Egy finom töltött hús különösen jól tud esni az embernek a hűvös, késő őszi napokon. Gombás-hagymás töltelékkel főleg!
Ez a változat könnyen elkészíthető a sok-sok hagymával, ami az alapja a finom húsinak. Igyekezz sovány húst vásárolni a töltéshez!
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéskaraj
- só
- bors
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg sampinyon gomba (konzerv is lehet)
- kakukkfű
- 1 zsemle
- 1 tojás
- kis csokor petrezselyemzöld
- olaj
Elkészítés:
A sertéskarajt felszúrjuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk.
Egy zsemlét vízbe áztatunk.
Elkészítjük a finom tölteléket. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük. A fokhagymagerezdeket vékonyra karikázva a vöröshagymához adjuk. 1-2 percig együtt dinszteljük tovább. Sózzuk, borsozzuk.
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a megdinsztelt hagymákhoz tesszük. Kakukkfűvel ízesítjük. Ha a gomba megpuhult, a tűzről lehúzzuk az edényt.
A beáztatott zsemlét kifacsarjuk, és a gombához adjuk. A tojást és az apróra vágott petrezselyemzöldet is belekeverjük. Alaposan összedolgozzuk a tölteléket.
A sertéskarajt megtöltjük. 2-3 hústűvel szúrjuk össze a karajt, hogy a töltelék ne folyhasson ki.
Egy tepsit olajjal vékonyan kikenünk. Belefektetjük a töltött húst. Aláöntünk 1 dl vizet.
Fólia alatt 180 fokon 30-35 percig sütjük a húst, majd a fóliát levéve még 20-25 percet adjunk neki, hogy szépen megbarnulhasson.
Ha megsült a gombás-hagymás töltött hús, félórát pihentessük, csak azután szeleteljük.
Adhatunk mellé rizst, burgonyát, de akár zöldköretet is.