát és azt próbáld megoldani!

Emésztési panaszok

Az emésztés sokszor jelképezi a fel nem dolgozott, ki nem mondott problémákat és az abból eredő feszültséget. Van olyan, akinek hasmenése, míg másoknak épp az ellenkezője jelenik meg, mint feszültséget jelző tünet.
Olyan is létezik, hogy valaki a munkahelyi stressz miatt elveszíti az étvágyát és lényegesen kevesebbet eszik, mint korábban szokta. Ha vannak ilyen tüneteid, akkor próbálj meg minél előbb a végére járni, mert ellenkező esetben akár az egészségedet is kockáztathatod!

Eszközök az emésztési problémák ellen:

Ha ilyen nehézségekkel küzdesz, akkor próbáld meg kihozni ebből a helyzetből azt, ami benne van. Az emésztési probléma könnyen lehet, hogy segíteni fog visszaemlékezni, hogy mi is zavar igazán a munkahelyeden.
Idézd vissza, hogy mikor kezdődtek a problémák az emésztéseddel és nézd meg a naptárban és a leveleid között, hogy mi is történt veled abban az időben.
Előbb-utóbb találni fogsz egy olyan eseményt, ami mindezt kiváltotta. Ez lesz az alapprobléma, amit orvosolnod kell!

Érdektelenség

Ha azt tapasztalod magadban, hogy már ne hoz lázba a munkád, sőt kifejezetten monoton tempóban csinálod, akkor erre a jelre mindenképpen érdemes figyelned. Egyrészt ez lehet egy kezdődő depresszió jele, de lehet a személyed védekezése is a túl nagy munkahelyi stressz miatt.
Mindegyik esetben légy őszinte magadhoz és ismerd el, hogy mit is érzel legbelül, és hogy az érdektelenséged igazi vagy inkább csak a környezetednek, esetleg csak a főnöknek szól-e. 

Eszközök érdektelenség ellen

Ha arra jutsz magadban, hogy inkább csak kifelé mutatod az érdektelenséget, akkor vizsgálódj tovább. Lehet, hogy egyszerűen csak egy negatív csoporthangulat áldozata vagy, ahol nem szoktak lelkesedni, sokkal divatosabb a hibák keresése. Ha így van, akkor hidd el, hogy nem te vagy az egyetlen, aki szenved mindettől.
Legyél viszont az első, aki tesz is ellene: vállald fel, hogy te szereted a munkádat: rengeteg követőd lesz hirtelen és a dolgok is változásnak indulnak azonnal! Ha a főnöködnek szól az érdektelenség, azt beszéld meg vele. Kérd meg, hogy adjon több visszajelzést a munkádról és nyugodtan hiányold a pozitív visszacsatolást is. Minden egészséges személyiségű ember szereti és igényli is a dicséretet, miért kellene neked másnak lenned?

Megoldási lehetőségek

Először mindig arra törekedj, hogy konkretizáld a problémát. Legyél őszinte magadhoz és ismerd el, hogy pontosan mi bánt. Ha ez megvan, akkor tedd meg a következő lépést és beszéld meg az érzéseidet másokkal. Lehetőleg azonban kerüld a túl negatív, esetleg teljes közönybe süllyedt kollégák társaságát, a tanácsaikat pedig különösen.
Ne feledd, túl sok időt töltesz ahhoz a munkahelyeden, hogy mindegy legyen, ami ott történik. Vedd a kezedbe az irányítást és az egészséged és hangulatod feláldozása helyett inkább tegyél valamit ellene!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást