Ez a titka az igazi, minőségi granolának – interjú a Hester’s Life egyik tulajdonosával

Ez a titka az igazi, minőségi granolának – interjú a Hester’s Life egyik tulajdonosával

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez a titka az igazi, minőségi granolának – interjú a Hester’s Life egyik tulajdonosával

Pontosan ilyen elvek mentén kezdett el egészséges, édes reggeli opciót keresgélni Porkoláb Eszter dietetikus és Kráml Dávid grafikus is, mára pedig már ők maguk is igazi, minőségi granolát forgalmaznak.

Honnan jött az ötlet, hogy éppen egy granolákat forgalmazó márka létrehozásába vágtok bele Dáviddal?

Elsősorban magunknak szerettünk volna egy olyan reggelit megalkotni, ami hosszú távon is az egészséget szolgálja, magas rosttartalmú, nincs hozzáadva plusz cukor, pálmazsír-, és tartósítószer-mentes, ráadásul finom és gyorsan elkészíthető. Ezek voltak azok a kritériumok, melyek közös metszete végül a gabonapelyhek világa lett, ezen belül is a granola.

A granolára épp azért esett a választásunk, mert sokkal nagyobb az élvezeti értéke, mint egy klasszikus müzlinek és újdonságnak számított még 2016-ban.

Dietetikusként miért és kiknek ajánlanád a granola rendszeres fogyasztását?

Elsősorban mindenkinek 😊. Persze tudjuk, sokféle ember van, sokféle étkezési szokással és ízléssel. Vannak, akik nehezen építik be a reggelizést a rutinjukba és vannak, akik a sós, tojásos reggelire esküsznek. Nos, utóbbi csoportnak olykor a változatosság és a magas rosttartalom miatt is javasolnám a reggelire a cereáliákat.

Egyébként a Hester’s Life granolák leginkább azokat a fogyasztókat szólítják meg, akiknek fontos a saját és a szeretteik egészsége, nagyobb figyelmet fordítanak az élelmiszerek és alapanyagok kiválasztására és összességében tudatosabb életmódot folytatnak. 

Ezt a bővebb csoportot követik a különböző ételintoleranciával, allergiával élő fogyasztók, például gluténérzékenyek, tejfehérje-, laktózérzékenyek, illetve a speciális étrendet követő vegán fogyasztói csoport. Mivel a legtöbb, nem ultrafeldolgozott feldolgozott cereáliának, köztük a Hester’s Life granoláknak magas a rosttartalma, ezért javasoljuk olyan fogyasztóknak is, akik székrekedéssel, IBS-sel, enyhe inzulinrezisztenciával küzdenek. A rostok segítik a bélmozgást, csökkentik bizonyos anyagok fel- és visszaszívódását, például az epesavakét, s ezen a mechanizmuson keresztül csökken a vér koleszterinszintje. A magas koleszterinszint a szív-érrendszeri betegségek egyik kockázati tényezője.

Hester’s Life

Miben látod a granolakínálatotok egyediségét?

Az ízek terén mindenképpen büszkélkedhetünk egyedi kombinációkkal, melyeket a jelenlegi piacon nem talál a fogyasztó. Ilyen például a Salty Pecan Porridge, amely egy sós-édes verzió, az egyik legkedveltebb termékünk. A másik pedig, hogy a termékeink úgy édesek és ízesek, hogy hozzáadott cukrot nem használunk a gyártás során.

A granoláink és zabkásáink egyedi ízét a datolya adja, melyet mi magunk dolgozunk fel, így a gyümölcs minden rostja, vitaminja és ásványi anyaga jelen van a végtermékben is.

Ma elterjedt mód a granolák sziruppal – akár datolyasziruppal – való édesítése, ami egy igen feldolgozott édesítőszer és a rosttartalma is csekély. A Hester’s Life termékek esetén ez szóba sem jöhetett a korábban már említett szempontok miatt.

Mennyire jelentett kihívást, hogy minden terméketek esetén biztosítani tudjátok a gluténmentességet?

Kezdetben nagy kihívást jelentett a gluténmentes alapanyagok beszerzése, mára szerencsére ez változott és egyre szélesebb a kínálat. A zab alapvetően gluténmentes gabona, hiszen a gliadin helyett egy avenin nevű fehérjét tartalmaz, mely nem allergizál. A probléma akkor van, ha a mezőgazdasági munkálatokat olyan eszközökkel végzik, melyekkel gluténtartalmú gabonát is betakarítottak vagy búza, árpa, tönköly gabonákat azonos időben és helyen tároltak, illetve dolgoztak fel. A veszprémi üzemünk gluténmentes.

Csak olyan terméket gyártunk, melyek alapanyagai sem tartalmazzák ezt az allergént.

Hogyan jelenik meg nálatok a fenntarthatóság?

Igyekszünk a lehető legrövidebb távolságban termő alapanyagokat beszerezni, ezzel a szállítás környezeti terhelését csökkenteni. A csomagolóanyagokat tekintve egynemű, szelektíven gyűjthető műanyag és papír csomagolást használunk. A termelés során a hulladékképződést minimális szinten tartjuk.

Ki felel az új, szezonális ízek megalkotásáért?

A gyeplő az én kezemben van 😊. Ugyanakkor élénk kommunikáció folyik az újabb ízekről, ötletekről a kollégákkal, barátokkal és a fogyasztókkal is.

Idehaza hol találkozhatunk a termékeitekkel?

Sokat dolgozunk azon, hogy a Hester’s Life termékeket minél egyszerűbb legyen elérni. Szerencsére kitűnő kollégáinknak köszönhetően mára a legtöbb hiper- és szupermarket (Interspar, Spar, Tesco, Auchan, Lidl), illetve több drogéria (dm, Rossmann, Müller) polcain is elérhetők a termékeink. Ezeken a pontokon kívül az online shopunkon keresztül lehetőség van országosan és az európai országokból is vásárolni. 

Hester’s Life

Hol tart jelenleg a nemzetközi terjeszkedésetek?

Folyamatosan új országokkal bővülünk, jelenleg Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Izlandon és Máltán is elérhetőek a Hester’s Life termékek.

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Rendíthetetlenül szeretnénk továbbra is az egészséges reggelizést népszerűsíteni. Úgy látjuk, hogy a Covid-19 és a jelenlegi gazdasági helyzet ellenére is fontos a fogyasztóknak az egészségük. A pandémia tömegeket ébresztett rá az egészség fontosságára, ezért sokkal fogékonyabbak lettek az egészség-tudatos életmódra. Ezt az igényt szeretnénk kiszolgálni új ízekkel, formákkal és termékkategóriákkal.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást