Inszomnia és nyugtalan láb szindróma az 5 leggyakoribb alvászavar

Inszomnia és nyugtalan láb szindróma az 5 leggyakoribb alvászavar

Címlap / Életmód / Egészség / Inszomnia és nyugtalan láb szindróma az 5 leggyakoribb alvászavar

Olyan betegségekről és állapotokról lesz szó, melyek befolyásolják, hogy mennyit, illetve hogyan alszol. Az alvászavarok hátterében – fajtától függően – helytelen életmódbeli beidegződések vagy akár kezelést igénylő kórképek is állhatnak. Csokorba szedtük a leggyakoribbakat!

Inszomnia

Mindenkinek akadnak gondjai olykor az elalvással, vagy az átalvással – ám ha éjszakáról éjszakára megismétlődik a tortúra, az már betegség, aminek a neve inszomnia, vagyis álmatlanság.

Az érintettek órákon keresztül forgolódnak, mire sikerül elaludniuk. Sőt, szélsőséges esetben akár ideiglenes elalvási képtelenség is kialakul.

Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy az inszomnia fogalomkörébe a gyakori felébredés is beletartozik, amely a természetes alvásciklus megszakadásának révén ugyancsak napközbeni fáradtsághoz vezet, hiszen éppen a gyors szemmozgásos mélyalvási fázis (azaz a REM-szakasz) marad ki az állandó felriadásnak köszönhetően.


Korgó gyomorral? Táplálkozási tippek a pihentető alvásért


Az álomba merülést, és a pihentető alvást különböző gyógynövények, úgymint a macskagyökér, a komló és a citromfű is segíthetik.

Alvási apnoé

Az alvás közbeni légzéskimaradást nevezzük így, amely miatt néhány másodpercen belül oxigénhiányos állapot alakul ki a szervezetben, így a páciens levegőért kapkodva riad fel.

Ez ugyancsak a már említett természetes alvásciklus folytonos félbeszakadásához, így napközbeni fáradtsághoz és koncentrációs problémákhoz vezet.

Leggyakoribb kísérő tünete a horkolás – ez a felső légutak, pontosabban a gége légáramlásának akadályoztatása miatt jön létre. Koránt sem vicces tehát, ha a párod néha figyelmeztet, hogy néha horkolni szoktál.

Ugyanígy az ő reszelős lármázását sem könyvelheted el egyszerű „férfidolognak”, hiszen azt jelzi, hogy kezelésre szorulna.

Nyugtalan láb szindróma

Az ebben szenvedők ellenállhatatlan vágyat éreznek alsó végtagjaik folytonos mozgatására.

A cselekvés látszólagos oka egy enyhe kellemetlenség-érzet, amiről ösztönösen azt gondolja a beteg, hogy helyváltoztatás hatására enyhülhet.

A tünetek általában este és éjszaka a legerősebbek, ami jócskán megnehezítheti az elalvást, valamint a pihenés elmélyülését.

Van, akinél enyhe mocorgást, míg másoknál szélsőséges hánykolódást idéz elő a nyugtalan láb szindróma, melynek összetett idegrendszeri oka van.

A szakértők egyelőre nem jutottak dűlőre, hogy pontosan mi válthatja ki, ám a feltételezések szerint a környezeti tényezőknek éppúgy részük van benne, mint a genetikai hajlamnak.

Narkolepszia

A napközben extrém álmosság abban nyilvánul meg, hogy gyakorlatilag bárhol és bármikor képes elaludni az érintett.

A betegek egyszerűen képtelenek többszöri szunyókálás nélkül létezni, noha megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai pihenéshez jutnak mellette.

Jellegzetes tünetei közé tartozik az ébredés utáni megmozdulási képtelenség, az izomkontroll elveszítése, a néhány perces alvás során is jelentkező álom, továbbá az álomszerű hallucináció, melynél nem lehet megkülönböztetni az álmot a valóságtól.

A narkolepszia sajátossága, hogy az ezzel küszködők szinte azonnal a mélyalvás fázisába zuhannak.

Alvajárás

Biztos hallottál már olyan történetet, aminek a főhőse álmában felkelt, járkált, és emiatt valamilyen kalamajkába keveredett.

Nos, létező alvászavarról van szó, melynek tünetei általában a felületes alvási szakasz mélyebb fázisában jelentkeznek.

Az érintettek nemcsak mászkálni képesek álmukban, hanem különböző mechanikus tevékenységeket is végezhetnek.

Az alvajárók többnyire nem reagálnak, ha eközben megszólítják őket, és nem emlékeznek a történtekre, amikor később kérdőre vonják őket. A jelenség a gyerekek körében a leggyakoribb, ám a felnőtteket is érintheti.

Neked esetleg van tapasztalatod a felsoroltak valamelyikével?

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!