Mielőtt bedőlnél egy fogyókúrás blognak, ezt tudnod kell

Mielőtt bedőlnél egy fogyókúrás blognak, ezt tudnod kell

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mielőtt bedőlnél egy fogyókúrás blognak, ezt tudnod kell

Találtál egy szuper blogot, amiben egy sorstársad, azaz egy fogyni vagy formásodni vágyó lány osztja meg a tapasztalatait? Részletesen leírja az étrendjét meg az edzéstervét, te pedig úgy érzed, nincs más dolgot, csak követni? Vagy valamelyik híres személyi edző weboldalának bejegyzései jelentik az új étrended alappilléreit? Vigyázz, mert az így szerzett infó könnyen tévútra visz!

Ne legyél kritikátlan!

A fogyás és a testformálás hatalmas akaraterőt igényel, ezért jólesik tudni, hogy valaki más is ugyanazon megy keresztül, amin te. A diétában és a sportban mindig lesznek újabb mélypontok, amelyeken szeretnél minél kevesebb fájdalommal átlendülni – s ebben valóban segíthetnek a különböző internetes oldalak vagy blogok. 

De mielőtt egy önjelölt életmód-guruhoz fűződő őrület elkötelezett hívének vallanád magad, ne szorítsd háttérbe a saját tested igényeit, valamint a kritikusi vénádat!

Tévhitek tengerében

Ha megnézel egy életmód-blogot, többnyire kategorikus kijelentések tömkelegével találod szemben magad. A szerzők nem restek egész bejegyzéseket áldozni arra, hogy miért jó vagy nem jó egy bizonyos étel, ital, táplálkozási alapelv, esetleg edzésforma.

Ezzel csak egy baj van, de az elég nagy: mindannyian mások vagyunk, tehát a bejegyzések írója nem is sejtheti a szervezeted működésének sajátosságait. 
Oké, adódnak bizonyos biokémiai összefüggések, amelyek mindenkinél cáfolhatatlanul végbemennek – ilyen például az izomépítés és a zsírégetés folyamata –, ám igencsak egyénfüggő, kinél milyen cselekvések vezetnek az áhított eredmény eléréséhez.

Mire figyelj?

Amennyiben az általad megkedvelt blog vagy portál szerzője folyton olyanokat vet a monitorra, hogy „a gyümölcs egészségtelen”, „fehérjepor nélkül értelmetlen az egész”, vagy „muszáj tíz kilométert futnod heti háromszor”, a legjobb, ha egyáltalán nem veszed komolyan.

Persze, megfontolhatod a szavait, hiszen a legrosszabb megfogalmazástól is támadhat óriási felismerésed saját magaddal kapcsolatban – de semmiképpen se vedd ezeket az intelmeket szentírásnak!

Mitől függ a siker?

Az, hogy a szervezeted miként reagál bizonyos étrendi vagy mozgásbeli változásokra, rengeteg tényezőtől függ. Többek között:
–  a jelenlegi súlyodtól,
–  a testösszetételedtől – hogy mennyi zsír, izom, csont és víz alkotja a tömeged,
–  a bevitt ételek minőségétől és mennyiségétől, emellett elkészítési módjától,
–  az étkezéseid időbeli elosztásától,
–  a folyadékbeviteledtől,
–  a hormonális egyensúlyodtól,
–  esetleges egészségügyi problémáidtól, betegségeidtől.
Könnyen beláthatod: ez túl sok változó ahhoz, hogy valaki egyetemes megoldóképlettel szolgáljon a bomba test eléréséhez. Még az olyan ártatlanul alapvetőnek tűnő iránymutatások sem állják meg a helyüket, hogy nem szabad egyik napról a másikra belevágni a drasztikus változtatásba, mert valakinek éppen egy éles vonal húzására van szükség a kellő kitartás megszerzéséhez.

Mit veszíthetsz?

Még mielőtt meggyőznéd magad, hogy „á, egy fogyiblog szerzőjének kritikátlan követésével csak zsírt veszíthetek!”, jusson eszedbe: ennél jóval nagyobb mínuszba is kerülhetsz. A számodra nem megfelelő étrend és edzésterv ugyanis:
–  csökkentheti az izommenyiséged, amivel puhábbá, kevésbé feszessé válik a tested,
–  emésztőrendszeri panaszokat okozhat,
–  vitamin- és ásványianyag-hiány léphet fel nálad,
–  károsodhatnak az ízületeid és a csontjaid,
–  frusztráltabbá válhatsz a koplalás, a túlzott megerőltetés vagy éppen a sikertelenség miatt,
–  a hirtelen fogyás ellen az anyagcsere lassításával védekezhet a szervezeted, aminek a rettegett jojó-effektus lehet a vége,
–  a kudarc után kevésbé leszel nyitott azokra az információkra, melyek tényleg közelebb vinnének a sikerhez.
Nyugodtan böngéssz tehát fogyókúrás blogokat, vállalkozó szellemű csajok és személyi edzők tollából egyaránt, de mielőtt bármelyik tanácsot beépítenéd az életedbe, alaposan járj utána a dolognak!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást