A hátfájás 5 leggyakoribb oka – és fájdalomcsillapító nélküli megoldása

A hátfájás 5 leggyakoribb oka – és fájdalomcsillapító nélküli megoldása

Címlap / Életmód / Egészség / A hátfájás 5 leggyakoribb oka – és fájdalomcsillapító nélküli megoldása

A hát- és derékfájás a leggyakoribb panaszok egyike. Hiába tűnik nyilvánvalónak, hogy fájdalomcsillapítót vegyél be, hosszú távon nem csupán tüneti kezelésre van szükséged, hanem annál sokkal többre.

Akut izom- vagy ízületi megerőltetés

Leggyakrabban egy hirtelen vagy túlzott erőkifejtéssel járó mozdulat áll a derékfájás hátterében, jelentkezhet például emelés után vagy sportsérülés hatására is.

Tünetei közé tartozik az akaratlan izom-összehúzódás, az akár súlyos fájdalom, illetve az átmenetileg korlátozott mozgásképesség.

Fontos tudni, hogy bár az ágynyugalom tűnik a legkézen- (azaz háton-) fekvőbb megoldásnak, valójában az érintett terület finom és körültekintő mozgatása járul hozzá a természetes gyógyulási folyamatok felgyorsításához.


A fájdalomcsillapító káros hatásai: ezért nem szabad cukorkaként szedni


Ha ugyanis csak ülsz és fekszel, a szövetek között folyadék halmozódhat fel, aminek következtében a gyulladás lassabban múlik el.

Tízperces jeges borogatással kezelheted magad, többször is napjában. Az árnikás kenőcs ugyancsak segít.

Porckorongsérv

Ez már súlyosabb probléma, ami mindenképpen orvosi kezelést igényel. A sérv azt jelenti, hogy a csigolyák közötti súrlódást kiküszöbölő, illetve a gerincoszlop rugalmasságát biztosító porckorong kitüremkedik.

Nyomást gyakorolhat akár az idegekre is, ami a hátfájáson kívül jellegzetes lábzsibbadáshoz vezethet.

Reggelente általában erőteljesebben jelentkeznek a tünetek, mivel éjjel a porckorong több folyadékkal telítődik, így a kitüremkedés térfogata is megnövekszik.

Többnyire ügyetlen emelés vagy sportsérülés következménye, de a megállapításhoz szakértői diagnózisra van szükség.

Vele történő egyeztetés után mindenképpen érdemes tudatosan erősíteni a törzs izmait, amire például a jóga vagy a pilates is kiváló alternatívát tud nyújtani.

Degeneratív ízületi megbetegedés

Az idő múlásával elhasználódnak az ízületeink – életmódtól és öröklött tényezőktől függ, kinek mennyire. Általánosságban azonban elmondható, hogy a csigolyák közötti porckorong egyre vékonyabb lesz.

Ha ez a folyamat elér egy bizonyos szintet, már porckopásról beszélünk. A túlsúly és a mozgáshiány hatványozottan felerősíti a tüneteket.

A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy aktív maradsz, miután a kezelőorvosoddal is megbeszéled, milyen mozgásforma számodra a legelőnyösebb. Már a rendszeres séta is csodát tesz, de a jóga és az úszás is rendkívül hasznos.

Az alternatív terápiás lehetőségek közül az ősi kínai csikung-gyakorlatokkal is feltartóztathatod a leépülést, érdemes továbbá omega-3 zsírsavakban gazdag étrendre törekedni.

Ismétlődő megerőltetés

Leggyakrabban a felsőtestet sújtja, hiszen a lábunk sokkal érzékenyebb a fájdalomra.

Ha egyetlen mozdulatsort ismételgetsz nagyon sokáig, azzal az ízületeknek és a lágyszöveteknek is ártasz. Jellemzően munka vagy sporttevékenység miatt következik be.

Ha például a fal mellett ülsz az irodában, és folyton az egyik oldaladra kell fordulnod, hogy kommunikálj a többiekkel, az aszimmetrikus terhelés következtében a derekadban gyulladás jelentkezhet.

A további panaszok megelőzéséhez ilyenkor kiegyensúlyozott terhelésre és szimmetrikus testtartásra kell törekedni. A görcsök ellazításában pedig szakképzett masszőr, illetve gyógytorna tud segíteni.

Rossz testtartás

Nagy többségünk immáron számítógép előtt görnyedve tölti a mindennapjait, ha pedig feltápászkodik onnan, okostelefon vagy táblagép fölé hajol „pihenésképp”.

A mozgáshiány és az ismétlődő megerőltetés ezen kombinációja óriási terhet ró a hátadra – nem csoda, hogy a hátfájás napjainkban kortól független népbetegségnek számít.

Nyilvánvaló gyógymód a mozgás, valamint az ergonómiailag megfelelő otthoni és munkakörülmények kialakítása.

Kezdetnek már az is tökéletes, ha óránként felállsz egy kis időre, s igyekszel úgy ülni a széken, hogy a derekad mindvégig a támlához érjen.

Téged milyen gyakran kínoz hátfájás, és mit teszel ellene?

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!