Életmód / Táplálkozás

5+1 egyszerű és hatásos módszer, hogy álmodban is fogyj

5+1 egyszerű és hatásos módszer, hogy álmodban is fogyj

Általában a diéta, illetve az alakformálás sok munkával jár. A fogyáshoz elengedhetetlen, hogy változtassunk életmódunkon, átalakítsuk étrendünket, heti rendszerességgel mozogjunk. Az viszont jó hír, hogy ezek mellett egy-két egyszerű, erőfeszítés-mentes, lefekvés előtti praktikával is sokat tehetsz azért, hogy felgyorsítsd a fogyást. Íme néhány tipp, hogyan szabadulhatsz meg a fölös kilóktól álmodban!

Ne vidd túlzásba az esti falatozást!

Általános szabály, hogy sose feküdj le éhesen, ugyanakkor az sem a legjobb megoldás, ha alvás előtt tömöd degeszre magadat! Önmagában az esti étkezés még nem jelentene problémát, hiszen az késői órákban elfogyasztott kalóriamennyiség nem okoz jelentősen nagyobb súlygyarapodást, mint az ebéd, vagy a reggeli.

A gond ott kezdődik, hogy legtöbben esténként nem zöldségeket rágcsálnak a tévézés mellé, hanem zsírosabb, nehéz, sós, vagy cukros ételeket vesznek magukhoz. Ezek az ételek amellett, hogy önmagukban is jobban hizlalnak, könnyedén túlevéshez vezethetnek. Ha teheted, cseréld le őket zöldségekre, gabonapehelyre, esetleg zsírszegény görög joghurtra!

Protein shake lefekvés előtt

A Floridai Állami Egyetem kutatása szerint a lefekvés előtt elfogyasztott protein shake segíthet a fogyásban azáltal, hogy fokozza az anyagcserét. A tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik legalább 30 gramm fehérjét fogyasztottak el 60 perccel alvás előtt, nem csak az anyagcsere, de a vérnyomás tekintetében is javulást figyeltek meg.

Egy 2008-as tanulmány bebizonyította, hogy a fehérje jelentős teltségérzetet okoz, csökkenti az éhségérzetet, és segít megelőzni a túlzott kalória bevitelt.

Fogyasztó hatású illatok

Míg bizonyos illatok meghozzák az étvágyunkat, addig mások inkább az éhségérzet csökkentésében játszanak jelentős szerepet. A Journal of Neurological and Orthopaedic Medicine nevű tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik két óránként borsmentát szagolgattak, egy hónap alatt átlagosan majdnem két kilót fogytak. A banánnak, a zöldalmának, és a vaníliának hasonló hatása volt.

Ha fogyni szeretnél, jó megoldás lehet az is, ha lefekvés előtt meggyújtasz egy menta illatú gyertyát, vagy borsmenta olajat csepegtetsz a párnádra. Mindez nem csupán ellazít egy stresszes nap után, de az alakodra is jó hatással lehet.

Hűtsd le a lakást!

A Diabetes nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a lakás hőmérsékletének csökkentésével elősegíthetjük a zsírégetést éjszaka. A hidegebb hőmérséklet aktiválja a barna zsírszövetet, mely a test melegen tartásáért felelős. A barna zsír elősegíti a kalóriaégetést, és a súlyvesztést.

A kutatásban résztvevő férfiak és nők változó környezeti feltételek között aludtak néhány héten keresztül: semleges 23 fokban, hűvösebb 18 fokban, és melegebb 27 fokban. Miután a csoport egyik fele négy héten keresztül 18 fokban aludt, megfigyelték, hogy testükben majdnem megduplázódott a barna zsír mennyisége, ennek következtében pedig jelentősen veszítettek a hasukra rakódott feleslegből is.

Sötétíts be

Azt már régóta tudjuk, hogy a hálószobában lévő elektronikai készülékek, valamint az ablakon át beszűrődő fény megzavarhatja a nyugodt, pihentető alvást.

De a Journal of Biological Rhythms című szaklapban megjelent kutatás szerint a fény alvás közben akár a testsúlyodra is hatással lehet.

Mindez valószínűleg annak köszönhető, hogy a fény befolyásolja az anyagcserét, ebből adódóan pedig a testsúlyt is. Ha lehetőségeid engedik, szerezz be egy sötétítőfüggönyt, és mindig kapcsold ki a tévét, mielőtt álomra hajtod a fejed.

Feküdj le korábban

A fogyás elősegítésének egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, ha minél többet alszol. A mai mozgalmas modern világban azonban az éjszakai pihenésnek fordítjuk a legkevesebb figyelmet mindennapjaink során. Mint azt az Archives of Internal Medicine egy tanulmánya írja, a túlsúlyos emberek átlagosan 16 perccel kevesebbet alszanak naponta, mint átlagos testsúlyú társaik. És bár 16 perc nem tűnik nagy különbségnek, az idő múlásával komoly jelentősége lehet. 

A folyamat okát a leptin és a gherin nevű hormon környékén kell keresni. Míg a leptin szabályozza az energia szintet, és étvágycsökkentőként funkcionál, addig a gherlin étvágyfokozó szereppel bír. Azok az emberek, akik többet alszanak, alacsonyabb gherlin és magasabb leptin szinttel rendelkeznek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást