Életmód / Táplálkozás

Hatalmas érv a növényalapú étrend mellett – egy új kutatás szerint

Hatalmas érv a növényalapú étrend mellett – egy új kutatás szerint

Mostanában egyre divatosabb húsban szegény, növényalapú étrenden élni – egészségügyi szempontból sem baj, ha nem eszünk minden egyes nap húst, és a bolygónak is jót tesz, hiszen az állattartás az egyik legszennyezőbb gazdasági ágazat a világon. Most viszont újabb érvünk is van az ilyen étrend mellett: egy friss kutatás szerint a növényalapú táplálkozás csökkenti az életkorral járó kognitív leépülés mértékét.

Az ENSZ adatai szerint jelenleg 137 millió nyolcvan év feletti ember él a világon, 2050-re pedig ez a szám megtriplázódik majd, mivel öregedő társadalmakban élünk világszerte. Az Alzheimer-kór és a demencia előfordulásának gyakorisága is egyre növekszik. Csak az Egyesült Államokban jelenleg 5 millió idősödő ember él Alzheimerrel.

Ahogyan telik az idő, egyértelmű tehát, hogy egyre fontosabb megtalálnunk a demenciát gátló és lassító módszereket, valamint azt is, hogy milyen életmódbeli változásokkal segíthetünk magunkon, és csökkenthetjük az esélyét az ilyen betegségeknek.

Egy friss kutatás szerint az egyik ilyen módszer egész egyszerűen az, hogy nem eszünk annyi húst – a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatása szerint a húsban és állati eredetű termékekben szegény, zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag táplálkozással már sok mindent tehetünk azért, hogy az agyunk sokáig egészséges maradjon.

Az állati eredetű termékekről egyre többet hallani, mennyire károsak is lehetnek az emberi szervezetre – most kiderült, hogy a kognitív hanyatlást is felgyorsíthatják.

A kutatók a Szingapúri Kínai Egészségkutatás adatait felhasználva összesen 63257 Szingapúrban élő kínai ember egészségét figyelték meg ahhoz vetve, hogy milyen az étrendjük. A kutatást még akkor végezték, amikor nem volt divat a növényalapú étrend, legalábbis nem ennyire széles körben: 1993-1998-ig zajlott. A szakértők most összesen 16948 ember adatait elemezték részletesen, mert ők voltak azok, akik visszatértek a kognitív képességeiket vizsgáló followup kutatásra is 2014 és 2016 között.

zi3000/depositphotos.com

Ekkor a megkérdezettek közül 2443 embernek volt már kognitív romlással kapcsolatos problémája, ők jellemzően több húst és állati eredetű ételt fogyasztottak.

A növényalapú étrend 18–33 százalékkal csökkentette a demencia kialakulásának esélyét.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy ez még nem azt jelenti: mindenkinek vegetáriánusnak, sőt, ha teheti, vegánnak kell lennie. A húsfogyasztással alapvetően nincs semmi gond, inkább azzal van, hogy mekkora mértékeket ölt – hiába mindenevő az ember, a napi többszöri hús-, sajt- és tejfogyasztás nem egészséges, és nagyon megterheli a szervezetet.

A lényeg az egészséges minták felállítása, amelyeknek a növényalapú étkezés kell, hogy az alapját képezze. A húsfogyasztás visszaszorulásával előtérbe kell helyezni a zöldségeket és a gyümölcsöket, valamint a teljes kiőrlésű, egészséges gabonákat és a magféléket. Egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend segít a szervezetnek a legideálisabban működni, ezzel pedig elejét veszi annak, hogy az agyműködés gyengülni kezdjen, és öregkorunkra demenciától szenvedjünk. Persze a betegségnek rengeteg más rizikófaktora is van, de az biztos: ha az étrendi változtatásokkal növelhetjük az esélyét annak, hogy ne jelentkezzen, akkor azt érdemes meglépni, méghozzá minél előbb.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást