A kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen része a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldségfogyasztás. Milyeneket válassz, ha nem kedveled őket túlságosan?
1/6 Miért fontos, hogy rendszeresen fogyassz zöldséget?
A világon legnépszerűbb ételek közé – talán meglepő módon – de tartoznak zöldségek is. Ellenben az már nem túl meglepő, hogy ezek a zöldségek nem a legegészségesebbek. Egy amerikai felmérésben a megkérdezettek a kukoricát jelölték meg kedvencnek (holott a kukoricát nem zöldségként, hanem inkább álgabonaként tartjuk számon), második helyre pedig a burgonya futott be. Ahhoz képest, hogy a legtöbb ajánlás szerint legalább az étkezéseink felét kellene kitennie zöldségeknek és gyümölcsöknek, e tanulmány szerint az amerikai felnőttek fele egyáltalán nem fogyaszt további zöldségeket az említetteken felül (főleg nem úgy, hogy azok az étrendjének felét kitegyék).
Mivel a kiegyensúlyozott és tápláló étrend elengedhetetlen része az egészségmegőrzésnek, valamint a betegségmegelőzésnek, nélkülözhetetlen, hogy a zöldségfogyasztásra fokozott figyelmet fordítsunk.
Az én életmódom mellett ez távolról sem nehéz, hiszen már sok-sok éve növényi étrendet követek. De már akkor is imádtam a zöldségeket, amikor gyerek voltam: hatalmas kertünk volt otthon és a nagyszüleinknél is. Mindig azzal viccelődött a családom, hogy ha egy hétig nem jöhetnék ki onnan, akkor nemhogy lefogynék, egyenesen felszednék pár kilót. Szóval, nálunk nem újdonság az, hogy sok friss alapanyag van a tányéron. Amennyiben ez neked problémát okoz, érdemes olyanokat összeválogatnod, amelyek sokszorosan bizonyították már, milyen fantasztikus hatással bírnak az emberi szervezetre.
Minden növényi alapanyagot valamiért piedesztálra emelhetünk. Közülük kiemelkednek a gyógy- és fűszernövények, amelyek hihetetlen mennyiségű antioxidánssal képesek ellátni a szervezetünket. Hasonlókat mondhatunk el az alábbi zöldségekről is:
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!