Egyhetes mindfulness tréning – kipróbáltam, segít-e a hektikus mindennapokon

Egyhetes mindfulness tréning – kipróbáltam, segít-e a hektikus mindennapokon

Címlap / Életmód / Egészség / Egyhetes mindfulness tréning – kipróbáltam, segít-e a hektikus mindennapokon

Hajlamos vagyok mindenhová rohanni, egyszerre hatvan dolgot csinálni, és még akkor is, amikor elvileg kikapcsolok, pörögni valami máson. Úgy érzem, hogy az agyam soha nem áll le, ez pedig már kezd egy kicsit megterhelő lenni, és folyton fáradt vagyok tőle – éppen ezért gondoltam, hogy a Popsugar egyhetes mindfulness tréningje nagyon jó lehetőség lesz, hogy egy kicsit lenyugodjak, és befelé figyeljek. Bár a világot nem váltottam meg vele, azért sok mindenben segítette az életemet – itt vannak azok a tippek, amiket tényleg ki is próbáltam, és amelyek beváltak, több-kevesebb sikerrel.

Idd nyugodtan a kávét!

A Popsugar cikkében a tréning egy vasárnapi meleg fürdővel kezdődik, de én pont egy olyan hetet szemeltem ki a projektre, amikor éppen megvan a menzeszem, ilyenkor meg nem szeretek fürödni (nem is tudom, van olyan, aki igen?), ezért a hétfői mindfulness-taktikával kezdtem: lassan, befelé fordulva készítettem a kávémat. Bár ez egyértelműnek tűnhet néhány ember számára, én általában a kávékészítés közben is telefonozok, emailekre válaszolok, vagy az esti programot beszélem meg Messengeren, úgyhogy tényleg jól jött, hogy erre a pár percre nem figyeltem másra.

A munkahelyemen fogtam magam, leültem a konyhába, és – ha nem is az egész bögre kávét, de legalább a felét – nyugalomban, semmi mással nem foglalkozva iszogattam meg, és közben néztem az udvaron sétálgató embereket. Kicsit feltöltött, és megfogadtam, hogy ez mindennapos rutin lesz.

Használd ki a közlekedési időt!

De ne arra, hogy bedugod a füledet, és zenét hallgatsz, sőt, még arra se, hogy olvasol – figyeld meg inkább a körülötted zajló világot! Ez kivételesen nekem sem esett nehezemre, mert egész nap a laptop előtt ülök, ez az 50-60 perces ingázás (igen, tudom, nagyon sok) általában azzal telik, hogy bámulok ki az ablakon, és örülök, hogy végre nem kell képernyőt néznem. Jó tudni, hogy ez is mindfulness módszer, mert ezt minden egyes nap csinálom, és máris teszek valamit a lelki egészségemért.

Tudatosan állj sorba!

Szerdán a sorbanállást gyakoroltam olyan mindfulnessesen – nem hagytam, hogy felhúzzon a Mester utcai, híresen lassú szupermarketes sor, és a lökdösődő néniket, síró gyerekeket, méltatlankodó felnőtteket kizárva csak befelé figyeltem.

Ilyenkor általában netezgetéssel ütöm el az időt, és megmondom őszintén, ez jobban is tetszik, mint a mindfulness-módszer, ahol csak nézek ki a fejemből, figyelek a környezetemre, és nagy levegőket veszek. A szerdai tipptől csak idegesebb lettem, nem nyugodtabb – marad a telefonnyomkodás a boltban, köszönöm szépen.

Figyelj a fogmosásra!

Bármilyen hihetetlen, még a fogmosást is lehet mindfulness-módon csinálni, legalábbis csütörtökön erre jöttem rá.

A Popsugar szakértői szerint ilyenkor arra is figyelni kell, hogyan csillog a fogkrém a fogkefén, milyen illata van, és milyen íze a számban.

Azt nem garantálom, hogy ettől nyugodtabb és békésebb lettem, de az biztos, hogy sokkal tovább mostam fogat, ami az egészségemnek azért mégis jót tesz, úgyhogy ezt a tippet is pozitívumként könyvelem el.

Ebédelj mindfulness módra!

Ez az, ami nekem talán a leginkább nehezemre esett – én ugyanis úgy nőttem fel, hogy evés közben mindig néztünk / olvastunk valamit, a munkahelyemen pedig nehéz úgy elslisszanni, hogy ne találkozzam ismerőssel, aki együtt akar ebédelni. Megpróbáltam mégis, bár nem pénteken, hanem egy másik napon, de sokkal hamarabb megettem az ebédemet, mint szoktam, és nem is élveztem annyira, hogy „oda kell figyelnem az ízekre és a textúrákra a számban”. Maradnék az olvasós ebédeknél, engem azok sokkal jobban kikapcsolnak, bár ennek is biztosan megvan a maga bája – de inkább egy baráti vacsora során, mint egyedül, a munkahelyen ebédelve.

A szombati nagytakarítás

Ez volt az a tipp, ami a legjobban kikapcsolt: ha takarítasz, ne hallgass zenét, ne nézz közben műsort fél szemmel, csak figyelj arra, hogy rendbe teszed a házat! Ez azért is szuper tipp, mert a monoton, ismétlődő, egyhangú tevékenységek egyébként is meg tudják nyugtatni az elmét, ami egy olyan agynak, amilyen az enyém is, és folyton pörög, terápiás tud lenni.

Egy jó kis szombati takarítás régen a rémálmaimban sem jött elő, most viszont kifejezetten élvezem, pontosan azért, amiért ez az egyhetes mindfulness tréning ajánlja: kikapcsol, feltölt, és az sem baj, ha utána ragyogóan tiszta a lakás, amiben egyébként is jobb létezni, mint a kupiban.

A vasárnapi fürdős tippet nem próbáltam ki végül, mert ismerem magam, és gyűlölök a kádban aszalódni még akkor is, ha közben valamivel elterelhetem a figyelmemet. Helyette inkább minden reggel gyakorlom a kávés hétfőt és a takarítós szombatot – ezek azok, amikről úgy érzem, komolyan adnak is hozzá az életemhez, és egy kicsit lelassítanak a nagy rohanásban.

Képek forrása: pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást