5 fenyegető veszély, amit a túlsúly okoz

5 fenyegető veszély, amit a túlsúly okoz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 fenyegető veszély, amit a túlsúly okoz

Természetesen nem állítjuk, hogy a karcsúság egészséges, hiszen a túlzásba vitt diéta is egyértelműen betegségekhez vezet. Az viszont tény, hogy a komolyabb túlsúly rettentően veszélyes, és nem csupán egészen kellemetlen, hanem halálos problémákkal is járhat!

Szívbetegségek

A túlsúly vérnyomásproblémákat okoz, ugyanis a testtömeged növekedésével a zsírszövet is halmozódik a testedben. Ez azt jelenti, hogy a szívedre nagyobb feladat hárul, hiszen a zsírszövetet szintén el kell látni oxigénnel és tápanyaggal. Ezzel párhuzamosan nő a testedben a vér mennyisége, és ez még több munkát hárít a szívedre. 

Időnként ez a folyamat természetes formában is végbe megy, pl. várandósság idején, de ha éveken, évtizedeken keresztül fennáll, akkor bizony nagyon kellemetlen és veszélyes problémákat okoz. 

Cukorbetegség

A cukorbetegségre sokan csak legyintenek, tekintve, milyen sokan élnek ezzel a problémával. Az persze tény, hogy manapság már van rá mód, hogy javítsanak a cukorbetegek állapotán, ám ez gyakran drasztikus diétával és mindennapos injekciózással párosul. Erre bizonyára te sem vágysz!

Emellett pedig kevesen foglalkoznak a cukorbetegség többi kellemetlen tünetével is, mint a lassabban gyógyuló sebek (amik akár fekélyekké alakulhatnak és amputációhoz is vezethetnek), a bőrgombásodás, vagy az extrém esetben előforduló vakság.

Mozgásszervei problémák

Mivel az emberi szervezet az ideális testsúlyra és a változatos, egészséges étkezése lett tervezve, a hiánybetegségek és a túlsúly is befolyásolja az ízületek és a csontrendszer állapotát. Gondolj csak bele: túlsúly esetén sokkal nagyobb nyomás nehezedik a testre, mint amennyit az hosszútávon képes elviselni, és a legapróbb mozgás hatására megjelennek a nyilalló fájdalmak.

Ezzel máris kialakult egy ördögi kör, hiszen az ember próbálja elkerülni, kivédeni a fájdalmat, márpedig ízületi gondok esetében ezt a mozgás mellőzésével lehetséges elérni. A kevés mozgás azonban még tovább növeli az elhízás esélyét, a nagyobb túlsúly viszont újabb és fokozódó mozgásszervi gondokhoz vezet.

Terméketlenség

Akárcsak a kóros soványság, sajnos az elhízás is okozhat terméketlenséget. A túlsúly nem csupán a fogamzást nehezíti a felborult hormonháztartás miatt, később is komoly komplikációkat okozhat.

Ezért van az, hogy manapság az ideális testsúlygyarapodást is személyre szabottan állapítják meg, hiszen van, akire bőven ráfér némi extra a baba érdekében, míg másoknak inkább fogyniuk kellene a várandósság alatt. 

Belső szervi elváltozások

Az említetteken felül a túlsúly főleg a tápcsatornára gyakorol hatást. Gyakoriak az emésztési panaszok (pl. puffadás, gyomorgörcsök, hasmenés, vagy éppen székrekedés), de a túlsúly következménye a veszélyes zsírmáj és a sérv is.

Jellemző gond az epe megbetegedése, amit gyakran csak műtéttel lehet orvosolni. A túlsúly emellett hatással van a tüdőre is, hiszen az extrém megterhelés következtében nehezebbé válik a légzés, súlyos esetben alvási apnoe (légzéskimaradás) is előfordulhat. Végső soron pedig a túlsúly a rákos megbetegedések esélyét is növeli.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!