A D-vitaminhiány és a COVID-19 közötti összefüggés

A D-vitaminhiány és a COVID-19 közötti összefüggés

Címlap / Életmód / Egészség / A D-vitaminhiány és a COVID-19 közötti összefüggés / 2. oldal

Hogyan segíthet a koronavírus leküzdésében?

A D-vitamin a koronavírusos betegeken is segíthet, emögött pedig a vírus sajátos viselkedése állhat. A koronavírus ugyanis fokozza egy bradikinin nevű anyag termelését, és csökkenti a lebomlását, hatására gélszerű anyag jön létre a tüdőben. Gyakran ez az, ami miatt a beteg nem tud rendesen levegőt venni, és folyton légszomjra panaszkodik. A COVID-19 legsúlyosabb formája heveny tüdőgyulladással jár, a beteg halálát a legtöbb esetben oxigénhiány okozza, mert a gyulladt, „bevizesedett” tüdő felülete nem képes elvégezni a gázcserét.

Ezen segíthet a D-vitamin, méghozzá azzal, hogy gátolja a bradikininszintézist. A bradikinin egyébként a szervezetben kis mennyiségben nagyon hasznos, szerepet játszik például a vérnyomás szabályozásában, de a koronavírus hatására túl sok termelődik belőle a testben. 

A félreértések elkerülése végett szögezzük le külön is: a D-vitamin nem úgy hatékony a koronavírus ellen, hogy szedésével megelőzhető a fertőzés, hanem az orvosok által megszabott dózis segíti a súlyos betegek túlélését és hozzájárul állapotuk javulásához. Kiegészítő kezelésnek tökéletes, és valószínűleg a megelőzésben is lehet valamilyen szerepe, de utóbbira döntő tudományos bizonyíték egyelőre nincs.

A lényeg az, hogy a sok kacsa hírrel ellentétben a D-vitamin tényleg segíthet a koronavírusban megfertőződött embereken. Ez főleg a téli, hideg hónapokban fontos információ. A D-vitamint ugyanis a szervezetünk napfény hatására kezdi el termelni, csak kis részét lehet élelmiszerekből bevinni – a téli hónapokban pedig nagyon kevés a napsütés. Ezért így, a koronavírus második hullámának derekán mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy szedjen D-vitamint kiegészítésként akkor, ha nem éppen egy déli államban ragadt a koronavírus miatt.

Forrás 1, 2

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Nagy Zsigmond
    2020.11.10., 11:44

    “… lehet valami köze abban …” GRATULÁLOK!

    Válasz

Írj egy hozzászólást