A gyorsfagyasztott gyümölcsökben és zöldségekben kevesebb a vitamin?

A gyorsfagyasztott gyümölcsökben és zöldségekben kevesebb a vitamin?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A gyorsfagyasztott gyümölcsökben és zöldségekben kevesebb a vitamin?

Mit főzzek ma? – teszi fel magának a kérdést naponta több millió háziasszony világszerte. Valljuk be, nem egyszerű feladat (jó) háziasszonynak lenni!  Nem is maga a főzés jelenti a problémát, de ha meg akarunk felelni családunk elvárásainak, és egy kicsit is tudatosan, egészségesen akarjuk elkészíteni a család napi-heti betevőjét, egy mesterszakács és egy táplálkozástudományi szakértő tudásával kell felvérteznünk magunkat. A helyzetünket kicsit sem könnyítik meg a táplálkozás és az egyes ételcsoportok körül újra és újra megjelenő viták, pro és kontra érvek, tévhitek. Az egyik ilyen folyamatosan napirenden lévő téma a gyorsfagyasztott kontra nyers zöldség, gyümölcs kérdésköre.

Oszlassuk el a tévhiteket!

Még ma is sokan gondolják úgy, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek nagyon kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a fagyasztva tartósított élelmiszerek nemcsak megőrzik tápanyagtartalmukat és természetes állagukat, de sokáig eltarthatóak, szezontól függetlenül bármikor elérhetőek, és percek alatt elkészíthetőek.

Az ízük pedig pont ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Arról nem is beszélve, hogy nagyon komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének.

Nézzük meg, minek is köszönhető mindez!

Magasabb vitamin tartalom

A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök a betakarítást követően órákon belül feldolgozásra kerülnek.

Mivel a fagyasztási folyamat során csak csekély mértékű tápanyagveszteséget szenvednek el, megőrzik magas vitamin és ásványi anyag tartalmukat, ezzel fokozva az egészségünket.

Ellentétben, a friss zöldségek, gyümölcsök sokszor csak napok, hetek alatt jutnak el az étkező asztalunkra, és a szállítás, raktározás ideje alatt szép lassan elveszítik vitamin és ásványi anyag tartalmukat.

Például a friss, puha húsú gyümölcsök és zöld színű zöldségek, szobahőmérsékleten való tárolás esetén, naponta C-vitamin tartalmuk 15%-át is elveszthetik.

Felengedés után is illatos és vitamindús

A gyorsfagyasztással történő tartósításnak az a lényege, hogy az élelmiszeripari alapanyagokat a lehető legrövidebb idő – a zöldségek, gyümölcsök esetében ez néhány perc – alatt kell lefagyasztani mínusz 18-22°C-ra.

Ennek következtében az élelmiszereket alkotó nagy mennyiségű víz apró jégkristályok formájában fagy meg, így a felengedéskor nem roncsolódik a sejtfal.

A gyorsfagyasztás után kiengedett termék megőrzi az alapanyag eredeti alakját és színét, hasznos anyagait, vitaminjait, még az illatát is.

Ezen a hőmérsékleten gyakorlatilag megáll az ételek romlását okozó mikroorganizmusok tevékenysége.

Praktikus felhasználhatóság

A háziasszonyok jelentős időt és fáradságot spórolhatnak meg, ha ezeket a termékeket választják, hiszen már eleve felhasználásra alkalmas állapotban kerülnek hozzájuk a boltok polcairól.

Nincs szükség órákig tartó zöldségtisztításra, borsófejtésre, áztatásra, azonnal elkészíthetőek belőlük a finomabbnál finomabb ételek.

A gyorsfagyasztott élelmiszerekből ma már gyakorlatilag ugyanolyan a kínálat, mint a friss árukból a piacon.

A gyorsfagyasztott élelmiszereket minőségromlás nélkül 3-12 hónapig tárolhatjuk biztonságosan a háztartási fagyasztóban.

Adalékanyag és vegyszermentes

A gyorsfagyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel télen-nyáron táplálhatjuk szervezetünket ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal.

Garantáltan frissebb, mint a raktárakban télen tárolt “friss” áruk.

Fontos szempont, hogy a gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz.

További információt itt találsz. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást