A csírák egyre gyakrabban bukkannak fel táplálkozásunkban: ezt esszük húsokhoz, salátaként, vagy akár a szendvicsekbe, vagy joghurtba keverve. Nem véletlen, mivel jellegzetes ízük mellett a csírák az egészségünkre is jó hatással vannak.
Vitaminok, ásványi anyagok
A csírákban minden olyan vitamin és ásványi anyag megtalálható, amire a szervezetünknek (különösen a téli megfázós időben) szüksége lehet.
Óriási előnyük a multivitamin tablettákkal szemben nem csak az, hogy természetes közegben kerülnek be a vitaminok a szervezetbe, de lényegesen jobb arányban is szívódnak fel, mint ha tabletta formájában vesszük magukhoz ugyanazt a mennyiséget.
Óriási előnyük a multivitamin tablettákkal szemben nem csak az, hogy természetes közegben kerülnek be a vitaminok a szervezetbe, de lényegesen jobb arányban is szívódnak fel, mint ha tabletta formájában vesszük magukhoz ugyanazt a mennyiséget.
Kép forrása: Kelbimbó csírák
Magas koncentráció
A csírában megtalálható anyagok magas koncentrációja lehetővé teszi, hogy fogyasztásukkal minden olyan anyagot magunkhoz vegyünk, amit egyébként csak kifejezetten nagy zöldségmennyiség elfogyasztásával valósíthatunk meg.
Vagyis ha a csírákat rendszeresen étkezéseink részévé tesszük, azzal biztosítjuk a kellő mennyiségű zöldség és azok hatóanyagainak bevitelét is.
Vagyis ha a csírákat rendszeresen étkezéseink részévé tesszük, azzal biztosítjuk a kellő mennyiségű zöldség és azok hatóanyagainak bevitelét is.
Fogyókúrázók
A csírákban megtalálható kalóriamennyiség elhanyagolható, így a fogyókúrák idejére is tökéletes táplálék lehet. Nem növeli érdemben a kalóriabevitelt, de biztosítja a szervezetnek a megfelelő működés számára szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal való ellátást.
Vagyis egyszerre támogatja a szervezet egészségét és biztosítja azt is, hogy a fogyókúránk is hatékony lehessen.
Vagyis egyszerre támogatja a szervezet egészségét és biztosítja azt is, hogy a fogyókúránk is hatékony lehessen.
Anyagcsere
Nem csak a fogyókúrázóknak során, de a lassú anyagcserével megáldott összes embernek erőteljesen javasolt, hogy étrendjüknek tegyék állandó elemévé a csírák fogyasztását.
Javítja a bélműködést, de mindezt kíméletesen teszi, vagyis nem okoz túlzott bélmozgást, és nem jár kellemetlen mellékhatásokkal sem, de mégis biztosítjuk az egészséges működéshez szükséges funkciókat.
Méregtelenítés
A csírák anyagcserefokozó hatásának köszönhetően a bélfalak is tisztulnak, amivel sok betegség megakadályozható.
Eltávoznak a felgyülemlett méreganyagok, szervezetünk kitisztul, aminek hatását hamarosan érezni fogjuk: szervezetünk megkönnyebbül, ellenállóbbá válik a fertőzéses megbetegedésekkel szemben, és segítségével megakadályozhatjuk egyes komolyabb bélbetegségek kialakulását is.
Eltávoznak a felgyülemlett méreganyagok, szervezetünk kitisztul, aminek hatását hamarosan érezni fogjuk: szervezetünk megkönnyebbül, ellenállóbbá válik a fertőzéses megbetegedésekkel szemben, és segítségével megakadályozhatjuk egyes komolyabb bélbetegségek kialakulását is.
Csírafajták
A leggyakrabban kapható, egyben a leghasznosabb csírafajták a medvehagyma-, a lucerna- és a búzacsíra.
Mindegyik kicsit más erősségekkel rendelkezik, télen a lucerna- és a búzacsíra az, amelyik a legszélesebb spektrumú vitamin- és ásványi anyag készletekkel rendelkezik, a medvehagyma pedig leginkább ízületi problémákat orvosol. Egy biztos: szervezetünk hálás lesz azért, hogy rendszeresen fogyasztunk bármelyikből!
Mindegyik kicsit más erősségekkel rendelkezik, télen a lucerna- és a búzacsíra az, amelyik a legszélesebb spektrumú vitamin- és ásványi anyag készletekkel rendelkezik, a medvehagyma pedig leginkább ízületi problémákat orvosol. Egy biztos: szervezetünk hálás lesz azért, hogy rendszeresen fogyasztunk bármelyikből!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!