Hetente csak egyszer főzz! Meal prep karantén idején

Hetente csak egyszer főzz! Meal prep karantén idején

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Hetente csak egyszer főzz! Meal prep karantén idején

Azok, akik egészségesen élnek, és/vagy komolyan diétáznak, biztosan ismerik a meal prep fogalmát – a jó előre, egy hétre elkészített ételek a karanténban is megkönnyíthetik az ember dolgát, főleg akkor, ha gyerekkel maradt otthon, és még dolgozik is. Az alábbi tippeket érdemes megfogadnod, ha te is csak heti egyszer szeretnél nagyot főzni, és inkább előre dobozolnál a karantén ideje alatt is.

Békeidőben, amikor nem tombol világjárvány a világon, nagyon sokan furcsán néznek azokra, akik bedobozolt ebéddel és/vagy vacsorával járnak mindenhova. Az előre főzés egy ideig csak a diétázók és sportolók mániája volt, legalább is ebben a formában biztosan – ez az úgynevezett meal prep, amikor vasárnap (vagy a hét bármelyik napján tulajdonképpen) 5-7 napra előre elkészítjük azokat a főtt ételeket, amiket enni szeretnénk. Nagyon sokan ódzkodnak ettől, hiszen azt hiszik, ez azzal jár, hogy minden nap ugyanazt kell enni. 

Pedig ez egyáltalán nem igaz, és az sem, hogy csak a diétázóknak hasznos ez a módszer: bárkinek időt és energiát spórolhat, ami most, kijárási korlátozások idején is különösen jól jöhet.

Az alábbi tippekkel garantált, hogy nem fogod megunni az egész heti menüt, és nem is kell egy egész napot a konyhában töltened, hogy kész legyél mindennel.

Gondold végig!

A meal prep egyértelműen ott kezdődik, hogy végiggondolod, mit szeretnél enni a héten, és ehhez mérten vásárolsz be. Érdemes azzal is számolni már ilyenkor, hogy mik azok az ételek, amelyeket el tudsz készíteni együtt, és időt spórolnak számodra: amíg sül a hús a sütőben, tudsz foglalkozni a krémlevessel például.

Az olyan bonyolult, és hosszú elkészítési időt igénylő ételeket, amelyekkel sokat kell szenvedni, inkább hagyd meg máskorra, a meal prep lényege a gyorsaság és az egyszerűség.

Próbálj meg olyan finomságokat kitalálni, amit az egész család szeret, mégsem kell egy teljes napot a konyhában töltened miatta.

Tudd, mekkora adagra lesz szükséged!

Vedd számba, hány emberre főzöl, és mennyi időre – inkább csinálj egy kicsit többet, és a maradék végül menjen a fagyasztóba, mint hogy ott állj a hét közepén, és újra kelljen főznöd, mert mindenki megette a magáét. Ha csak magadra főzöl, akkor nagyobb eséllyel tudod belőni, mennyit fogsz enni a héten.

Ne csak egyfélét főzz!

A meal prep a legtöbbször ott vérzik el, hogy senki nem szereti ugyanazt az ebédet enni 6-7 napon keresztül – talán még a kedvenc ételünk is unalmas lenne ennyi idő után. Éppen ezért ne egyfélét, hanem legalább kettő dolgot főzz a hétre, hogy tudd váltogatni őket. Ha már rá sem bírsz nézni a csirke-rizsre, akkor jöhet a szószos tészta egy-két napig, és fordítva.

Figyelj a lejárati időre!

Egy teljes heti meal prepben valójában az a trükkös, hogy a megfőzött ételt nem biztos, hogy egész héten meg tudod enni: a csirkének például nagyjából négy napos a szavatossági ideje, utána már annyira nem ajánlott fogyasztani. Éppen ezért erre is érdemes előre készülni, és a kettő közül az egyik utat választani: 

  • olyan ételt is készíteni, aminek hosszabb a szavatossági ideje, és a hét végén is lehet enni (ilyenkor 3-4 napig viszont nem tudod cserélgetni a kajákat, kivéve, ha mindkét étel ilyen strapabíró),
  • olyan ételt készíteni, amit le tudsz fagyasztani a hét második feléig, miután megfőzted és megsütötted, hogy azt csütörtökön-pénteken csak ki kelljen venni a hűtőből, és felolvasztani.

Csinálj desszertet is!

Sokan csak a főételeket főzik meg a hétre, aztán szemben találják magukat a nassolás szörnyetegével – ezt elkerülheted, ha csinálsz valami egyszerű, de finom, az édességvágyat kielégítő süteményt is a hétre. Nem kell nagyon bonyolultra gondolni, a hús mellett bármelyik elsüldögél a sütőben, a lényeg az, hogy ha megkívánjátok az édességet, ne kelljen kijárási tilalom ellenére is a boltba rohangálni valami kis csokiért. Így ráadásul van lehetőséged egészségesebb verzióban is elkészíteni a kedvenceidet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást