A zab, avagy a természetes doppingszer, amit sportolóknak is ajánlanak

A zab, avagy a természetes doppingszer, amit sportolóknak is ajánlanak

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A zab, avagy a természetes doppingszer, amit sportolóknak is ajánlanak

Szinte egyetlen más élelmiszer sem képes annyira kielégíteni tápanyagszükségletünket, mint a zab. Csodálatos energiaforrás, sokoldalú gyógyhatása és védőereje van. Régen a termetes északi népek, ma sportolók nyernek belőle energiát.

Egészséges doppingszer

A zab régen lóabrak volt, feltehetőleg ez alapján jött létre a „zabál” szó. A „zabos” szó is ezzel kapcsolatos: a ló viselkedése megváltozik a magas tápértékű zabtól, élénkké, látszólag dühössé válik. A betakarított zabmennyiség nagy része ma is állati eledel: a szarvasmarhák takarmánya, szerencsére azonban a köztudatban egyre inkább terjed, hogy az emberi egészségre nagyon jó hatással van, ezért kásaként vagy müzlibe keverve sokan fogyasztjuk
Frissítő hatása miatt az orvosok természetes doppingszernek tartják, és sportolóknak szokták ajánlani. Tápanyag-összetételénél fogva fokozza a sportolók koordinációképességét, gyorsaságát és kitartását. A szellemi teljesítőképességünkre is jó hatással van. Antidepresszáns, hangulatjavító anyag található benne, valamint B1-vitamin, amely az anyagcserét boldogsághormon, szerotonin termelésére serkenti. 

Története

Közép- és Észak-Európában a bronzkor óta termesztik. A robusztus testalkatú, nagy erejű, szőke germán és a kelta népek kedvelt tápláléka volt, tulajdonképpen ugyanazt ették, mint a lovaik, mert belőle nyertek erőt.
A rómaiak gúnyosan csak „barbártápként” emlegették a zabot. A középkorban a zabkása általánosan elterjedt étel volt, és Angliában a gyerekek a mai napig tápláló zabpehellyel kezdik a napot: a porridge tejből és zabpehelyből készül. 

Zabpehely és zabliszt

Manapság a nagylevelű fajtát megtalálhatjuk sok müzlikeverékben. A kislevelű fajtát hántolás előtt megtörik, ez inkább sütemények és zöldségkrokettek készítésére alkalmas.
A zabliszthez és instant zabpehelyhez a mag liszttestét használják. Ez az alkotóelemeknek csak a töredékét tartalmazza, főleg kötőanyagként és élelmiszerkoncentrátumként alkalmazzák.

Miért együk?

A zab a leginkább fehérjedús gabonaféle. A lehető leghasznosabb formában kínálja a létfontosságú fehérjeépítő anyagokat is: ha a zabot tejjel fogyasztjuk, hozzájutunk minden esszenciális aminosavhoz. 
De legalább ugyanennyire fontos a zsírtartalma is. Napi 10 dkg zab fogyasztásával már fedezhetjük a szív- és érrendszer védelméhez szükséges esszenciális zsírsavszükségletünk egyharmadát. Optimális arányban tartalmaz lassan beépülő energiát, összetett szénhidrátokat keményítő és ballasztanyagok formájában. Számos másodlagos növényi anyagot is biztosít, például rákmegelőző hatású fitoösztrogént, továbbá sokféle B-vitamint, csonterősítő kalciumot és a stresszhatások leküzdését segítő ásványi anyagot, magnéziumot. Enyhíti a gyomorpanaszokat, csökkenti a vérnyomást.
Ballasztanyagai hozzájárulnak ahhoz, hogy a kórokozók és a káros anyagok kiürüljenek szervezetünkből, és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az orvosok cukorbetegeknek a zab vércukorszint-csökkentő hatásának ismeretében jóval az inzulin feltalálása előtt zabkúrát írtak elő. 

Receptek

1. Müzliszelet recept

Te is készíthetsz zabpehelyből müzliszeletet! A boltinál egészségesebbet állíthatsz elő, ha finomított cukor helyett barna cukrot vagy nyírfacukrot, és több aszalt gyümölcsöt keversz bele. A müzliszelet általános receptjét megtalálod itt.  
2. Zabkása recept
Indítsd roboráló hatású zabkásával a napot, töltekezz fel energiával! Íme a recept:
Hozzávalók (2 főre)
1 csésze zabpehely
2 csésze tej
1 csésze víz
Gyakori kevergetés mellett forrald össze a tejet és a vizet. Cukrot ne tegyél bele, mert könnyen odakaphat. Ezután add hozzá a zabpelyhet, és kevergesd tovább, amíg besűrűsödik. Miután elkészült a kása, hagyd egy kicsit hűlni, majd cukrozd meg. Egyebekkel is ízesítheted, például őrölt fahéjjal vagy darált dióval, lekvárral, aszalt vagy friss gyümölccsel. Jó étvágyat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást