VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Mostanában egyre divatosabb húsban szegény, növényalapú étrenden élni – egészségügyi szempontból sem baj, ha nem eszünk minden egyes nap húst, és a bolygónak is jót tesz, hiszen az állattartás az egyik legszennyezőbb gazdasági ágazat a világon. Most viszont újabb érvünk is van az ilyen étrend mellett: egy friss kutatás szerint a növényalapú táplálkozás csökkenti az életkorral járó kognitív leépülés mértékét.
Az ENSZ adatai szerint jelenleg 137 millió nyolcvan év feletti ember él a világon, 2050-re pedig ez a szám megtriplázódik majd, mivel öregedő társadalmakban élünk világszerte. Az Alzheimer-kór és a demencia előfordulásának gyakorisága is egyre növekszik. Csak az Egyesült Államokban jelenleg 5 millió idősödő ember él Alzheimerrel.
Ahogyan telik az idő, egyértelmű tehát, hogy egyre fontosabb megtalálnunk a demenciát gátló és lassító módszereket, valamint azt is, hogy milyen életmódbeli változásokkal segíthetünk magunkon, és csökkenthetjük az esélyét az ilyen betegségeknek.
Egy friss kutatás szerint az egyik ilyen módszer egész egyszerűen az, hogy nem eszünk annyi húst – a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatása szerint a húsban és állati eredetű termékekben szegény, zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag táplálkozással már sok mindent tehetünk azért, hogy az agyunk sokáig egészséges maradjon.
A cikk folytatódik, lapozz!