A kovászos kenyér után az új karantén sláger: a házi narancslekvár

A kovászos kenyér után az új karantén sláger: a házi narancslekvár

Címlap / Életmód / A kovászos kenyér után az új karantén sláger: a házi narancslekvár / 2. oldal

Míg a járvány első hullámában mindenki kovászt élesztett meg banános kenyeret sütött, most úgy tűnik, a házi narancslekvár hódítja meg a közösségi oldalakat. A gyönyörű sárga üvegcsékről egyre másra posztolnak a sztárok is, és ha már úgy is van időd, szerintünk is érdemes lehet elsajátítani ennek a sokoldalúan felhasználható finomságnak a receptjét.

Hogyan készül a tökéletes narancslekvár?

Hozzávalók:

  • 1,3 kg sevillai narancs
  • 2 citrom leve
  • 2 liter víz
  • 2,5 kg cukor
  • 2 evőkanál whisky (opcionális)
  • vaj
Narancslekvár recept
Istockphoto

Egy serpenyő alját kend meg vajjal, majd töltsd bele a citrom levét és az alaposan megmosott, de nem meghámozott egész narancsokat, majd öntsd fel a vízzel.

Forrald fel és lassú tűzön párold két órán keresztül, amíg a keverék legalább fele elfőtt, a narancsok héját pedig egy villával át tudod szúrni. Mindeközben nagyon alacsony hőfokon melegítsd fel a cukrot. A főzőlevet töltsd egy csészébe, a narancsokat tedd egy tálba, majd a főzőlevet töltsd vissza a serpenyőbe.

A narancsokat hagyd kihűlni, majd vágd őket ketté, kanalazd ki belőlük a magukat majd a gyümölcshúst töltsd vissza a serpenyőben a főzőléhez. Forrald 5 percig, majd egy szitán keresztül szűrd egy edénybe, nyomkodd át alaposan a gyümölcshúst is. Egy éles késsel vágd apró darabokra a megmaradt narancshéjat, majd öntsd a tálban lévő folyadékhoz a felmelegített cukorral együtt.

Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd 10-12 percig, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor add hozzá a whiskyt és forrald még 20 percig, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor vedd le a tűzről és hagyd pihenni 20 percet, mielőtt sterilizált befőttes üvegbe töltöd, lezárod, és felhasználásig sötét, hűvös helyen tárold a narancslekvárt.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»