Életmód / Receptek / Táplálkozás

Mennyei gombás fogások – aktuálisan szedhető gombákkal

Szegfűgomba pörkölt

Az egyik legismertebb és sokak által különösen kedvelt gomba a mezei szegfűgomba, amit a köznyelv sokszor csibegomba néven tart számon. Ez az ízletes, apró gombaféle bármilyen fogást mennyeivé varázsol: tökéletes levesbe, pörköltbe, vagy akár rántottához. Az én kedvencem a klasszikus gombapörkölt. Először vörös- és fokhagymát dinsztelek, majd a tűzről levéve ízesítem az alapot, amibe pirospaprika, só és bors kerül. A megmosott gombákat kevés vízzel teszem fel főni. Amikor megpárolódtak, szórásnyi rizsliszttel sűrítem őket és friss petrezselymet vagy kakukkfüvet szórok hozzájuk.

 

Vargánya krémleves 

Nálunk a krémlevesek önálló ebédnek felelnek meg. Tartalmasak, ízletesek és elég hozzájuk egy kis pirítóst, vagy sajtos, fokhagymás melegszendvicset kínálni. Nem kivétel ez alól a vargánya sem, ami egyébként is egy hangsúlyos, ízletes gomba, kár is lenne elrontani egy második fogással. Ennél a receptnél először hagymákat pirítok, majd hozzájuk adom a gombát és a kockára vágott burgonyát. Kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezem, és az egészet alaposan összefőzöm. Miután megpuhultak az alapanyagok, leturmixolom a levest – ízlés szerint tejszínnel még krémesebbé lehet tenni, de nélküle is tökéletes. 

Olvastad már?  3 meghökkentő tény a gombákról - mintha egy sci-fi kelne életre, pedig valóság

sentelia/depositphotos.com

Ízletes tőkegombaleves

Az ízletes tőkegomba elsőre nem túl bizalomgerjesztő, ugyanis a fák tönkjén, tövén nő, csoportosul – sokan nem gondolnák róla, hogy ehető. Pedig – ahogy a nevéből is kiderül – nem csak, hogy ehető, egyenesen ízletes fogások alapja lehet. Leginkább leves készül belőle, de természetesen fantáziádnak megfelelően elkészítheted.

Én először készítek egy zöldséges alaplevet: ehhez általában a tök húsának a belsejét, hagymát, gombát, gyökérzöldségeket szoktam főzni. Az így kapott lében főzöm aztán készre a felkarikázott sárgarépát, burgonyát és az ízletes tőkegombát. Klasszikus, petrezselymes-paprikás rántással szoktam besűríteni.

 

Sárga gévagomba rántva

A sárga gévagomba ugyancsak a fákon nő, különleges, hullámos-dudoros felszínéről és sárga színéről könnyen felismerhető. Nagy kedvence a vegetáriánusoknak és vegánoknak, ugyanis állagának köszönhetően sokan készítenek belőle húsra emlékeztető fogásokat. Erre remek példa a rántott gévagomba, a gombapörkölt, de a majonézes gomba sem éppen utolsó finomság.

De hogyan lehet gombát rántani vegán-módra? A tojást könnyedén kiválthatod, ha csicseriborsó lisztet vízzel és ételízesítővel (esetleg csipet fekete sóval) palacsintatészta állagúra keversz. Ha ezzel megvagy, a szokásos módon panírozd be a gévagombát, és már mehet is a forró olajba!

 

Olvastad már?  3 meghökkentő tény a gombákról - mintha egy sci-fi kelne életre, pedig valóság

Rókagombás rizs

A sárga és a halvány rókagomba számos formában felhasználható. Akár különleges egytálételek alapja is lehet, mégpedig gyorsan és egyszerűen. A szegfűgombánál leírt recept alapján készítek egy gombapörköltet, amit időnként egy-két maréknyi borsóval szoktam még gazdagabbá tenni. Az egészet összefőzöm, majd az így kapott, sűrű, de szaftos pörköltet főtt rizzsel, vagy másfajta gabonával, esetleg krumplival forgatom össze. Kész is!