A D-vitamin 5 csodás tulajdonsága

A D-vitamin 5 csodás tulajdonsága

Címlap / Életmód / Egészség / A D-vitamin 5 csodás tulajdonsága

Ugye, milyen jó lenne, ha egyetlen vitamin segítene a csontok erősítésében, a fogyásban, illetve olyan betegségek megelőzésében, mint a rák, a szívproblémák, a szklerózis multiplex és a depresszió? Ráadásul nem is tabletta, hanem napfény segítségével kellene bevinned a szervezetedbe… Képzeld, létezik ilyen!

D-vitamin a csontokért

A D-vitamin magzati kortól kezdve életünk része. Mivel segít szervezetünknek a kalcium feldolgozásában, hozzájárul az ép csontozat kialakuláshoz.

A kismamáknak, a gyermekeknek és az időseknek különösen figyelniük kell a megfelelő bevitelre, hiszen a sérülések elkerülésében és gyógyulásában kiemelkedő a szerepe.

Az 1930-as évek Amerikájában plusz D-vitamint adtak a kereskedelmi forgalomban lévő tejhez, s abban az időszakban jelentősen visszaesett a csontrendszeri fejlődési rendellenességekkel küzdők száma.

D-vitamin a szklerózis multiplex ellen

A kutatók évek óta összefüggést gyanítanak a napfény és a D-vitamin hiánya, valamint ezen autoimmun betegség között, amely az idegsejteket rongálja.

Bár az eredmények ellentmondásosak, valamennyi szakértő egyetért abban, hogy legalább naponta 15 perc napfényre van szükségünk e létfontosságú vegyület megfelelő termelődéséhez, így csökkenthető az idegrendszeri problémák kockázata.

D-vitamin a cukorbetegség ellen

Tanulmányok bizonyítják, hogy az alacsony D-vitamin szint a kettes típusú diabétesz kockázati tényezője.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy aki nem napozik, automatikusan cukorbeteg lesz, mivel továbbra is a túlsúly, a magas testzsírarány, az egészségtelen életmód és a genetikai hajlam jelenti a fő veszélyforrást.

D-vitaminnal a fogyásért

Az elhízottak D-vitamin szinte általában alacsonyabb, s az orvosok szerint itt ok-okozati összefüggésről van szó.

A zsír „csapdába ejti” a D-vitamint, tehát elzárja azt, mégpedig úgy, hogy a szervezet ne tudjon hozzáférni.

A diéta mellett szakszerűen adagolt D-vitamin fokozza az anyagcserét és elősegíti a fogyást.

D-vitaminnal a depresszió ellen

Az agy fejlődésében és működésében kiemelkedő jelentőségű a D-vitamin.

Pszichológusok több tanulmányban is rávilágítottak, hogy mérsékelt hangulatzavarral küzdő betegeik gyors javulást mutattak már néhány hetes vitaminkúra után.

A hiányállapot eddig nem tisztázott mechanizmussal befolyásolja a gondolkodásunkat.

Hogyan lesz a napfényből D-vitamin?

Amikor fedetlen bőrünk napfénnyel érintkezik, testünk D-vitamin termelésébe kezd. Ez a fő beviteli forrás, ám sokak számára így képtelenség elérni a megfelelő mennyiséget.

A világos bőrűeknek negyedóra is bőven elég nyáron, de felhősebb, sötétebb időszakban ennek többszöröse kellene.

A sötét tónusúak és az idősebbek nem reagálnak ilyen gyorsan a napfényre, ezért esetükben célszerű az étrendkiegészítők megfontolása.

D-vitamin az ételekből

Sajnos nagyon kevés élelmiszer tartalmazza természetes formában. A felnőtteknek napi 600 Nemzetközi Egységnyi D-vitaminra van szükségük. Egy közepes lazacszelet 794-et, egy pohár tej 120-at, egy tojás 40-et, egy csészényi gabonapehely pedig 40-et tartalmaz.

Előfordul, hogy gyümölcsléhez, kenyérhez vagy joghurthoz mesterségesen adagolnak, erre általában felhívják a figyelmet a csomagoláson.

Érdemes olyan reggelit választani, melyben legalább két D-vitamin forrás szerepel.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!