Hihetetlen érdekességek a földimogyoróról, amiről kevesen tudnak

Hihetetlen érdekességek a földimogyoróról, amiről kevesen tudnak

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Hihetetlen érdekességek a földimogyoróról, amiről kevesen tudnak

Azért „földi”, mert a virágokat tartó kocsánya megnyúlik a virág megtermékenyülése után, majd belefúródik a földbe, és a földfelszín alatt fejlődik ki a termés. Földön fekvő fajtái oldalirányban nőnek, és 15-20 centiméternél nem nőnek magasabbra.

Honnan származik?

Származási helye Dél-Amerika, Brazíliában még vadon is megterem. A 16. században terjedt szét a világon, Amerika térhódítása következtében. Nemcsak eredeti állapotában fogyasztják, hanem a belőle kipréselt olajat is felhasználják, szárát és leveleit pedig takarmányként hasznosítják. 

Az Egyesült Államokban óriási területeken terem, és amerikai mogyorónak is hívják, mégis a nagy ázsiai országok az elsődleges termesztői.

Különleges tápanyagai vannak

Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyekhez más élelmiszerekből csak ritkán jutunk hozzá. Például nagy arányban fordul elő benne E-vitamin és ballasztanyag.
Egy teáskanálnyi földimogyoró annyi rostot tartalmaz, mint egy szelet rozskenyér. A ballasztanyagok megdagadnak a gyomorban, és a jóllakottság érzését keltik. Ez a magyarázat arra, hogy a mogyoró magas olajtartalma ellenére nem hízik, aki rendszeresen fogyasztja. 
E-vitaminjának mennyisége pedig a napi szükséglet 16 százalékát fedezi. Az E-vitamin erősíti az immunrendszert, csökkenti a már meglévő betegségek tüneteit (pl. cukorbetegség), lassítja az öregedést, és véd a rák kialakulásától.

Veszélyes allergiát okozhat az érzékenyeknél

A kemény héjú gyümölcsök, így a földimogyoró is, a leggyakrabban allergiát okozó élelmiszerek között vannak! Az általa kiváltott allergiás reakció akár halált is okozhat. 
Az ilyen esetek ritkák, a földimogyoróra érzékenyeknek mégis kerülniük kell minden olyan táplálékot, amelyben akár a legkisebb mennyiségben is megtalálható a növény magja vagy a belőle sajtolt olaj. 

Mióta esznek az emberek földimogyorót?

A legrégebbi emlékek azok a földimogyoró-héjjal díszített, 2500 éves kerámiakorsók, amelyeket a régészek Peruban találtak. Később a halottak mellé kukoricával, babbal és földimogyoróval töltött zsákokat tettek, és így temették el őket.

A spanyol hódítók közvetítésével jutott el Európába, de a trópusi klímát igénylő földimogyoró itt nem tudott meghonosodni. Afrikában viszont sikerrel járt a termesztése, innen vitték Észak-Amerikába, rabszolgaszállító hajókon. 
Hosszú ideig azonban a rabszolgák és a háziállatok tápláléka volt, mert kevés is elég volt belőle, hogy jól lehessen belőle lakni, és energiát adott. Az észak és dél között zajlott háború utáni élelemhiányos időszakban a fehér lakosság is kénytelen volt ezt a rabszolga-ételt enni. Gyorsan megkedvelték, és a 19. század végén már pörkölve árulták az északi államokban
Ma már a földimogyoró az amerikaiak egyik legnépszerűbb tápláléka, személyenként egy évben átlagosan 6 kilót is elfogyasztanak belőle!

Tárolása

Magas olajtartalma miatt érzékeny a környezet hőmérsékletére és a levegő páratartalmára. Meleg vagy párás helyen tartva nagyon hamar avasodni kezd, és kellemetlen mellékízt kap. Erős illatú élelmiszerek közelébe se tegyük, mert a mogyoró átveheti az aromáját

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!