Mit főzzek ma? – teszi fel magának a kérdést naponta több millió háziasszony világszerte. Valljuk be, nem egyszerű feladat (jó) háziasszonynak lenni! Nem is maga a főzés jelenti a problémát, de ha meg akarunk felelni családunk elvárásainak, és egy kicsit is tudatosan, egészségesen akarjuk elkészíteni a család napi-heti betevőjét, egy mesterszakács és egy táplálkozástudományi szakértő tudásával kell felvérteznünk magunkat. A helyzetünket kicsit sem könnyítik meg a táplálkozás és az egyes ételcsoportok körül újra és újra megjelenő viták, pro és kontra érvek, tévhitek. Az egyik ilyen folyamatosan napirenden lévő téma a gyorsfagyasztott kontra nyers zöldség, gyümölcs kérdésköre.
Oszlassuk el a tévhiteket!
Még ma is sokan gondolják úgy, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek nagyon kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
Ezzel szemben az igazság az, hogy a fagyasztva tartósított élelmiszerek nemcsak megőrzik tápanyagtartalmukat és természetes állagukat, de sokáig eltarthatóak, szezontól függetlenül bármikor elérhetőek, és percek alatt elkészíthetőek.
Az ízük pedig pont ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Arról nem is beszélve, hogy nagyon komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének.
Nézzük meg, minek is köszönhető mindez!
Magasabb vitamin tartalom
A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök a betakarítást követően órákon belül feldolgozásra kerülnek.
Mivel a fagyasztási folyamat során csak csekély mértékű tápanyagveszteséget szenvednek el, megőrzik magas vitamin és ásványi anyag tartalmukat, ezzel fokozva az egészségünket.
Ellentétben, a friss zöldségek, gyümölcsök sokszor csak napok, hetek alatt jutnak el az étkező asztalunkra, és a szállítás, raktározás ideje alatt szép lassan elveszítik vitamin és ásványi anyag tartalmukat.
Például a friss, puha húsú gyümölcsök és zöld színű zöldségek, szobahőmérsékleten való tárolás esetén, naponta C-vitamin tartalmuk 15%-át is elveszthetik.
Felengedés után is illatos és vitamindús
A gyorsfagyasztással történő tartósításnak az a lényege, hogy az élelmiszeripari alapanyagokat a lehető legrövidebb idő – a zöldségek, gyümölcsök esetében ez néhány perc – alatt kell lefagyasztani mínusz 18-22°C-ra.
Ennek következtében az élelmiszereket alkotó nagy mennyiségű víz apró jégkristályok formájában fagy meg, így a felengedéskor nem roncsolódik a sejtfal.
A gyorsfagyasztás után kiengedett termék megőrzi az alapanyag eredeti alakját és színét, hasznos anyagait, vitaminjait, még az illatát is.
Ezen a hőmérsékleten gyakorlatilag megáll az ételek romlását okozó mikroorganizmusok tevékenysége.
Praktikus felhasználhatóság
A háziasszonyok jelentős időt és fáradságot spórolhatnak meg, ha ezeket a termékeket választják, hiszen már eleve felhasználásra alkalmas állapotban kerülnek hozzájuk a boltok polcairól.
Nincs szükség órákig tartó zöldségtisztításra, borsófejtésre, áztatásra, azonnal elkészíthetőek belőlük a finomabbnál finomabb ételek.
A gyorsfagyasztott élelmiszerekből ma már gyakorlatilag ugyanolyan a kínálat, mint a friss árukból a piacon.
A gyorsfagyasztott élelmiszereket minőségromlás nélkül 3-12 hónapig tárolhatjuk biztonságosan a háztartási fagyasztóban.
Adalékanyag és vegyszermentes
A gyorsfagyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel télen-nyáron táplálhatjuk szervezetünket ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal.
Garantáltan frissebb, mint a raktárakban télen tárolt “friss” áruk.
Fontos szempont, hogy a gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz.
További információt itt találsz.