5 mozgásforma, ami megszünteti az álmatlanságot

5 mozgásforma, ami megszünteti az álmatlanságot

Címlap / Életmód / Egészség / 5 mozgásforma, ami megszünteti az álmatlanságot

Az álmatlanság leküzdésének az egyik legjobb módja a rendszeresen testmozgás. Ha gyakran sportolsz, akkor egészségesnek és felszabadultnak érezheted magad, egy-egy kiadós edzés után pedig igazán jól tud esni az alvás. Amennyiben nem szeretnél este órákon át bárányokat számolni, próbáld ki a következő mozgásformák valamelyikét!

Futás

Ha túl stresszes vagy, vagy egyszerűen csak nem érzed jól magad a bőrödben, irány futni! Még ha kissé ódzkodsz is tőle és nehezen veszed rá magad, a gőz kieresztésére ez az egyik legjobb megoldás.

Nem kell rögtön maratoni távra és gyors tempóra gondolni, már 20 perc kocogás is elég ahhoz, hogy kikapcsoljunk és megszabadítsuk elménket a rossz gondolatoktól.

Számtalan jótékony hatása van a futásnak, amellett, hogy javít a fizikai állóképességünkön, egészségesebbnek érezzük magunkat tőle, jó hatással van ránk lelkileg, rendszeresen végezve nyugodtabb és pihentetőbb alvást eredményez.

Válassz ki egy közeledben lévő futó- vagy sportpályát, parkot vagy egy csendesebb, zöldebb környezetet, húzz fel egy futócipőt és máris kezdheted!

Séta

Ha sehogyan sem tudod rávenni magad a futásra, akkor választhatsz egy olyan kevésbé megerőltető és izzasztó sportágat is, mint például a séta.

A nap bármely szakában, szinte bárhol, bármilyen távon végezheted, de ha álmatlansággal küzdesz, esténként sokára jön álom a szemedre, akkor érdemes bevezetned a rendszeres, vacsora utáni sétákat.

A szíved biztosan nem fog olyan hevesen kalapálni, mint futás közben, mégis javulni fog a vérellátásod, felgyorsul az emésztésed és az alvásod minősége is jobb lesz utána.

Ez a világ legkönnyebb és legegyszerűbb sportja, semmilyen extra sporteszközre nincs szükséged hozzá, és sokat tehetsz vele az egészségedért.

Jóga

A jóga egy spirituális sport, amely során megtanulhatjuk, hogyan kell helyesen lélegezni, erősíthetjük vele az izmainkat, fittebbek és csinosabbak lehetünk általa, emellett rendszeresen végezve javíthatunk a testtartásunkon is.

Ha jól csinálod, akkor kiverheted a fejedből a nyomasztó gondolatokat és képes leszel teljesen feltöltődni, ami meglátszik majd az alvás minőségén is.

Az elején érdemes eljárnod jógaórákra, hogy oktató segítségével sajátíthasd el a mozdulatok és a helyes légzéstechnikát, de utána saját magad is gyakorolhatsz otthon különböző videók segítségével – vagy esetleg anélkül.

Vannak igazán egyszerű mozdulatok, amelyeket nagyon hamar megtanulhatsz. Szánj rá esténként egy fél órát, hamar érezni fogod a jótékony hatásait.

Súlyemelés

Elsőre talán ijesztően hangozhat, de érdemes egy esélyt adnod a súlyemelésnek, meglátod, tetszeni fog és hamar érezni fogod szuper hatásait.

Nincs korhatára, ha például elmész egy CrossFit órára, garantáltan találkozol huszonévesekkel és középkorúakkal egyaránt.

Nem ez a legkönnyebb mozgásforma, szükség lesz a kitartásodra és akaraterődre is hozzá, mégis érdemes belevágnod, hiszen javul a kondíciód, erősödnek az izmaid és egy kiadós edzés után, este garantáltan nem kell küzdened azzal, hogy álomba szenderülj!

Kertészkedés

Nem viccelünk, ha kertes házban laksz, akkor még az otthonodból sem kell kimozdulnod ahhoz, hogy testmozgást végezz: egyszerűen csak menj ki a kertbe kertészkedni! Talán nem is gondolnád, de egy kiadós kertészkedés felér egy valódi edzéssel.

Gondolj csak arra, hogy ásás, gereblyézés vagy kapálás közben emelsz és guggolsz, no és persze alaposan le is izzadsz.

Észrevétlenül dolgozza meg minden porcikádat és igazán lefáraszt, ezért biztos lehetsz benne, hogy a nap végén, zuhanyzás után csak bedőlsz az ágyba és már alszol is.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!