Életmód / Egészség

5 jel, hogy a krónikus szorongás már az emésztésedre is negatív hatással van

A szorongásról sokan tudomást sem vesznek, sőt, nem is gondolják, hogy náluk fennáll. Ám a test árulkodik – ha régóta folyamatosan szorongsz, az a szervezetedre is hatással van, és olyan tüneteket okozhat, amelyeket eddig másra fogtál. A stressz által kiváltott szorongásnál általában az emésztőszervek kongatják meg a vészharangot, és ha ezt tapasztalod, ideje, hogy végre komolyan foglalkozni kezdj a problémával. De lássuk, mik a jelei, hogy a krónikus szorongás már az emésztésedre is negatív hatással van!

Egyre gyakoribb gyomorégés, gyomorsav

Ha azt veszed észre, hogy újabban egyre gyakoribb a gyomorégésed, vagy kellemetlen savas felböfögést tapasztalsz, az is annak a jele lehet, hogy már a gyomrodra is „ráment” a túl stresszes életmód és a folyamatos szorongás.

Ezek ugyanis serkentik a gyomorsav termelését, amelyből ha túl sok van, panaszokat okoz. Persze más is állhat a háttérben, de ha gyakran stresszelsz mostanában, jó eséllyel az lesz a ludas.

Mindenesetre öndiagnózis helyett inkább látogass meg egy gasztroenterológust, hogy kizárhassa a szervi problémát.

Ha ez megvan, jöhet gőzerővel a stresszoldás!

 

Hasi görcsök

Ha tisztában vagy azzal, hogy hajlamos vagy a szorongásra, és a piros betűs napokon kívül is gyakran görcsöl a hasad, akkor bizony már szintet lépett a dolog és az emésztőszerveidre is negatív hatást gyakorol.

A gyomor és a belek stresszhatásra összerándulnak, görcsölnek, és ha a szorongás hosszú ideje fennáll, az nagyon megkeserítheti a mindennapjaid.

Amint megszünteted a kiváltó okot, a hasi fájdalmaid is nagy valószínűséggel elmúlnak majd.

Székrekedés

Ha olyat eszik az ember, előfordulhat, hogy nehezebben emészti meg és székrekedés jelentkezik, ám ha semmit nem változtattál az étrendeden, és mégis ezt tapasztalod, a szorongásod lehet az ok.

Ugyanúgy, ahogy stresszhelyzetekben rátörhet a hasmenés az emberre, a székrekedés is intő jel lehet.

A régóta fennálló szorongás ugyanis folyamatosan termeli a stresszhormonokat a szervezetben, amik lassítják a hasi szervek vérellátását – ez pedig lassabb, nehezebb emésztéshez vezethet.

 

Erős hányinger, hányás

Ha folyamatos szorongásban vagy, a szervezetedben tehát megnő a stresszhormonok mennyisége, és közülük a noradrenalin tehető felelőssé a hányingerért, hányásért.

Az előző pontra visszautalva, lassítja a véráramlást a hasi szervekben, és ezzel együtt még az emésztőnedvek termelését is csökkenti.

Olvastad már?  Különleges stresszűző technikák, ha feszült vagy mostanában

Ez pedig ahhoz vezet, hogy a szervezeted nem tud megbirkózni a bevitt táplálékkal, és kilöki azt magából…

Ez már egy igen komoly tünet, amivel mindenképp érdemes szakembert felkeresned.

 

Folyamatos émelygés

Az említett noradrenalin hormon azonban nem csupán hányást okozhat, hanem folyamatos, „tompa” émelygést is.

Ez a nap minden szakában fennállhat, függetlenül attól, hogy mit és mennyit ettél –  a legrosszabb benne az, hogy egy idő után már szinte hozzá is szokik az ember lánya az állandó kellemetlen érzethez…

Pedig ennek nem szabad természetesnek lennie, van rá megoldás, csak szakszerű segítséget kell keresni.

 

Mit tehetsz ellene?

Ha a vizsgálatok során kiderül, hogy nem szervi eredetű probléma okozza a fenti tüneteket, akkor nagy valószínűséggel a krónikus szorongás áll a háttérben – könnyű mondani, hogy „oldd a stresszt”, hiszen van, hogy a munkánk okozza azt, amiből nem ugorhatunk ki csak úgy egyik napról a másikra.

Éppen ezért kell ellensúlyozni valahogy: mindenkinek más módszer válik be, legyen az mindfulness, jóga, futás, festés stb., a lényeg, hogy minden héten (de még inkább minden nap) csinálj valami olyat, ami teljesen kikapcsol és szinte elernyeszt, jó értelemben.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást