A D-vitaminhiány és a COVID-19 közötti összefüggés

A D-vitaminhiány és a COVID-19 közötti összefüggés

Címlap / Életmód / Egészség / A D-vitaminhiány és a COVID-19 közötti összefüggés

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban is sok legenda kapott szárnyra, főleg az önjelölt vitaminforgalmazók szájából. Most úgy tűnik, hogy a D-vitaminnak mégiscsak lehet valami köze abban, hogy valaki milyen hamar épül fel a betegségből.

Az Endokrin Társaság Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint a megvizsgált 200 spanyol koronavírusos eset közül több mint 80 százaléknak D-vitaminhiánya volt – írja a Science Daily. Az idézett kutatás arra is kitér, hogy a vizsgált emberek közül a férfiaknak volt nagyobb a vitaminhiányuk. Ez akár még azt is segíthet megmagyarázni, hogy a koronavírus-fertőzés miért sújtja jobban a férfiakat.

A D-vitamin előnyei

A D-vitamin egy olyan hormon (D-hormonnak is nevezik, mert működése a hormonokéra emlékeztet), amit a vese termel, szerepe a vér kalciumszintjének szabályozásában és az immunrendszer helyes működésében van. Az, hogy a D-vitamin hiánya a szervezetben nem jelent sok jót, nem újdonság. Számos egészségügyi problémával vontak már párhuzamot a szervezet alacsony D-vitaminszintjével. Sőt, azt is bizonyították már, hogy a D-vitamin erősíti az immunrendszert, de ezeket az eredményeket mindig érdemes úgy érteni, hogy a D-vitamin magában nem csodaszer, csak segít, de nem ettől lesz bivalyerős az immunrendszered.

Ez az elmélet most megdőlni látszik, úgy tűnik ugyanis, hogy a koronavírusban szenvedőkön tényleg segíthet a D-vitamin. Előfordulhat, hogy nagyobb az esélye a fertőzésnek is, ha valakinek nincs elegendő belőle a szervezetében. A spanyol szakértők szerint azokat az embereket kellene megvizsgálni hasonló szempontból, akik a veszélyeztetett rizikócsoportba tartoznak: a krónikus betegeket és az idősebbeket. Így, akinek nincs elég D-vitamin a szervezetében, pótoltatni lehetne, mielőtt komoly problémát okoz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Nagy Zsigmond
    2020.11.10., 11:44

    “… lehet valami köze abban …” GRATULÁLOK!

    Válasz

Írj egy hozzászólást