Megvan, mennyi gyümölcsöt és zöldséget kellene enned valójában

Megvan, mennyi gyümölcsöt és zöldséget kellene enned valójában

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Megvan, mennyi gyümölcsöt és zöldséget kellene enned valójában

Nagyon könnyen összezavarják az embert a különböző hírek: most akkor egészséges a sok gyümölcs, vagy figyelni kell a gyümölcscukorra? Mindegy, milyet eszel, vagy meg kell válogatni? Minden étkezéshez kell a zöldség, vagy elég csak az egyik főétkezéshez? Most tisztába tesszük az ajánlott mennyiségeket!

A magyarok híresen rosszul esznek nem csak az Európai Unió, de a világ országai között is – a WHO felmérése szerint mi vagyunk az egyik legkövérebb ország Európában, ami, tekintve az étkezési kultúránkat, annyira nem is meglepő. Nem vagyunk nagy zöldség- és gyümölcsfogyasztók, viszont szeretjük a zsíros, magyaros ételeket, a tésztát és a kenyeret, és még mindig csak ismerkedünk az egészséges életmóddal.

A helyzeten nem segít sokat az, hogy annyi ellentétes információ érkezik arról, mit, mikor és hogyan kellene ennünk ahhoz, hogy minél egészségesebbek legyünk – a zöldség- és gyümölcsfogyasztást most tisztába tesszük, hogy legalább ez a része meglegyen!

Az alábbi ajánlások az amerikai Betegségkezelő és Megelőzési Központ általi mennyiségek, amik hazánkra is egész nyugodtan érvényesek lehetnek, mivel az amerikaiak is hasonlóan egészségtelenek, mint mi vagyunk.

A napi gyümölcsmennyiség

Bár a gyümölcsökről elég sok rosszat hallani a diétázók körében, azért mégis csak tele vannak vitaminnal, nagyon finomak, és semmi értelme nincs kizárni őket az étrendből. Csak arra kell figyelni, hogy vannak fajták, amelyekben több a gyümölcscukor – de a nap első kétharmadában nyugodtan lehet fogyasztani ezeket is.

Az ajánlott mennyiség itt a 19-30 éves nőknek 350 gramm gyümölcs, 31 év felett pedig 240 gramm körül mozog.

A változás annak tudható be, hogy ahogy öregszünk, az anyagcserénk egyre lassul.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»