Lassan 2,5 éve váltottam növényi étrendre, ami azt jelenti, hogy nem fogyasztok állati eredetű termékeket. Ezzel a fordulattal komoly változás jött az életembe, ugyanis sokkal tudatosabban válogatom meg, mi kerül a tányéromra, illetve amennyire csak lehet, igyekszem a természetes alapanyagokhoz, így pl. a gyógynövényekhez nyúlni. Ennek köszönhetően került a kezem ügyébe egy pitypangszörp recept, ami persze azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Tény, hogy a szörpök nem tartoznak a legegészségesebb italok közé, hiszen sűrűségüket a sok cukor adja. Azonban ezúttal én sem álltam ellen a kísértésnek, és mennyei pitypang szörpöt készítettem – végül pedig még vegán mézet is.
1/3 Hozzávalók
A pitypangszörp elkészítéséhez – nem túl meglepő módon – egy jó adag sárgán virágzó pitypangra lesz szükséged. A begyűjtés szempontjából fontos, hogy olyan helyen válogass a pitypangok között, ami kellően távol esik az úttól, hiszen a gyógynövények begyűjtése során mindent meg kell tenni, hogy ne kerüljön a kosaradba szennyezett alapanyag. A szörp késztéséhez csak a virágra lesz szükség, a szárat nyugodtan otthagyhatod, vagy le sem kell szedned. Ami a mennyiséget illeti, egy próbaadagnyi pitypangszörphöz két nagy marék virágot javasolnak. Az íz szempontjából ez is elegendő lehet, de minél többet szedsz, annál több virágpor kerül a szörpbe, tehát annál jellegzetesebb lesz az íze.
Mi kb. 6-8 kisebb marékra való virágot szedtünk. Bár nem kötelező megszabadítani a virágokat a zöld résztől, nem akartam kockáztatni egy esetleges kesernyés mellékízt, ezért még ott a réten leültünk, és a magunkkal vitt ollókkal levagdostuk a maradék szárrészeket. Így a bogaraknak is volt idejük kimászni a virágokból, nem szemeteltünk itthon, plusz addig is a friss levegőn tölthettük az időt. A szörphöz a virágokon túl szükséged lesz még vízre és cukorra, valamint sterilizált üvegekre és egy kevés citromlére.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!