Már befőzheted a szezon kedvencét: ízletes szörp és vegán méz is készülhet a pitypangból

Már befőzheted a szezon kedvencét: ízletes szörp és vegán méz is készülhet a pitypangból

Címlap / Életmód / Receptek / Már befőzheted a szezon kedvencét: ízletes szörp és vegán méz is készülhet a pitypangból

Lassan 2,5 éve váltottam növényi étrendre, ami azt jelenti, hogy nem fogyasztok állati eredetű termékeket. Ezzel a fordulattal komoly változás jött az életembe, ugyanis sokkal tudatosabban válogatom meg, mi kerül a tányéromra, illetve amennyire csak lehet, igyekszem a természetes alapanyagokhoz, így pl. a gyógynövényekhez nyúlni. Ennek köszönhetően került a kezem ügyébe egy pitypangszörp recept, ami persze azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Tény, hogy a szörpök nem tartoznak a legegészségesebb italok közé, hiszen sűrűségüket a sok cukor adja. Azonban ezúttal én sem álltam ellen a kísértésnek, és mennyei pitypang szörpöt készítettem – végül pedig még vegán mézet is.

Hozzávalók

A pitypangszörp elkészítéséhez – nem túl meglepő módon – egy jó adag sárgán virágzó pitypangra lesz szükséged. A begyűjtés szempontjából fontos, hogy olyan helyen válogass a pitypangok között, ami kellően távol esik az úttól, hiszen a gyógynövények begyűjtése során mindent meg kell tenni, hogy ne kerüljön a kosaradba szennyezett alapanyag. A szörp késztéséhez csak a virágra lesz szükség, a szárat nyugodtan otthagyhatod, vagy le sem kell szedned. Ami a mennyiséget illeti, egy próbaadagnyi pitypangszörphöz két nagy marék virágot javasolnak.

Az íz szempontjából ez is elegendő lehet, de minél többet szedsz, annál több virágpor kerül a szörpbe, tehát annál jellegzetesebb lesz az íze.

Mi kb. 6-8 kisebb marékra való virágot szedtünk.

Bár nem kötelező megszabadítani a virágokat a zöld résztől, nem akartam kockáztatni egy esetleges kesernyés mellékízt, ezért még ott a réten leültünk, és a magunkkal vitt ollókkal levagdostuk a maradék szárrészeket. Így a bogaraknak is volt idejük kimászni a virágokból, nem szemeteltünk itthon, plusz addig is a friss levegőn tölthettük az időt.
A szörphöz a virágokon túl szükséged lesz még vízre és cukorra, valamint sterilizált üvegekre és egy kevés citromlére. 

Svetlana_Cherruty/depositphotos.com

Elkészítése

A pitypangokat egy nagy edénybe tettem, és felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte – ez nálunk 2 litert jelentett. A vízzel együtt fel kell forralni a virágokat, de nem szabad főzni: miután felforrt, elzártam alatta a gázt, és lefedett fedővel egy napot állni hagytam. Amikor már kellően kiázott a virágpor, átszűrtem egy textilpelenkán, és alaposan kinyomkodtam, hogy semmi se maradjon a virágokban. Szerettem volna, ha a szörp színe egy kicsit sötétebb, az íze pedig karakteresebb, ezért karamellizált cukorral készítettem.

Amennyiben a hagyományos módon készítenéd a szörpöt, az áztató léhez add a cukrot, forrald össze, és már teheted is az üvegekbe – egy liter léhez egy kiló cukrot kell számolnod.

Én annyiban változtattam a recepten, hogy a cukrot felolvasztottam egy másik edényben, majd ehhez adagoltam az áztató levet, míg a karamell teljesen fel nem olvadt. Óvatosan, mert a felcsap a gőz! Amikor a karamell teljesen felolvadt, hozzáadtam a citromlevet és a pitypangszörpöt fertőtlenített üvegekbe mertem, a kupakot rácsavartam, majd pár percre megfordítottam, hogy biztosan ne maradjon semmilyen szennyeződés az üvegben. Végül dunsztban hűlt ki, és került az éléskamra polcára. 

26101981/depositphotos.com

Így készül a méz

A pitypangméz elkészítéséhez mindenképpen javaslom a karamellizált cukorral való főzést, mert nagyon kellemes ízvilágot ad neki, és tényleg olyan lesz a végeredmény, mintha a gesztenyemézet a vadvirágokból készült mézzel elegyítenénk.

Mivel én eleve karamellel dolgoztam, csak annyi volt a teendőm, hogy lassú tűzön elforraltam egy kis vizet a szörpről, illetve még egy kevés cukrot adtam hozzá, hogy láthatóan sűrű, krémes szirupot kapjak, valamint hogy ne kelljen olyan sokáig forralni a már kész szörpöt.

(Ha bizonytalan vagy a mennyiséget illetően, akkor vegyél ki egy keveset a tányérra hűlni, így gyorsan látni fogod, milyen az állaga, mézszerű-e már.) Amikor a kívánt állagot elérted, a korábban említett módon merd üvegekbe a mézet: a kupak rátétele után fordítsd fejre őket, és hagyd dunsztban kihűlni. Isteni! Azonnal készítettem belőle egy vegán baklavát és persze egy üvegnyi szörp is rögvest a hűtőnkbe került a spejz helyett. 

Tipp: Ha spórolni szeretnél az idődön, akkor érdemes csak mézet készítened a pitypangból, ugyanis ha ezt egy kicsit jobban felhígítod, akkor mennyei szörp is lehet belőle. Egyetlen hátránya, hogy így az adagolás kicsit nehézkesebb, illetve minden alkalommal szükséged lesz egy kiskanálra. 

Az igazán jó hír pedig az, hogy a módszer és a mennyiségek alapján bármilyen ehető gyógynövényből készíthetsz szörpöt és mézet egyaránt – nálam a következő két jelölt a bodza- és hársfaméz!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást