7 ok, amiért nem működnek a divatdiéták

7 ok, amiért nem működnek a divatdiéták

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 ok, amiért nem működnek a divatdiéták

Minél előbb szeretnél lefogyni? A női magazinok mindig tele vannak gyorstippekkel, nyáron pedig se szeri, se száma a „két hét alatt mínusz tíz kiló” jelmondattal közölt lehetőségeknek. Jó, ha tudod: az extrém ütemű fogyás nagyon veszélyes lehet. Ráadásul a következő okoknál fogva az esetek túlnyomó részében kudarcra van ítélve…

Túl kevés kalória

A divatdiéták többsége hirtelen és nagymértékű kalóriamegvonáson alapul. Előfordulhat, hogy olyan csekély energiabevitelt szabnak meg, ami éppen elég a szerveid működéséhez – vagy még ahhoz sem.
Ha egész nap egy helyben ülsz vagy fekszel, a testednek akkor is bizonyos mennyiségű kalóriára van szüksége, s ha ennél kevesebbet eszel, maradandó károsodást szenvedhetsz.

Még több zsír

A gyors kalóriamegvonás válaszreakcióra kényszeríti a tested, amely úgy fogja érzékelni, hogy roppant szűkös idők jönnek. Ezért átállítja magát tároló üzemmódba, s igyekszik minél több zsírpárnát raktározni.
Lelassult anyagcsere esetén pedig megeshet, hogy éhezel, de a hurkák mégsem tűnnek el. Ha már megtörtént a baj, megoldás, hogy visszatérj a normális étrendedhez, majd néhány hét múlva egészségesebb fogyókúrába kezdj.

Jojó-effektus

A fogyókúrázók rémálma a fogyás és a hízás folytonos váltakozása. A súlyingadozás a testet és a lelket egyaránt megviseli, éppen ezért érdemes elkerülni.
A leghatékonyabb recept ellene, ha beéred havi 1-2 kg-os fogyással, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Ennél tempósabb súlyvesztés esetén fennáll az előbb említett tartalékoló üzemmód veszélye.

Állandó stressz

A tápanyaghiány különösen érzékenyre állítja az idegrendszered: ilyenkor természetes, hogy csak a kaján jár az eszed, amit viszont nem ehetsz meg – így készen is van az ördögi kör, mert egyre idegesebb leszel.
Ráadásul ha a diéta konkrét célt ígért, akkor ott lesz benned a félsz: vajon képes leszel megcsinálni? A jó fogyókúra márpedig nem szabad, hogy kikészítsen lelkileg!

Folytonos fáradtság

Szóltunk róla, hogy a divatdiéták jelentős részével nem juttatsz elegendő tápanyagot a szervezetedbe.
Ez rövid távon szűnni nem akaró fáradtsághoz és kimerültséghez vezet, ami megnehezíti a rendszeres testmozgást, az egészséges ételek beszerzését, illetve elkészítését, valamint a társasági életet. Hosszú távon pedig depresszióhoz és szervkárosodáshoz vezethet.

Izomveszteség

Azt hiszed, hogy a koplalással jókora pofont adsz a zsírpárnáknak? Tévedsz, mert a szervezeted először folyadékot, aztán izmot éget, még mielőtt a zsírraktárakhoz nyúlna.
Ez azt jelenti, hogy a divatdiéták egy időre vékonyabbá varázsolhatnak ugyan, de formásabb nem leszel. A koplalásra utaló jellegzetes testalkat sovány, ugyanakkor narancsbőrös és löttyedt.

Vitaminhiány

Fizikai és szellemi aktivitásodtól függően minden áldott nap bizonyos mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra van szükséged. Ha ezt nem kapja meg a szervezeted, veszélybe kerülnek az alapvető folyamatok, úgymint az emésztés, a gondolkodás és az immunrendszer. Akár a hormonháztartásod is felborulhat, ami veszélyezteti a ciklust, illetve a termékenységet.
Hiányzik ez neked? Ha már eleged van a divatdiétákból, de fogalmad sincs, mi lenne a megfelelő módszer a fogyásra, bátran kérd ki a háziorvosod vagy obezitológus, dietetikus segítségét a témában!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!