8 konyhai trükk, hogy lefaragj a kalóriákból

8 konyhai trükk, hogy lefaragj a kalóriákból

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 8 konyhai trükk, hogy lefaragj a kalóriákból

Szeretnél leadni néhány kilót, ám semmi kedved a diétához? Próbálj apró változtatásokat eszközölni az étrendeden – ha ügyes vagy, így is látványos eredményt érhetsz el. Lássuk a leghatékonyabb tippeket!

Ne főzd túl a tésztát!

Az igazi olasz tészta nem véletlenül kemény egy picit: így ugyanis hamarabb jóllaksz vele, s tovább eltelít. A dolog titka, hogy a forró víz lebontja a keményítő molekulák kötéseit, így minél tovább főzöd, annál gyorsabban alakul szénhidráttá a testedben.
Ez gyors vércukorszint-emelkedést majd süllyedést eredményezhet, tehát rövidesen megint megéhezel.

Ne kerüld a vörös húst!

A túlzott zsírbeviteltől való félelem miatt sokan hajlamosak kizárólag csirkét és pulykát enni. Pedig a marhának is vannak sovány részei, amelyek ráadásul még kevesebb kalóriát tartalmaznak!
Szerencsére a nyers húson szemmel látható a zsírtartalom, tehát nincs szükség szakértelemre a vásárláshoz.

Óvatosan a szósszal!

Szereted a ketchupot, a majonézt, esetleg találtál egy csípős mártást, és legszívesebben mindenhez azt ennéd?
Rossz hírünk van: a boltban kapható feldolgozott szószok tele vannak sóval és adalékanyagokkal, ráadásul alattomos módon több száz plusz kalóriát csempészhetnek a tányérodra – anélkül, hogy tudatában lennél a dolognak!

Egyél gabonát!

A gluténmentes diéta mostanság nagy népszerűségnek örvend, pedig igazából csak azoknak szabadna így táplálkozni, akik érzékenyek erre az anyagra.
Mindenki másnak szüksége van a gabonában található rostokra. Teljes kiőrlésű liszttel gyakorlatilag bármit elkészíthetsz magadnak!

Ne vágd apróra a hozzávalókat!

Ha megtudod az összefüggést, talán a homlokodra csapsz – hiszen olyan egyszerű, hogy eddig is sejthetted volna!
A nagyon picire szeletelt alapanyagok ugyanis összességében nagyobb felületen érintkeznek elkészítés során a zsiradékkal, következésképpen többet is szívnak magukba.

Mosd meg a zöldséget és a gyümölcsöt!

A természet friss ajándékai a diétázók álmai. Ám ha nem mosod meg őket alaposan, a rajtuk maradó permetszer tönkreteheti a kilók elleni küzdelmed.
Egyes vegyi anyagok ugyanis befolyásolják a pajzsmirigy működését, márpedig ez a szerv felelős az anyagcsere működéséért.

Ne borozz főzés közben!

Csábítónak tűnhet elkortyolni egy pohár italt, miközben az ebédet vagy a vacsorát készíted.
Az üres gyomorra fogyasztott alkohol azonban akár 73%-kal is ronthatja a szervezeted zsírégető képességét, méghozzá hat órán át. A vele bevitt cukor rejtette kalóriákról nem is beszélve…

Ne a tányér szélére tedd a zöldséget!

Amikor hallottad, hogy naponta legalább ötször kell zöldséget vagy gyümölcsöt enned, talán te is elkezdted a tányér szélére pakolni a paradicsom-, esetleg uborkaszeleteket. Átütő hatással viszont csak akkor számolhatsz, ha nem száműzöd ezeket a falatokat a húson és a köreten kívülre: legyen maga a zöldség a köret, vagy egyenesen süsd vele a húsos egytálételt!
Az eredményes kalória-lefaragáshoz nem árt, tisztában lenned vele, mennyit is eszel pontosan. Már abból is hasznos következtetéseket vonhatsz le, ha egyetlen napig számolod az értékeket. Az innivalót se felejtsd ki a listából az ételek mellett!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!