Hogyan vedd rá magad a reggeli mozgásra?

Hogyan vedd rá magad a reggeli mozgásra?

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan vedd rá magad a reggeli mozgásra?

Korábban már írtunk arról, milyen sok pozitív hatása van a reggeli mozgásnak. Most azt is közelebbről szemügyre vesszük, hogyan tudod rávenni magadat arra, hogy ezt a hasznos időtöltést bevezesd a napjaidba.

Törekedj a fokozatosságra!

Reggel a kezdeti energiahiány, fáradtság miatt nem fogsz tudni egyből hosszú kilométereket futni, de nem is ez a cél. Sokkal fontosabb, hogy a fokozatosságra törekedj, hiszen ezért a szervezeted és az önbizalmad is hálás lesz.

Jöhet a mozgás!

Ha már nem esik nehezedre a korábban történő kelés, akkor elkezdhetsz komolyabban foglalkozni a reggeli edzéssel
Ekkortájt a kardió mozgásformák a leghatékonyabbak, s a súlyzós edzésekkel egyébként is vigyázni kell, hiszen az izmok korán reggel sokkal sérülékenyebbek. 
Az első időszakban ne hagyd el a házat, inkább tornázz otthon. Kereshetsz direkt reggeli tornagyakorlatokat az interneten, de ha van egy bevált edződ, akkor az ő 20-30-40, vagy akár 60 perces edzésével is indíthatod a napod. 

Indulj el otthonról!

Már egész biztosan érzed a reggeli edzés pozitív hatásait, hiszen ha néhány hétig folytatod a korai sportolást, akkor több lényeges előnnyel is számolhatsz. Itt az ideje továbblépni, és a reggeli edzések leghatékonyabb formájára fordítani a figyelmet. 
Ezek – ahogy említettük –, a kardió gyakorlatok, tehát főleg a lépcsőzés, kocogás, biciklizés. Bármelyiket választhatod, értelemszerűen amellett voksolj, amelyik a legtesthezállóbb számodra.
Azt ne hagyd figyelmen kívül, hogy bár az edzőtermi kardiók is rendkívül hatásosak, korán reggel az ébredő természettel együtt sportolni jóval felemelőbb érzés.

Ne terheld le magadat!

Nem csupán az otthoni tornát illetően fontos, hogy ne ess túlzásokba, a lakás elhagyása során még lényegesebb ez az alapelv. Míg ha délután, este fulladsz ki a pályán, vagy a teremben akkor van módod otthon rögvest pihenni, úgy reggel erre nincs lehetőséged. 
Ne most akarj rekordokat dönteni, az első időszakban legfeljebb 20-30 percet szánj a sportra, s legalább ugyanennyit a szokásos készülődés kibővítésére. 
Nem az a cél, hogy hullafáradt legyél, hanem az, hogy kellőképpen felfrissülj, és már korán reggel úgy érezd, tettél valamit magadért.

Ne aznap készülődj!

Ha ráállsz a reggeli mozgással együtt járó edzésre, akkor délután, a munka után automatikusan több időd szabadul fel

Ezt használd ki, és már ilyenkor készítsd el a másnapi reggelidet, tízóraidat, és persze az ebédedet, amit csak fel kell kapnod, miután végeztél a zuhanyzással. Jó, ha a ruháidat is odakészíted – legalább nagy vonalakban – így sokkal gyorsabban végezni fogsz, mint egyébként. 
Nem csak azért, mert előre készültél, hanem azért is, mert az edzés után úgy fogod érezni, már legalább egy fél nap a hátad mögött van, ennek tudatában pedig sokkal hatékonyabb leszel.

Kényeztesd magadat!

Aki már korán reggel letudja az edzést, az megérdemli a kényeztetést. 
A zuhany természetesen nem maradhat el a mozgást követően: mindenképpen használj olyan tusfürdőt, ami frissít, illetve passzol a parfümödhöz, ez már eleve megalapozza a reggeli jókedvet. 
Ha van időd, a testápolózás se maradjon el, de akár feltehetsz egy kényeztető arcpakolást is, amíg lefő a kávéd, vagy elkészíted a reggelid.
Használj további hangulatfogzókat: az edzés során, és utána is szóljon a rádió, vagy tedd be a kedvenc zenéidet – ez nem csak a testi, hanem a lelki kényeztetésről egyaránt gondoskodik.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!