A 10 legkönnyebben betartható táplálkozási fogadalom II.

A 10 legkönnyebben betartható táplálkozási fogadalom II.

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A 10 legkönnyebben betartható táplálkozási fogadalom II.

Kétrészes cikksorozatunk előző feléből megtudhattad, hogy az egyik napról a másikra történő drasztikus változtatás helyett sokkal praktikusabb, ha például picit több zöldséget és gyümölcsöt viszel be, továbbá tudatosan igyekszel véget vetni a gondolkodás nélküli, érzelmi indíttatású eszegetésnek. Most öt újabb ötlet következik, amivel az újévben minden eddiginél parádésabb formában tündökölhetsz!

„Okosan választok az étteremben.”

Az előző részben azt javasoltuk ugyan, hogy lehetőség szerint otthon készítsd el az ebédedet, ám belátjuk: koránt sem biztos, hogy ezt mindig megteheted.

A konyhai sürgés-forgásnak és az éttermi mókának egyébként van egy közös vonása.

Mégpedig az, hogy a tervezésben rejlik a kulcs!

Gondold ki előre, mire vágysz a leginkább, és kizárólag annál is egészségesebb alternatíva kedvéért hagyd magad eltéríteni.

Figyeld a porciókat, és ha rendkívül bőségesek, ne restellj fél- vagy gyerekadagot kérni!

A fehér hús, a hal szinte mindig jó választás valamilyen friss salátával, öntetet pedig egyáltalán ne kérj.

A sült krumpli ugyanakkor nem biztos, hogy az ördögtől való, hiszen olaj nélkül is el lehet készíteni – erről érdeklődj az illetékeseknél.

„Csökkentem a cukorbevitelt.”

A cukrok, a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyületek létfontosságúak a sejt szintű anyagcseréhez.

Éppen ezért butaság cukormentes étrendről beszélni, vagy pedig arra törekedni.

Napjainkban az élelmiszeripar által előszeretettel felhasznált hozzáadott cukorral van probléma, mely többszörösére növelte az átlagbevitelt – és ami miatt a természetes cukrokat, például a gyümölcsökben lévőt önmagában már nem érzed „elég” édesnek.

A cukros üdítők elhagyásával, a kávéd cukortartalmának csökkentésével, továbbá a fruktóz- és kukoricaszirupos ételek, illetve italok elkerülésével napi több evőkanálnyi(!) színtiszta cukrot is megvonhatsz a szervezetedtől.

„Nyomon követem, mit eszem.”

Táplálkozási szokásaid megváltoztatásának alapja, hogy tisztában legyél a jelenlegi helyzettel, illetve ennek köszönhetően tisztábban lásd a célodat.

Az étkezési napló vezetése hozzájárul a bioritmusod megismeréséhez, a helytelen minták azonosításához, továbbá az új irányvonalak kijelöléséhez.

Vezetheted hagyományos módon, tehát füzetben és tollal, vagy akár okostelefon-alkalmazás használatával.

Nem muszáj minden napot leírnod – már heti kettő is haladást jelent.

Főleg, ha észreveszed, hogy olyankor tudatosan másképp eszel. Az lesz a jó döntés, amit „megfigyelés alatt” hozol meg!

„Megtanulok nemet mondani.”

A „nem” igazi varázsszó, hiszen egy rakás kellemetlenségtől megmenthet, ha tudod, mikor érdemes ellenkezned.

Ha egészségesen szeretnél táplálkozni, muszáj erősnek maradni, s visszautasítani minden olyan kezdeményezést, ami ezt ellehetetleníti.

Persze, nem arra gondolunk, hogy emiatt ne mozdulhatnál ki a barátaiddal.

Amikor viszont a munkatársaid kínálgatnak ezzel-azzal, vagy egy olyan étterembe invitál valaki, melynek semmi kedved a kipróbálásához, bátran jelentsd ki: köszi, de inkább nem.

A táplálkozás személyes, belső meggyőződésen alapuló döntés, amit másnak kutyakötelessége tiszteletben tartani.

„Elfogadom a segítséget az életmódváltáshoz.”

Sokkal egyszerűbb úgy megvalósítani a céljaidat, ha a családod vagy a barátaid melletted vannak.

Bizonyára akad a környezetedben olyan, aki veled együtt szívesen belevág a projektbe, így mindvégig pontosan tisztában lesz vele, lelkileg milyen mindez.

Ha ugyanis teljesen egyedül csinálod, fennáll a veszély, hogy csak kívülállókkal tudod megosztani a felmerülő kérdéseket és aggályokat, az ő reakciójuk pedig visszafoghatja a törekvéseidet, és visszasüllyeszthet a régi rutinodba.

Amennyiben reménytelennek érzed, hogy hozzád közelálló sorstársat találj, nézz szét a neten! Fórumozók és bloggerek ezrei várják, hogy pont erről kommunikálj velük – földrajzi korlátok nélkül.

Reméljük, kétrészes összeállításunkkal sikerült meghoznunk a kedved legalább a fogadalmak egyikéhez, így 2015-ben különösen egészséges és csinos lehetsz!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást