Egészség / Életmód

Ez bizony már nem csak szimpla fáradtság! A teljes kimerülés intő jelei

Ez bizony már nem csak szimpla fáradtság! A teljes kimerülés intő jelei

Mindenkinek vannak az életében olyan szakaszok, amikor kimerül, elfárad. Ez normális, feltéve, hogy átmeneti állapotról beszélünk, és még így is minden alkalmat megpróbálsz megragadni a feltöltődéshez. Ellenkező esetben jön a teljes kimerülés, aminek már komoly kockázatai vannak. Ismerd fel időben a figyelmeztető körülményeket!

Sokkal nehezebben megy minden

Bármennyire is igyekszel, úgy érzed, egyszerűen képtelen vagy egyről a kettőre jutni. Sokkal nehezebben végzel el minden feladatot, érezhetően belassultál és szétszórttá váltál. Legszívesebben fel sem kelnél az ágyból, de ezt sajnos nem teheted meg.

Olyannyira, hogy az ágyba is magaddal viszed a feladatokat, azt gondolod, így még pihenés közben is tudsz valamivel haladni.

Azonban úgy néz ki, bármennyi erőt és energiát teszel a feladataid elvégzésébe, azok ahelyett, hogy fogynának, tovább nőnek, ráadásul néhányat el is felejtesz közülük.

Ennek – amellett, hogy valóban túlvállaltad magadat – a teljesítménycsökkenés az oka. Az ember csak nagyon rövid távon tud erőn felül teljesíteni. Utána érezhetően jelentkezik a pihenés, alvás hiánya, ami sajnos a munka rovására megy, hiába is erőlködsz.

Sokszor vagy beteg, erőtlen

Már-már magától értetődő, hogy akkor betegszel meg, amikor a legnagyobb szükség van rád a munkahelyeden, vagy csak tudod, hogy egész nap oda kell tenned magadat.

Ennek oka nagyrészt az, hogy legyengül az immunrendszered, amire nyilván további extra nyomás nehezedik, ha további stresszel jár az életed.

Nem segíti a betegségek legyőzését az sem, hogy valószínű nincs időd normálisan enni. Lehet, hogy kihagysz egy-egy étkezést, vagy csak este jut eszedbe, hogy semmit sem ettél, csupán kávét és energiaitalt ittál.

Ha pedig mégis eszel, minden bizonnyal egészségtelen, gyors ételeket részesítesz előnyben. Márpedig ezekből a szervezeted nem tud építkezni, és ledöntenek a lábadról a betegségek.

Azt gondolod, ezek miatt fáj a gyomrod, van hasmenésed, esetleg székrekedésed, de ezek a problémás életmódodból is adódnak.

 

Érzékenyebb vagy

A mentális fáradtsággal szinte minden esetben együtt jár a lelki érzékenység. Sokkal könnyebben felkapod a vizet, akár otthon, akár a munkahelyeden vagy.

Úgy érzed, minden aprósággal csak húzzák az idődet, szívesebben vennéd, ha mindenki lábujjhegyen lopakodna körülötted, és csak addig zavarnának, amíg néma csendben lerakják a kávédat az asztalodra.

A hátad közepére kívánod az embereket sőt, egyenes idegesít a társaság – akkor is, ha szereted őket, hát még akkor, ha nem… Ez a megállapítás tehát a családodra is igaz, most főleg azt gondolod, hogy neked tartogatják az összes bosszantó tulajdonságukat.

Pedig nem erről van szó, csupán az összes türelmedet és életenergiádat valami más emészti fel, ami hosszútávon tökéletesen leszív belőled minden pozitív tulajdonságot.

A negatív éned kerül előtérbe

Jelentősrészt az előző ponthoz kapcsolódik, hogy a hosszútávon is kimerítő életkörülmények negatív hatásokat gyakorolnak a személyiségedre.

Ennek – ahogy írtuk – többnyire az egyszerű kimerültség, türelemvesztés áll a hátterében. Azonban, ha sokáig nem tudsz változtatni ezen, akkor az kihozza belőled a legrosszabbat.

Cinikus, csipkelődő leszel, olyasvalaki, aki mindig mindenbe beleköt, és mindenkit megbánt – aztán pedig nem érti, mások mitől vannak annyira kiborulva.

Ha idáig pozitívan szemlélted az életet, most ezt elfelejtheted, kifejezetten borúsan tekintesz a jövőbe, esetleg úgy érezheted, rá is untál mindenre. Nincs kedved semmihez és semmihez, de ha lenne is, időd nincs rá, szóval a gondolatát is gyorsan elhessegeted.

Mit tehetsz?

Ha nem akarod, hogy elhatalmasodjanak rajtad a tünetek – márpedig, ha nem változtatsz, akkor ez fog történni – muszáj változtatnod. Nyilván azt érzed, nincs kiút, különben nem lennél ebben a helyzetben.

A valóság azonban az, hogy megoldás mindig létezik! Lehet, hogy munkahelyet kell váltanod, új kapcsolatot kell keresned, esetleg el kell költöznöd otthonról, a megoldással bizonyára te is tisztában vagy.

Csupán azt érzed, nem tudsz változtatni, különben már megtetted volna. Ennek a kishiszeműségnek az is az oka, hogy bekerültél ebbe az ördögi körbe, ami lényegében az élettől is elveszi a kedvedet, és a szeretteidet is távol tartja tőled, akik pedig tényleg csak segíteni szeretnének.

Szóval a kérdés az, hogy megvárod-e a következményeket, amik általában nehezen kezelhető, és súlyos betegségek, komoly lelki gondok, vagy minél előbb változtatsz?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást