Életmód / Receptek / Táplálkozás

5+1 sütés nélküli főétel, ami nyáron esik a legjobban

Gyümölcsleves főétel fagyival

Ha nem volt elég a gyümölcsből a nap folyamán, vagy éppen ellenkezőleg, túl keveset ettetek belőle, akkor tökéletes választás főétel egy finom és hideg gyümölcsleves.

De hogyan készülhet el főzés nélkül?

Több lehetőség közül is választhatsz: az egyik, hogy a frissen facsart, vagy akár dobozos gyümölcslevet citruspektinnel, főzést nem igénylő pudingporral besűrítesz, vagy egyszerűen csinálsz egy hígabb turmixot, amihez kevés kókusztejszínt is teszel.

Az így kapott alapba szórhatod a felvágott gyümölcsdarabkákat, vagy egészben a bogyós gyümölcsöket.

A levest érdemes kicsit állni hagynod a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, tálaláskor pedig mehet rá friss menta, és persze egy gombóc fagyi is.

 

Avokádókrémes cukkinitészta

Ehhez a fogáshoz vásárolj kisebb méretű, vagy közepes cukkiniket, ezek ugyanis kellően zsengék ahhoz, hogy nyersen is ízletesek legyenek.

Hámozás után cukkinispirállal készíts a zöldségekből tésztát – az alappal már el is készültél.

Az avokádókrémhez egy darab avokádót, fél citrom levét, egy gerezd fokhagymát és egy csipet sót turmixolj össze. Add hozzá a krémet a cukkinitésztához, alaposan forgasd össze, majd koktélparadicsommal, friss bazsalikommal tálald.

Olvastad már?  Isteni banános édességek - 10 perc alatt elkészülnek

Ízlés szerint parmezánt, vagy sörélesztőpelyhet is szórhatsz rá.

 

Majonézes kukoricasaláta pirítóssal

A majonézzel nem árt vigyázni a nagy melegben, legalábbis a tojásos változattal – ellenben jóval bátrabb lehetsz, ha tojásmentes változatot vásárolsz (már csak azért is, mert ezekben jóval kevesebb a kalória).

A konzerv kukoricát csepegtesd le, öblítsd át, majd készítsd el a szószt. Ehhez 4 evőkanál tejfölt (lehet akár növényi is, hogy ne kelljen a gyors romlás miatt aggódnod) keverj el 2 evőkanál majonézzel, 1 fél evőkanál mustárral. Adj hozzá sót, borsot, kevés citromlevet.

Ezzel forgasd össze a kukoricát (továbbá ízlésed szerint más zöldségekkel, fűszerekkel), majd ropogós pirítóssal tálald a főételt.

 

Zöldséges babsaláta

A hüvelyesek kiváló választásnak bizonyulnak a nyári napokon is, hiszen magas a fehérjetartalmuk, viszont a bennük található zsír elhanyagolható: a nélkül telítenek el, hogy megülnék a gyomrodat.

Persze, ha nincs kedved főzni, akkor ezekből is konzerv, vagy éppen üveges változatokat kell vásárolnod. Alkalmanként ezek is tökéletesek!

A babot öblítsd le, majd dobd össze a kedvenc salátádat: forgasd össze a hüvelyesekkel és locsold meg egy citromos, enyhén ecetes, fűszeres öntettel.

Olvastad már?  3 finom és gyors nyári reggeli recept

 

Karfiolrizs főétel

A karfiolrizst eheted nyersen, kicsit megpirítva, vagy éppen rizzsel gazdagítva annak függvényében, mennyi időt töltenél a konyhában.

A nyers verzió esetében a megmosott, rózsáira szedett karfiolt tedd aprítógépbe, majd kb. rizsszem nagyságúra aprítsd.

Sóval és ételízesítővel gazdagítsd, ha van kedved, fokhagymát, vagy vöröshagymát is tehetsz mellé.

Az így kapott rizst friss fűszernövényekkel, zöld levelesekkel, vagy más, főzést nem igénylő zöldségekkel forgasd össze a főétel tálalása előtt.

 

Főzés nélküli tészta fűszeres paradicsomszósszal

Én még a legmelegebb napokon is szívesen főzök egy adag gabonát, pl. rizst, quinoát, vagy éppen tésztát, de ha ehhez sincs kedved, akkor választhatsz már főzés nélküli tésztákat is.

Akadnak olyanok, amik egyfajta „páclében” kerülnek eladásra, illetve olyanok is, amiket elég forró vízzel leönteni, és kicsit állni hagyni.

Ha a leggyorsabb öntet keresed rá, akkor vásárolj kész, előre fűszerezett paradicsomszószt és már eheted is a főzést nem igénylő ebédedet.

Ízlés szerint adj hozzá olívabogyót, vagy bazsalikomot.