A csirkés ételeket többféle okból imádhatod: alacsony a kalóriatartalmuk, rendkívül változatosan lehet elkészíteni őket, és akár pár perc előkészítést és főzést követően már tálalhatsz is. De milyen receptek közül válogass, ha alig van időd?
Miért épp csirke?
A csirkehús egyik óriási előnye, hogy bármilyen fűszerezéssel megállja a helyét.
Éppúgy illik hozzá a chili, mint a fokhagyma, vagy éppen a kapor.
Amennyiben még nem vagy igazi konyhatündér, esetleg szeretsz biztosra menni, használj nyugodtan előre összeállított fűszerkeverékeket, de ügyelj arra, hogy inkább az egészségesebb, adalékanyag-mentes változatokat válaszd.
Fokhagymás olajban pácolt csirkemellek
Hozzávalók:
- 0,5 kg csirkemell
- 3 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- Só
- Bors
Elkészítése:
A csirkemelleket vágd fel kb. egy centis szeletekre, ha van időd, kicsit irdald is be őket, majd mindkét oldalát szórd meg sóval. Egy kisebb edényben keverd össze az olajat, a reszelt fokhagymát és a borsot, majd ezzel a páccal kend be a szeleteket. Az üveg vagy műanyag edényt légmentesen zárd le, és a bepácolt csirkemelleket néhány órára tedd be a hűtőbe érlelődni. Az elkészítésnél csak a sütés a dolgod – amire csupán egy-két percet kell szánnod mindkét oldalon.
Tipp: a friss húst akár pár napra is a hűtőben hagyhatod, így ha egyszerre több csirkemellet készítesz elő, tényleg pillanatok alatt tálalhatod a friss ételt.
Pikáns rozmaringos csirkeszárnyak
Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárny
- 3 ek olívaolaj
- Chili vagy Erős Pista ízlés szerint
- Néhány ág friss rozmaring
- 4 ek csípős Piros Arany
- Só
- Bors
Elkészítése:
A megmosott csirkeszárnyakat sózd meg, és néhány percig hagyd, hogy az ízesítő alaposan átjárja a húst. Egy kisebb edényben keverd össze az olívaolajat, a chilit és/vagy Erős Pistát, valamint a Piros Aranyat. Ezzel a páccal dörzsöld át a csirkeszárnyakat, majd tedd őket sütőzacskóba. Olívaolajjal kend át a rozmaringágakat, majd tépkedd bele a zacskóba a hús mellé. Ezt a finomságot közepes hőfokon maximum egy óráig süsd, végül negyed órára állítsd grillezésre a sütődet és nyisd szét a zacskót, hogy a csirkeszárnyak ropogósra piruljanak.
Tipp: ugyanez a fűszerezés az egészben sült csirkéhez is tökéletes.
Hawaii csirkemell
Hozzávalók:
- 0,5 kg csirkemell
- 300 g ananász karika
- 150 g gépsonka
- 100 g reszelt sajt
- Olívaolaj
- Só
Elkészítése:
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd pár csepp olívaolajjal öntözd meg az alját. A csirkemelleket vágd egy centis szeletekre és sózd meg őket. Tedd a szeleteket a tepsi aljára, majd takard be őket vékonyra szelt gépsonkával. Halmozz rájuk ananászkarikákat, végül az egészet gondosan szórd meg sajttal. Az első fél órában alufóliával lefedve süsd, majd az utolsó 10-15 percben grillező funkción pirítsd meg az ételt.
Tipp: a változatosság jegyében időnként az ananászt bátran lecserélheted barackbefőttre.
Tejszínes-gombás csirke pennével
Hozzávalók:
- 250 g csirkemell
- 400 g durum penne
- 100 g szeletelt gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 ml főzőtejszín
- Olívaolaj
- Só
- Bors
- Víz
- Reszelt sajt a tálaláshoz
Elkészítése:
Forrósítsd fel a megsózott vizet, majd kezdd el főzni a tésztát. Egy teflon edényben kevés olívaolajon pirítsd meg a csíkokra vágott, sóval és borssal ízesített csirkemellet, időközben pedig hámozd meg és szeleteld fel a gombát. Utóbbit add hozzá a húshoz, és pár perc alatt párold el a levét. Ha a gomba már összeesett, öntsd fel tejszínnel az alapot és reszeld bele a fokhagymákat. A kész tésztát szűrd le, forgasd össze a tejszínes alappal, és reszelt sajttal kínáld.
Tipp: az ételt ízlésed szerint oregánóval tovább fűszerezheted.