Bőrproblémások, figyelem! A rendszeres mozgás a bőrön is segít

Bőrproblémások, figyelem! A rendszeres mozgás a bőrön is segít

Címlap / Stílus / Test / Bőrproblémások, figyelem! A rendszeres mozgás a bőrön is segít

Azt talán már senkinek nem kell elmagyarázni, hogy a rendszeres testmozgás egészséges – kevesen tudják viszont, hogy nemcsak a belső szervezetre és a hangulatra, de a bőrre is nagyon jó hatással van. Bár ijesztőnek tűnhet bőrproblémákkal edzésekre járni, érdemes belevágni, mert sokat javíthat a helyzeten a sport. El is magyarázom, pontosan hogyan.

Én átérzem a szenvedést: itt az ősz, hidegebb van, hamarabb sötétedik és később lesz világos reggel, és az embernek nemogy kimozdulni, de megmozdulni sincs kedve. Legszívesebben én is csak ülnék a tévé előtt, és sorozatokat bámulnék egy forró, habos kakaóval – de hidd el nekem, megéri rávenni magad a mozgásra még ilyenkor is, mert rengeteg pozitív hozadéka van azon kívül is, hogy dögös és izmos leszel tőle.

Azt már biztosan nem kell elmagyaráznom, hogy mennyi egészségügyi hatása van az edzésnek: jót tesz a keringésnek, a szívednek, a tüdődnek, formában maradnak tőle az izmaid, és egészségesek lesznek a csontjaid. Arról nem is beszélve, hogy boldogsághormonokat szabadít fel, amelyek – mozgásformától függően – akár egész napra is elrendezhetik a jókedvedet.

Azt viszont kevesen tudják, hogy a testmozgás a bőrnek is jót tesz, méghozzá leginkább azért, mert segít tápanyagokkal ellátni a sejtjeidet.

A mozgás hatására a véráramlásod megélénkül, ami azt jelenti, hogy több vér jut a sejtjeidhez, így a bőröd sejtjeihez is (ezt általában az ember úgy veszi észre magán, hogy kivörösödik a feje – ugyanaz áll emögött is). A vér szállítja a tápanyagokat és az oxigént ezekhez a sejtekhez, így ha gyorsabban folyik, a sejtek is több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak. Arról nem is beszélve, hogy a szükségtelen végtermékeket is gyorsabban szállítja el a bőrsejtjeidtől, mintha nem mozognál – nem méregtelenít, ahogy sokan gondolják, mert azt a szervezetedben leginkább a májad végzi, de segít, hogy a májhoz minél gyorsabban eljussanak ezek a méreganyagok.

Bőrproblémások, figyelem! – A rendszeres mozgás a bőrön is segít

Aztán ott van még az is, hogy a mozgás csökkenti a stresszt, a stressz pedig bizonyítottan nagyon egészségtelen a bőrödre nézve is. Bár a stressz és a bőrproblémák összefüggéseit még vizsgálják, az már biztos, hogy a stresszhormon termelődése befolyásolja a faggyúmirigyek működését, így ha kevesebbet idegeskedsz (hála a mozgásnak), akár a pattanásaid vagy az aknéd is visszahúzódhatnak.

Persze arra azért érdemes figyelni, hogy ha problémás a bőröd, akkor speciálisan is kell ápolnod, hiszen attól még, hogy mozogsz, nem fog magától rendbe jönni. De ha jársz bőrgyógyászhoz, a megfelelő készítményeket használod, akkor a sportolás hozzásegíthet abban, hogy hamarabb tisztuljon ki a bőröd, és sokáig maradjon egészséges.

Kép forrása: pixabay.com

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!