Életmód / Receptek / Táplálkozás

A legjobb zöldséges tészták nyári főételnek

A legjobb zöldséges tészták nyári főételnek

Ha már unod egy kicsit a húsételeket, vagy csak egy kicsivel könnyebb vacsorát vagy ebédet ennél a nagy hőség miatt, akkor érdemes kipróbálnod a zöldséges tésztákat. Számtalan szuper variációja van, ahogy a zöldségeket a tésztákkal kombinálhatod, és a végeredmény garantáltan isteni lesz. Mutatjuk az öt kedvenc receptünket, ha valamelyiket te is kipróbálnád.

Krémes spenótos-avokádós tészta

Ehhez a finom, krémes tésztaételhez először is főzz meg egy adag makarónit sós, olíva olajos vízben. Válaszd az igazi olasz típusút, amelyek rövidebb szálúak.

Amíg fő a tészta, kapard ki két avokádó belsejét, és ezt tedd egy tálba, adj hozzá ¼ csésze friss bazsalikomlevelet, 1 csésze friss bébispenótot, 1 evőkanál olívaolajat, fűszerezésnek pedig sót, borsot, 2 gerezd fokhagymát és egy kis pekándiót.

Az egészet turmixold össze botmixerrel, majd öntsd át egy serpenyőbe. Ha a tészta megfőtt, szűrd le, keverd össze a mártással, és az egészet pirítsd 5-10 percig. Tálalás előtt szórd még meg egy kis reszelt parmezánnal is.

Olaszos tészta karamellizált zöldségekkel

Ehhez az ínycsiklandó tésztához szükséged lesz egy nagyobb, érett padlizsánra, amelyet vékony szeletekre kell vágnod, majd megsütnöd a sütőben, olívaolajjal meglocsolva.

Amíg sül a padlizsán – 25 percig 200 fokon –, addíg főzz ki egy adag tésztát, bármelyik szimpatikus fajtából.

Közben egy serpenyőben hevíts olíva olajat, majd tegyél bele 1 nagy fej apróra vágott vöröshagymát, és süsd addig, amíg le nem karamellizálódott.

Botmixerrel turmixolj le 1 csésze koktélparadicsomot, majd két gerezd apróra vágott fokhagymával add a hagymához.

Sózd és borsozd a mártást, majd tedd bele a padlizsánt és a megfőtt tésztát is. Forgasd jól össze a tésztát a szósszal, majd tálalás előtt hintsd meg apróra vágott friss petrezselyemmel és bazsalikommal is.

Csőben sült brokkolis-karfiolos tészta

Főzz ki egy adag penne tésztát sós, olíva olajos vízben, közben pedig tegyél fel főni vegyesen 500 g brokkolit és karfiolt.

Ha megfőtt a tészta és a zöldségek is, szűrd le őket, majd tedd őket összekeverve egy hőálló tálba.

Készíts 10 dkg vajból, 1 dl tejből és 1 kanál lisztből fehér mártást, amelyet ízesíts citromlével, sóval és fehérborssal, majd öntsd ezzel nyakon a zöldséges tésztát.

A tetejére szórj reszelt füstölt sajtot, majd tedd a 180 fokos sütőbe az egészet 20 percre.

Thai cukkinis tészta

Ehhez a különleges, keleties tésztaételhez szükséged lesz két nagyobb salátacukkinire, amelyeket meg kell mosnod és félbe vágva felszeletelned.

A cukkini szeleteket pirítsd meg olíva olajon sóval, borssal és 2 teáskanál szezámmaggal meghintve.

Egy másik serpenyőben készítsd 6 evőkanál szójaszószból, 1 evőkanál mézből, 125 g vörös currypastából és 2 apróra vágott újhagymából thai szószt.

Egy adag rizstésztát készíts el a csomagolásán leírtak szerint, majd a leszűrt tésztát keverd össze a szósszal és a cukkínivel, és már tálalhatod is az ételt.

Paradicsomos-babos tészta

A mediterrán konyha előszeretettel használja a fehérbabot is, amely a tésztákhoz is kiváló.

Főzz ki egy adag pennét ehhez a finom tésztaételhez, közben pedig tegyél egy serpenyőbe 3 evőkanál olíva olajat és ezen piríts meg 4 gerezd zúzott fokhagymát, fél csésze felkarikázott fekete olajbogyót, 3 marék friss bébispenótot és 1 csésze konzerves fehérbabot.

Sózd és borsozd a serpenyő tartalmát, majd önts hozzá 2 dl paradicsompürét, és főzd 5 percig.

Ezután add hozzá a tésztát, keverd jól össze és süsd további 5 percig. Tálalás előtt szórd meg egy kis parmezánsajttal is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást