10 mindennapi trükk, ami elősegíti a fogyásodat – Klisék, de sokat jelentenek!

10 mindennapi trükk, ami elősegíti a fogyásodat – Klisék, de sokat jelentenek!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 10 mindennapi trükk, ami elősegíti a fogyásodat – Klisék, de sokat jelentenek!

Akármilyen évszakot is írunk, ha elégedetlen vagy a felgyűlt kilók mennyiségével, ideje belehúzni az edzésekbe és a megfelelő étrend kialakításába. Most olyan apró, de fontos trükköket gyűjtöttünk össze, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagyunk, pedig látványosan fogyasztani tudnak!

Ne menj éhesen vásárolni

Mikor elkezdtem az életmódváltást nagyjából ez volt az első legmeglepőbb intelem, amit az edzőm nekem szegezett.

Aztán jobban belegondoltam, és bár sajnos a mai napig olykor elkövetem ezt a hibát, próbálom a minimumra szorítani a korgó hassal történő vásárlást, hiszen annak sosincs jó vége! Éhesen az agy arra koncentrál, hogy mielőbb táplálékhoz jusson a szervezetünk, így tudatosságot nem ismerve mindent megkívántat velünk, és ilyenkor olyan ételek is bekerülnek abba a bizonyos kosárba, amire nincs is szükségünk, vagy ami egyáltalán nem mondható egészségesnek!

Jóllakottan nincs bennünk inger a fél bolt felvásárlására, és   a szükséges alapanyagok beszerzésére!

Mindig tervezz előre

Apropó, ha már vásárlás, akkor a második pont, amiben sokan hibáznak, hogy nem tervezik meg előre, mit szeretnének az adott héten elkészíteni/megenni.

Bevallom én is sokszor álltam a bolt közepén vakargatva a fejem, és az internetet böngészve receptek után.

Ha hétvégén megtervezzük előre a következő hetet (legalább a főétkezéseket), és összeírjuk a szükséges hozzávalókat, szintén elkerülhetjük a felesleges költekezést, az impulzív (és gyakran helytelen) ételek megvásárlását és a stresszes pillanatokat.

Mindig ülve étkezz

Gyerekkoromba sokszor hallgattam a nagyszüleimtől, hogy „ne egyek állva, nem vagyok én ló”, és bár nem vagyok benne teljesen biztos, hogy arra az összefüggésre vonatkozik ez az intelem, mint amit valójában ki szeretnék fejteni, attól még igazuk volt.

Állva ugyanis sokkal több étel elfogyasztását követően jelentkezik csak az a bizonyos jóllakottság érzet, mint ülve, ráadásul az emésztés is gyorsabban zajlik, így hamarabb leszünk újra éhesek.

Tűzz ki kisebb, reálisabb célokat, és írj róluk naplót

A mai napig elkövetem ezt a hibát, így lényegében ez most nekem is jó ismétlés lesz! Ha már belevágtál pár diétába, esetleg nekifutottál már az életmódváltásnak, vagy egy bizonyos sport űzésének, akkor realizálódott benned, hogy semmi sem megy egyik napról a másikra.

Felesleges is olyan irreális célokat kitűzni, mint hogy egy hónap alatt leadsz 10 kilót, mert ez EGÉSZSÉGES KÖRÜLMÉNYEK között lehetetlen! Már csak azért is, mert ha rendszeresen edzel, a zsír elkezd átalakulni izommá, így bár centikbe karcsúsodni fogsz, kilókban szinte semmit sem fogsz érzékelni a dologból.

Tehát, fontos, hogy elérhető célokat tűzzünk ki magunk elé, és ezeket dokumentáljuk is! Például, írd fel magadnak – akár naplóba, akár telefonba –, hogy minden héten szeretnél elmenni legalább kétszer edzeni, és pipáld, ha ez megvalósult. Hihetetlen lendületet tud adni, mikor tudatosul benned, hogy képes voltál megvalósítani az egyik célod – utána pedig jöhet a következő!

Folyadékbevitel nassolás helyett

Rengetegen elkövetik a hibát, hogy nem képesek felismerni a testük jelzéseit, ami sokszor azért van, mert olykor a szomjúságot éhségnek érezzük, és indokolatlanul elkezdünk valami kisebb harapnivaló után nézni.

Bár az egészséges nassolás engedélyezett, túlzásba ezt sem szabad vinni, tehát, ha két étkezés között ránk tör az éhség, először igyunk meg egy nagy pohár vizet vagy teát, és ha ezután is éhesnek érezzük magunkat, jöhet egy banán, narancs vagy egy maréknyi mandula!

Ezzel a módszerrel megbizonyosodhatunk arról, hogy a szervezetünk mire van valójában szüksége, illetve a napi folyadékbevitelt is kipipálhatjuk!

Védd ki az unalomevést

Szintén gyakori probléma, főként az ülőmunkát végzők számára, hogy az unalmasabb napszakokban rájuk tör az éhségérzet.

Ez egy pótcselekvés, amivel a szervezet próbálja kizökkenteni az agyunkat a „semmittevésből”.

Erre a jelenségre szintén alkalmazható az előbb említett módszer, azaz a folyadékbevitel, de emellett a rágózás, a nyújtózkodás, vagy egy kis séta is segítségünkre lehet. A lényeg az, hogy legyen egy vészhelyzeti tervünk, amivel átvészelhetjük az unalmasabb időszakokat, és visszaállhatunk a normál kerékvágásba.

Kövesd nyomon az aktivitásod

Nem ritkán előfordult velem is, hogy úgy érzékeltem egy adott nap folyamán rengeteget mozogtam, bejártam az egész várost, biztosan rengeteg kalóriát égettem, majd ennek tudatában büszkén dőltem ágyba.

Majd egyszer csak kíváncsiságból bekapcsoltam a telefonomon a lépésszámlálót, és bár tisztában vagyok vele, hogy pár százalékos eltérés lehet a reális érték, és a számláló által mutatott szám között, akkor is ledöbbentem, hogy milyen kevés lépést tettem meg, és milyen kevés kalóriát égettem vele!

Érdemes lehet akár a telefonon, akár egy sport karórán nyomon követni ezeket az adatokat, és úgy alakítani a kalóriabeviteled, illetve a heti edzéseid időpontját, hogy egyensúlyban legyenek az átlag aktivitásoddal.

Aludj eleget

Tudom, ez már klisének számít, hiszen számtalan helyről halljuk nap, mint nap, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mennyire fontos, de ez valóban így van!

Ha a szervezeted fáradt, kimerült, akkor koncentráció zavarok merülhetnek fel, csökkenhet a teljesítményed, ami súlyos esetben sérüléshez, akár megbetegedéshez is vezethet! Mind az izmoknak, mind az agynak, és kompletten a teljes szervezetnek szüksége van kiadós pihenésre, ami minimum 6 órát jelent!

Aktív életmód mellett pedig a 8 óra alvás is alapnak számít!

Mozgasd át magad

Szintén egy pont, ami leginkább az ülőmunkát végzők számára elengedhetetlen!

Ha ülő munkát végzel, akkor iktass be 3 óránként legalább fél óra álló munkát, ezzel ugyanis akár 130 kalóriát is elégethetsz egy nap, ráadásul az emésztéseddel is csodát tehetsz! Természetesen a helyes testtartásra figyelni kell, vagyis a gépedet is magasabbra kell emelnek.

A második tippem, akár otthonról, akár irodában dolgozol, hogy minden órában állj fel, és sétálj pár percet – esetleg készíts egy teát addig, vagy menj el egy pohár vízért. Ezzel szintén az emésztéseden segíthetsz, illetve az izmaidat aktivizálhatod kicsit.

Egyél nagyon sok zöldséget

Ez egy elég alapvető pont, ami kapcsán sokakban az merülhet fel, hogy minek is írtam bele a listába, hiszen ez egyértelmű. Azonban én kissé más megközelítésben szeretném bemutatni nektek, miért fontos és előnyös a sok zöldség fogyasztása!

A legtöbb zöldségnek annyira alacsony a szénhidrát tartalma, hogy nem szükséges őket beleszámolni a napi kalóriabevitelbe, így lényegében korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. Tehát, akár főétkezésnél, akár nassolásnál bevethetjük, ha úgy érezzük, éhesek maradtunk!

Például, ha ebéd során megeszed a kimért adagot, és úgy érzed, férne még pár falat, akkor a zöldség kiváló megoldás arra, hogy jól lakj, és ne lépd túl a kalóriamennyiséget.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást