Miután ezt elolvasod, te sem fogod többé újra tölteni a műanyag palackot

Miután ezt elolvasod, te sem fogod többé újra tölteni a műanyag palackot

Címlap / Otthon / Háztartás / Miután ezt elolvasod, te sem fogod többé újra tölteni a műanyag palackot

Szóval, ott van a kezedben a flakon, már kiürült belőle a víz, de még szomjas vagy. Az első, magától értetődő cselekedet, hogy újratöltöd csapvízzel, majd ha kiürült, ezt megismétled még két három alkalommal.

Addig sem kell újat venned, és még a környezetet is kíméled. Legalábbis ezt gondolod, azonban kutatások szerint az újratöltött flakon károsabb, mint hinnéd! De nem azért, mert a műanyagban lévő vegyületek belekerülnek az ivóvízbe!

Még 2014-ben ment körbe egy hamis körlevél arról, hogy a hétköznapokban használt flakonok és műanyag éthordók olyan kémiai összetevőket tartalmaznak, amelyek rákkeltő hatásúak. Azonban bebizonyosodott, hogy mindez csak tévhit, és megerősítették, hogy a műanyagokat alapos kivizsgálásnak teszik ki, mielőtt boltokba kerülnének.

Ha nem a rákkeltő vegyületektől kell tartanod, akkor vajon mitől?

Nos, valami egészen mástól, ez pedig nem más, mint a baktérium, ami belekerül az üvegbe!

Ha nincs alaposan kimosva és kitisztítva egy flakon, előbb-utóbb a baktériumok elszaporodnak benne.

2002-ben például egy kutatás során kiderült, hogy általános iskolás gyermekek műanyag kulacsát a szülők nem mosták el elég alaposan, és 65%-nál magasabb volt a baktériumok aránya, mint ami az egészséges határ alatt lenne. Ezek ugyanis gyorsan szaporodnak ilyen környezetben, az eldobható műanyag flakonok pedig még előnyösebbek számukra.

Egy szakértő szerint erről az tehet, hogy ezek szimplán nem lettek hosszú távú használatra kitalálva. Azáltal, hogy elmosod, újratöltöd, és ezt többször is megismétled, maga a műanyag fokozatosan sérül, ami látható és nem látható repedésekhez vehet. Ezekben bújnak el a baktériumok, ami egészségügyi szempontból nagyon káros, hiszen hasfájást, hasmenést is okozhat.

Minél kevesebb műanyag, annál jobb

Azonban van még egy oka annak, hogy miért nem érdemes túl sok műanyaggal érintkeznie az ételednek és italodnak.

A biszfenol A egy, a műanyaggyártásban használt adalékanyag, egyik kellemetlen tulajdonsága pedig az, hogy képes beleolvadni a benne tárolt folyadékba és élelmiszerbe.

Egyelőre az európai szakvélemény szerint ránk ez nem veszélyes, mert az emberi szervezetbe bekerülő adag a határérték alatt van. Azonban kísérletek során kipróbálták, milyen hatással lenne ránk, ha sokkal nagyobb mértékben fogyasztanánk, ebből pedig kiderült, hogy máj, vese, valamint emlőmirigyek károsodásához vezetne ez a felállás.

Honnan tudhatod, hogy tartalmazza-e a flakon vagy éthordó? Sajnos nem igazán tüntetik fel a csomagoláson, de ha háromszögbe rajzolt 7-est, vagy PC jelzést látsz, az arra utal, hogy polikarbonátot tartalmaz, ami nagy valószínűséggel biszfenol A is lehet.

A legjobb választás az, ha műanyag flakon helyett beszerzel egy üveget, amit nyugodtan használhatsz hosszú időn keresztül.

Az állandó tisztítás, újratöltés nem sérti meg a felületet, ezért a baktériumok sem képesek olyan gyorsan megtelepedni benne, és még a mosogatógépben is tisztíthatók.

Az egészséged (és nem mellesleg a környezeted) szempontjából ugyanis az a legjobb megoldás, ha nem veszel műanyag flakonos vizet. Szerezz be inkább egy víztisztító berendezést, és még spórolni is fogsz anyagilag.

Kép forrása: belchonock/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

5 hozzászólás

 • Kati
  2020.12.18., 17:05

  A műanyag kulacsot újra lehet tölteni, az ásványvizes flakont nem?

  Válasz
 • Edebácsi
  2021.02.10., 06:30

  Az egész úgy hülyeség, ahogy van. A baktériumok (gombák, stb) ugyanógy belekerülhetnek az üvegből készült palackokba is, mint a műanyagba. Bele is kerülnek, ha nem tartják tisztán őket.

  Válasz
 • attila gati
  2021.06.18., 07:28

  A baktériumok ti vagytok! Az eszetek is ennek megfelelően kicsi.

  Válasz
 • borosspet
  2022.06.18., 20:29

  “egyik kellemetlen tulajdonsága pedig az, hogy képes _beleolvadni_ a benne tárolt folyadékba és élelmiszerbe.”

  Ki ez a vadállat, akinek megint úgy támadt írási kedve, hogy közben halvány fogalma sincs arról, amiről ír?
  Hogy tudta egyáltalán elvégezni az általános iskolát, ha keveri az olvadás és oldódás fogalmát?

  Válasz
 • Anna
  2022.06.18., 23:42

  Az ebéd hordot mire váltsuk ki régi aluminiumot lehozzuk a padlásról ?

  Válasz

Írj egy hozzászólást