Ne add fel, ha már elkezdted! Ez történik akkor, ha abbahagyod az edzést

Ne add fel, ha már elkezdted! Ez történik akkor, ha abbahagyod az edzést

Címlap / Életmód / Egészség / Ne add fel, ha már elkezdted! Ez történik akkor, ha abbahagyod az edzést

Akkor tűnt fel igazán, mennyit számít a rendszeresség, amikor súlyzós edzésekre váltottam. Először is észrevettem, hogy ha egy gyakorlatot pár hétig kihagyok, utána jóval kisebb súllyal tudtam csak ismét elkezdeni. Az idő szűke miatt háttérbe szorultak a kardió edzéseim is, ám ezekre mostanában ismét jobban koncentrálok – talán mondanom sem kell, hogy ami egy éve szinte el sem fárasztott, az most komoly erőfeszítésembe kerül. A sporttól tehát könnyű elszokni, az állóképességünk gyorsan romlik, ha valamit kihagyunk az edzéstervből – de milyen hátrányokkal jár még, ha abbahagyod az edzést?

A rossz dolgok is szokássá válnak

Ahogy rá tudjuk szoktatni magunkat egy-egy új rutinra, úgy sajnos a rossz dolgok is könnyen mindennapossá válnak. Elég csak az esti nassolásra, a reggeli kihagyására, vagy akár a sport nélkülözésére gondolni.

A felmérések alapján átlagosan három hét kell ahhoz, hogy egy új rutin szokássá váljon, és ahogy közeledünk a harmadik hét végéhez, annál nehezebb visszaállni a régi kerékvágásba.

Ez egyrészt jó hír, hiszen így könnyebb kitartani a meglévő, hasznos szokások mellett, viszont másrészt rossz, hiszen ugyanilyen gyorsan el is tudunk távolodni tőlük. Ha tehát elkezdted a rendszeres edzést, akkor elég három-négy hétig kitartanod mellette, könnyen a hétköznapjaid részévé válik majd. Csak arra figyelj, hogy ne hagyd abba, főleg ne tarts hosszú szünetet!

Rosszabb kedved lesz

Egyszer láttam egy inspirációs oldalon egy sportra vonatkozó tanácsot. Arról szólt, hogy azt még sosem bánta meg senki, hogy elment edzeni, azt viszont már rengetegen, hogy otthon maradtak. Tény és való, attól aligha lesz bűntudatod, hogy ma is tettél valamit a külsődért és az egészségedért, míg ennek ellenkezőjéről ugyanez nem mondható el.

A rendszeres és megfelelő edzéssel csodálatos eredményeket érhetsz el, viszont, ha abbahagyod a sportolást, akkor az elért eredmények is kevésbé lesznek látványosak – a fejlődés pedig kizárva.

Mindenkit feldob a sikerélmény és persze az a rengeteg endorfin, ami a mozgás közben felszabadul a szervezetünkben.

Jake Noren/unsplash.com

Átalakul a tested

Ahogy a mozgás hatására el tudod érni a gyökeres átalakulást, úgy természetesen ez visszafelé is igaz. Sőt, sajnos jellemző módon utóbbi gyorsabban megy végbe, hiszen az izomszövet fenntartása nagyon energiaigényes feladat.

Ha nem használod rendszeresen az izmaidat, akkor a tested nem fog energiát szánni arra, hogy továbbra is méretesek és aktívak maradjanak: kézenfekvőbb számára az energiát zsír formájában raktározni.

Ugyan az izomból sosem lesz zsír, ránézésre egészen más a helyzet, és a testeden hamar több lehet utóbbiból, ha abbahagyod a mozgást. 

Kevesebbet ehetsz

Az izomszövet fenntartása sok energiát igényel, ami azt jelenti, hogy groteszk módon éppen azok ehetik a legtöbbet, akik a legizmosabbak.

Azonban amikor abbahagyod az edzést, az izomszöveted mérete is csökkenni fog – ehhez csatlakozik a tény, hogy az edzéssel elégetett kalóriákat a sportolás hiányában nem tudja a szervezeted felhasználni, csak raktározni.

Ez záros időn belül gyors hízáshoz vezethet, ráadásul teljesen újra kell gondolnod majd az étrendedet, hiszen mind minőségében, mind mennyiségében változtatnod kell a fogásokon.

Pablo Merchán Montes/unsplash.com

Csökkenő teljesítőképesség

Ahogy azt a bevezetőben írtam, saját magamon is észrevettem a teljesítőképességem csökkenését, holott én az edzést nem is hagytam abba, csupán változtattam az edzéstervemen, és másfajta gyakorlatokat helyeztem előtérbe.

Persze, az elért eredményeket sokkal könnyebb újrakezdőként visszahozni, mint teljesen kezdőként, de a csökkenő teljesítőképesség attól még valós probléma.

Ráadásul nem csak fizikailag, mentálisan is rosszabb lehetsz, ha kizárod az életedből a sportot, úgyhogy testnek, szellemnek, és bizony léleknek is alapvető a rendszeres edzés.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást