7 dolog, ami miatt nem szabad stresszelned 2014-ben

7 dolog, ami miatt nem szabad stresszelned 2014-ben

Címlap / Életmód / Egészség / 7 dolog, ami miatt nem szabad stresszelned 2014-ben

Van, aki az „új év, új én” elvét vallva éppen azon fáradozik, hogy gyökeresen változtasson a szokásain – míg mások csupán egy laza mozdulattal lapoztak a naptárban. Akármilyen érzést kelt benned az esztendő első hónapja, mindenképpen érdemes átgondolnod a feszültséget okozó tényezőket az életedben. Íme, a következők miatt biztosan nem éri meg stresszelned!

Az e-mail fiókod

Utálod, hogy csak gyűlnek és gyűlnek az olvasatlan levelek, amelyek egy része amúgy is idegesítő, a többi pedig spam? Az „e-mail stressz” nem vicc, hanem egy pszichológiailag létező fogalom, és egyre több kellemetlenség forrása a mindennapokban.
A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint az elektronikus levelezés alóli rendszeres szabadság, például a hétvégék alkalmával jelentősen csökkenti a stresszhormonok szintjét a vérben, hozzájárulva az egészség megőrzéséhez.

Plusz két kiló

A testsúly szinte mindenkinél kényes témát jelent: talán ez az a téma, amiben a legtöbb füllentés hangzik el világszerte.
Fontos tudnod, hogy a súlyod két-háromkilós intervallumon belül alapjáraton mozog a természetes folyamatok miatt – beleértve például a vízháztartást és az emésztést is –, tehát semmi sem indokolja, hogy „híztam” felkiáltással gyűlöld magad, amikor a mérleg többet mutat egy picit. A testképedet rendszeres sportolással vagy pszichoterápiával tudod helyreállítani.

Otthon hagyott telefon

Az egyik legrosszabb rémálmod, hogy véletlenül otthon marad a telefonod? A világtól való ilyen elzártság szó szerinti pánikhoz vezethet. Egy 2012-es kutatás szerint az amerikaiak 73%-a szorongást tapasztalna, ha ez megtörténne vele.
Igaz, hogy tavaly tovább fokozódott a közösségi média őrület, mégis jobban teszed, ha megfogadod: nem hagyod, hogy a telefonod befolyásolja a munkavégzésed és az emberi kapcsolataid minőségét. Nélküle is teljes értékű lény vagy!

Az ismerőseid diétái

Annyi divatos étrend van már manapság, hogy már a dietetikusok is alig bírják nyomon követni. Nem csoda ház, ha az egyik barátod éppen gluténmentesen táplálkozik, a másik vega, a harmadik a tejfehérjét kerüli el, a negyedik pedig „paleózik”, néhány hónap múlva meg cserélnek.
Semmiképpen sem kötelező végighallgatnod az érveiket és követni a példájukat: fogadd el a döntésüket, de tedd világossá a saját álláspontodat, illetve azt is, hogy nincs helye „térítésnek”! Az egészségesek egyébként akkor járnak a legjobban, ha mindenből esznek…

Otthoni munka

Rájöttél, hogy otthonról szeretnél dolgozni? Vagy csak bizonyos feladatoknál éveznéd a saját szobád kényelmét? Esetleg éppen ellenkező állásponton vagy, mert leesett, hogy munkahelyi közegre van szükséged a produktivitáshoz?
A lényeg, hogy tisztában legyél a saját hozzáállásoddal, és tegyél meg mindent a kényelmedért! Ne szégyelld, ha a környezetedhez képest kisebbségi a viszonyulásod, mert csak akkor lehetsz boldog és sikeres, amennyiben felvállalod magad!

Rendetlenség

Az anyukád sokkot kapna, ha meglátná a lakásodat, az irodádat vagy az asztalodat? Nos, mivel nem neki kell ilyen környezetben élnie és dolgoznia, lényegében tökmindegy, mit mondana. Csak az a fontos, hogy te jól érezd magad.
Persze, a tisztaságra mindenképpen érdemes ügyelni, ugyanakkor a különböző igények révén előfordulhat, hogy te tényleg szabályos kuplerájban találsz meg mindent, a szokványosan értelmezett rend pedig ellenedre van. Amíg megtalálod, amit keresel, vedd úgy, hogy rend van!

Trendi mozgásformák

Fogalmad sincs, mi az a crossfit, a soulcycle vagy a piloxing? Vagy amikor olvasol róluk, rájössz, hogy egyik sem szimpi? Az új sportágak kitalálásának lényege, hogy új ingerek érjék az embereket, és azok is kedvet kapjanak a mozgáshoz, akik könnyen megunják a hagyományos lehetőségeket.
Amennyiben kellő motivációd van ahhoz, hogy ezek nélkül is sportolj hetente háromszor, semmi gond! Ha úgy érzed, képtelen vagy kezelni a belső vagy környezeti stresszt, mielőbb beszélj egy szakértővel! A megfelelő módszerek elsajátításával ugyanis minden napod szebb lehet.

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!