6 finomság, amit szilvából készíthetsz

6 finomság, amit szilvából készíthetsz

Címlap / Életmód / Receptek / 6 finomság, amit szilvából készíthetsz

Az édesen savanykás gyümölcs nemcsak lila vagy kék lehet: sárga, zöld, piros és bordó változata is mennyei aromával kecsegtet. Amellett, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, jelentős antioxidáns-forrásként is szolgál a szervezetednek, úgyhogy érdemes minél többen enned belőle. Ehhez adunk most néhány receptet!

Szilvás gombóc

Alighanem ez az első fogás, ami a gyümölcs nevének hallatán eszedbe jutott. Hat személynek elegendő mennyiségű finomságot kapsz, ha egy kiló krumplit megfőzöl, majd áttöröd, hozzáadsz 35 g vajat, 20 dkg lisztet, egy csipet sót, 1 evőkanál búzadarát és 1 tojást.

Ebből 2 cipót formázhatsz, amelyeket 4-5 mm vékonyra kell nyújtanod. Vágj belőle 7×7 cm-es négyzeteket, és tegyél rájuk egy-egy szem magozott szilvát! A végén pedig olajban pirított zsemlemorzsában hempergetheted.

Csirkemell szilvával és sajttal

A vékonyra klopfolt csirkemell-filére tegyél néhány szem aszalt szilvát, egy kis reszelt sajtot. Tekerd fel, tűzd meg, majd tetszés szerint panírozd be és süsd ki!

A „bundája” készülhet akár kukoricalisztből vagy sörrel is.

Szilvalekvárból fenséges mártást kanyaríthatsz mellé, amibe meglepő módon egy teáskanál ketchuppal csempészhetsz pikáns ízt.

Szilvás-rácsos

Keverj össze 1 kg lisztet, 5 dkg kristálycukrot, 1 csipet sót és 1 csomag szárított élesztőt egy tálban, majd adj hozzájuk 2 tojást és 4 dl natúr joghurtot. Ebből lesz a tészta.

A töltelékhez moss meg és magozz ki 1 kg szilvát, s vegyíts 10 dkg cukrot 2 teáskanál őrölt fahéjjal. Ha nincs friss szilvád, szilvadzsemmel is helyettesítheted.

A tészta kétharmadát nyújtsd ki, tedd tepsibe, szórj rá 5 evőkanál búzadarát, majd kend rá a tölteléket. Erre jöhet a tészta harmadából vágott csíkokból készülő rács. 20 perc alatt, 180°C-on sül pirosra.

Őszi gyümölcssaláta

A nyár búcsúzásával sem kell elköszönnöd az egészséges nassolnivalóktól! Az őszi gyümölcssalátához 2 banán, 1 körte, 1 alma, 1 fürt szőlő, 3 evőkanál méz, és persze minél több szilva kell.

Az ízek összeéréséhez nem árt, ha valamennyi ideig állni hagyod a hűtőben – persze, azt is megértjük, ha a mennyei illatnak képtelen vagy ellenállni, s azon nyomban eltünteted az egészet!

Ez a finomság reggelinek és vacsora utáni desszertnek is kiváló.

Tejfölös szilvaleves

Amilyen egyszerű, olyan finom! Moss meg és magozz ki 1 kg szilvát, és néhány szép szem kivételével vágd össze, s legalább egy liter vízben, késhegynyi só, 3-4 evőkanál cukor, 1 evőkanál méz, 2 mokkáskanál fahéj társaságában főzd meg!

Citromlevet is csepegtethetsz bele. A masszát átszűrés után turmixold össze 2 evőkanál tejföllel és 1 evőkanál keményítővel vagy liszttel. Főzd újra forrás után egy percig, majd tálald hűtve, a félretett szemekkel díszítve!

Szilvadzsem fahéjjal és szegfűszeggel

Fenséges csemegével teheted teljessé a reggeli pirítóst, ha a dzsem főzésekor citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel és mézzel egészíted ki a szilvát.

Ha gondolod, az első próbálkozások idején csak fahéjat vagy szegfűszeget tegyél bele, s bátran kísérletezz a mennyiségekkel! A mandulalikőr ugyancsak különleges aromát kölcsönözhet a művednek.

Tuti, hogy akit megkínálsz vele, azonnal el fogja kérni a receptet! Ne feledd, hogy a szilva akkor őrzi meg a leginkább a benne lévő értékes tápanyagokat, ha nyersen fogyasztod. Éppen ezért koránt sem bűn, ha a konyhai szorgoskodás közepette néhány szem „eltűnik” az alapanyagból!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!