Mit igyál egy forró napon? Nem mindig a víz a legjobb megoldás

Mit igyál egy forró napon? Nem mindig a víz a legjobb megoldás

Címlap / Életmód / Egészség / Mit igyál egy forró napon? Nem mindig a víz a legjobb megoldás

A víz teszi ki testtömegünk több mint felét. Annak érdekében, hogy fenntartsuk testünkben ezt a vízmennyiséget, napi hat -nyolc pohár folyadékot javasolt meginni. A víz a legegészségesebb ital, amelyhez nyúlhatunk – nincs benne cukor, nincs benne kalória –, de vajon mindig ez a legjobb módja a hidratálásnak a forró napokon?

A válasz: attól függ. Úgy tűnik, a legtöbb ember számára elegendő a víz, de a rehidratáció legjobb módja attól függ, hogy hol vagy és mit csinálsz.

„Egy fizikailag aktív személy igényei, akik egy forró napon kültéri munkát végeznek, eltérhetnek attól, aki légkondicionált házban él, és aki légkondicionált autót vezet egy légkondicionált irodába” – mondja Ron Maughan, a St Andrews Egyetem Orvostudományi Karának professzora a BBC-nek.

Az nyilvánvaló, hogy az aktív embernek több folyadékot kell innia, mint az ülőmunkát végzőnek – de ennél többről van szó. Amikor izzadunk, vizet és sót veszítünk, ezért mindkettőt pótolnunk kell. Ha bármelyikből túl sokat fogyasztunk, a szervezet lépéseket tesz annak érdekében, hogy az ozmózis segítségével kiegyenlítse a dolgokat, ami a víz sejtmembránokon való áthaladásának folyamata.

„Ha az elveszett folyadékot csak sima vízzel pótoljuk, a szervezet túl sok vizet és kevés sót kap, így a dolgok kiegyenlítése érdekében megszabadul a víztől”

– mondja Maughan.
A legjobb hidiratáló ital
Bignai/istockphoto.com

A tej megoldás lehet

Ezért a tej hatékonyabb lehet, mint az ivóvíz. A tej természetesen tartalmaz sót és laktózt, valamint cukrot, amelyekre kis mennyiségben szükségünk van, hogy elősegítsük a bélben a víz felszívódását, mondja Maughan. A kókuszvíz is hatékony, mivel sót, káliumot és szénhidrátot tartalmaz.

A bizonyítékok azt sugallják, hogy az elektrolitokat tartalmazó sportitalok szintén hatékonyabban hidratálnak, mint a víz. „A a fiziológiai mechanizmusokra kifejlesztett sportitalok lassítják a folyadék átjutását a vékonybélben, ahol az felszívódik a szervezetbe” – mondja Owen Jeffries, a Newcastle Egyetem sport- és edzésélettani oktatója.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást