Vírusidőszakban is fontos: a legjobb gyulladáscsökkentő gyógynövények

Vírusidőszakban is fontos: a legjobb gyulladáscsökkentő gyógynövények

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Vírusidőszakban is fontos: a legjobb gyulladáscsökkentő gyógynövények

Gyömbér

A gyömbért több ezer éve használják rengeteg egészségügyi probléma enyhítésére. A néphagyomány szerint jó például megfázás, migrén, hányinger, ízületi gyulladás vagy magas vérnyomás ellen is. A fűszergyökér több mint 100 aktív vegyületet tartalmaz, többek között gingerolt, zingeront, zingiberene-t vagy shogaolt. Ezek felelősek a pozitív hatások nagy részéért, többek között a gyulladás csökkentéséért is.

Egy 16 kutatást átfésülő metaanalízis kiderítette, hogy 1000-3000 gramm gyömbér fogyasztása naponta 4-12 héten keresztül lényegesen csökkentette a gyulladásra utaló markerek mennyiségét a szervezetben a placebócsoporthoz képest.

A gyömbér egészségre gyakorolt hatásai
Natalia Lavrenkova/istockphoto.com

Fokhagyma

A magyar konyha egyik legfontosabb alapfűszere a fokhagyma, nem is véletlenül. A népi hagyomány szerint nagyjából mindenre jó, a megfázást, a légúti betegségeket, a fogfájást, a székrekedést, a magas vérnyomást gyógyítja.

A fokhagyma legtöbb pozitív tulajdonsága a benne található kénvegyületekből származik, többek között a gyulladásgátló hatását is ezeknek köszönheti.

Kutatások kimutatták, hogy már a fokhagymaalapú étrendkiegészítők is segíthetnek a gyulladás csökkentésében, ráadásul a gyakori fokhagymafogyasztás hozzájárulhat a szervezetben található antioxidánsok szintjének növekedéséhez, ez pedig szintén gyulladásgátló hatású lehet – sőt, az ebből következő tumorképződésnek is csökkenti az esélyét.

Fokhagyma vírus ellen
Karissa/istockphoto.com

Kurkuma

A kurkuma az indiai konyha egyik alapvető fűszere, évezredek óta használják íze és a testre gyakorolt pozitív hatásai miatt. A növényben több mint háromszáz aktív vegyület van, közöttük a fő gyulladásgátló, az úgynevezett kurkumin. Több kutatás kimutatta már, hogy a kurkumin blokkolja az NF-κB molekula termelődését, ami egyébként aktiválná a gyulladásért felelős géneket.

Az ízületi gyulladásban és kopásban szenvedőknek kifejezetten segíthet a fűszer, vagy az abból készült étrendkiegészítők, néhány kutatás még azt is kimutatta, hogy legalább olyan hatékony a kurkuma rájuk nézve, mint a hagyományos gyulladás- és fájdalomcsökkentők.

Kurkuma vírus ellen
Marcus Z-pics/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást