Életmód / Receptek / Táplálkozás

Mennyei gombás fogások – aktuálisan szedhető gombákkal

Mennyei gombás fogások – aktuálisan szedhető gombákkal

Szegfűgomba pörkölt

Az egyik legismertebb és sokak által különösen kedvelt gomba a mezei szegfűgomba, amit a köznyelv sokszor csibegomba néven tart számon. Ez az ízletes, apró gombaféle bármilyen fogást mennyeivé varázsol: tökéletes levesbe, pörköltbe, vagy akár rántottához. Az én kedvencem a klasszikus gombapörkölt. Először vörös- és fokhagymát dinsztelek, majd a tűzről levéve ízesítem az alapot, amibe pirospaprika, só és bors kerül. A megmosott gombákat kevés vízzel teszem fel főni. Amikor megpárolódtak, szórásnyi rizsliszttel sűrítem őket és friss petrezselymet vagy kakukkfüvet szórok hozzájuk.

 

Vargánya krémleves 

Nálunk a krémlevesek önálló ebédnek felelnek meg. Tartalmasak, ízletesek és elég hozzájuk egy kis pirítóst, vagy sajtos, fokhagymás melegszendvicset kínálni. Nem kivétel ez alól a vargánya sem, ami egyébként is egy hangsúlyos, ízletes gomba, kár is lenne elrontani egy második fogással. Ennél a receptnél először hagymákat pirítok, majd hozzájuk adom a gombát és a kockára vágott burgonyát. Kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezem, és az egészet alaposan összefőzöm. Miután megpuhultak az alapanyagok, leturmixolom a levest – ízlés szerint tejszínnel még krémesebbé lehet tenni, de nélküle is tökéletes. 

sentelia/depositphotos.com

Ízletes tőkegombaleves

Az ízletes tőkegomba elsőre nem túl bizalomgerjesztő, ugyanis a fák tönkjén, tövén nő, csoportosul – sokan nem gondolnák róla, hogy ehető. Pedig – ahogy a nevéből is kiderül – nem csak, hogy ehető, egyenesen ízletes fogások alapja lehet. Leginkább leves készül belőle, de természetesen fantáziádnak megfelelően elkészítheted.

Én először készítek egy zöldséges alaplevet: ehhez általában a tök húsának a belsejét, hagymát, gombát, gyökérzöldségeket szoktam főzni. Az így kapott lében főzöm aztán készre a felkarikázott sárgarépát, burgonyát és az ízletes tőkegombát. Klasszikus, petrezselymes-paprikás rántással szoktam besűríteni.

 

Sárga gévagomba rántva

A sárga gévagomba ugyancsak a fákon nő, különleges, hullámos-dudoros felszínéről és sárga színéről könnyen felismerhető. Nagy kedvence a vegetáriánusoknak és vegánoknak, ugyanis állagának köszönhetően sokan készítenek belőle húsra emlékeztető fogásokat. Erre remek példa a rántott gévagomba, a gombapörkölt, de a majonézes gomba sem éppen utolsó finomság.

De hogyan lehet gombát rántani vegán-módra? A tojást könnyedén kiválthatod, ha csicseriborsó lisztet vízzel és ételízesítővel (esetleg csipet fekete sóval) palacsintatészta állagúra keversz. Ha ezzel megvagy, a szokásos módon panírozd be a gévagombát, és már mehet is a forró olajba!

 

Rókagombás rizs

A sárga és a halvány rókagomba számos formában felhasználható. Akár különleges egytálételek alapja is lehet, mégpedig gyorsan és egyszerűen. A szegfűgombánál leírt recept alapján készítek egy gombapörköltet, amit időnként egy-két maréknyi borsóval szoktam még gazdagabbá tenni. Az egészet összefőzöm, majd az így kapott, sűrű, de szaftos pörköltet főtt rizzsel, vagy másfajta gabonával, esetleg krumplival forgatom össze. Kész is!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást