A túl sok alvás ártalmas lehet

A túl sok alvás ártalmas lehet

Címlap / Életmód / Egészség / A túl sok alvás ártalmas lehet

Nem csak a kevés alvás árthat az egészségnek. Az is hajlamosabbá válhat a krónikus megbetegedésre, aki túl sokat alszik. Miért? Erről szól cikkünk.

Az alvásigény

Mindenkinek más az alvásigénye. Elsősorban genetikailag meghatározott. Függ az életmódtól, a kortól, az egészségi állapottól is.

Egyesek már öt óra alvás után frissen ugranak ki az ágyból, másoknak 8 óra hossza sem elég.

Az igazi jó, pihentető alvás egyik feltétele, hogy este 10 és 12 óra között feküdjünk le, mert az éjszakának ebben a szakaszában tartós delta szintű tudatállapotban lehetünk, és ez a tudatszint regenerálja legjobban az elmét.


Sziesztázz! Így hat a szervezetedre a délutáni alvás


Az alvás minőségét az is javítja, ha lehetőségünk van átaludni az éjszakát.

Depresszióra hajlamosít

A hosszabb alvási időtartam hatására növekszik a depresszióra való hajlam. 8 óránál több alvás előhozza a jellegzetes tüneteket.

Ezt felnőtt ikerpároknál végzett kísérletek is igazolták: az egyik testvér éppen eleget, a másik az igényeihez képest többet aludt.

Aki sokat aludt, kábult, lassúbb és melankolikusabb lett, mint a társa. Az ilyen állapot depressziót válthat ki, ha állandósul. 

Túlsúlyt okoz

Gyakran halljuk, hogy az alváshiány gátolja a fogyást. Ez azonban fordítva is igaz: aki éjszakánként huzamosabb ideig 8 óránál többet alszik, arra rakódnak a kilók.

Ez akkor is így van, ha az illető ügyel a táplálkozására, viszont keveset mozog. Kipihenten nem sok feszültség gyűlik bennünk, kevés az ösztönző erő, a lendületesség.

Árt a szívnek

A pihentető alvás jó hatással van a szívre. Napi 6-8 óra alvás hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez.

Ennél több azonban fokozza a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamot.

Nyugalmi helyzetben a szív nem pumpál olyan erőteljesen, mint kevesebb alvás után, ezért romlik a szervek vérellátottsága, és a káros anyagok nehezebben ürülnek ki a szervezetből.

Károsítja a szürkeállományt

Romlik a koncentráció, ezért az új információk közti összefüggések megértése és megjegyzése gondot jelenthet számunkra, valamint nehezebben tudjuk felidézni, amit már megtanultunk.

Idősebb emberek esetében az egészségtelen alvásmennyiség még inkább hátrányosan befolyásolja az agyműködést.

Cukorbetegséget okozhat

A jó alvókat az a veszély fenyegeti, hogy romlik a szervezetük cukorfeldolgozó képessége.

Lelassulnak, csökken a mozgásigényük, aminek az lesz a következménye, hogy testük a kevés mozgáshoz kevesebb glükózt használ fel.

A nyugodt állapot hízást is okozhat, amihez társulhat cukorbetegség. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!