Végre itt a nyár, tombol a kánikula: mi nagyon élvezzük, hogy újra lehet az udvaron pancsolni, napozni és akár egész nap kint lehetünk a szabadban, piknikezhetünk, amikor csak kedvünk tartja. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor sem kedvem, sem időm nincs arra, hogy idebenn főzzek. Nálunk szerencsére az egész család elvan friss gyümölcsökön és zöldségeken, de azért estére mi is megéhezünk. Ilyenkor aztán jöhetnek azok a finom főételek, amik villámgyorsan elkészülnek és még a tűzhelyet sem kell bekapcsolni hozzájuk!
Gyümölcsleves főétel fagyival
Ha nem volt elég a gyümölcsből a nap folyamán, vagy éppen ellenkezőleg, túl keveset ettetek belőle, akkor tökéletes választás főétel egy finom és hideg gyümölcsleves.
De hogyan készülhet el főzés nélkül?
Az így kapott alapba szórhatod a felvágott gyümölcsdarabkákat, vagy egészben a bogyós gyümölcsöket.
A levest érdemes kicsit állni hagynod a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, tálaláskor pedig mehet rá friss menta, és persze egy gombóc fagyi is.
Avokádókrémes cukkinitészta
Ehhez a fogáshoz vásárolj kisebb méretű, vagy közepes cukkiniket, ezek ugyanis kellően zsengék ahhoz, hogy nyersen is ízletesek legyenek.
Az avokádókrémhez egy darab avokádót, fél citrom levét, egy gerezd fokhagymát és egy csipet sót turmixolj össze. Add hozzá a krémet a cukkinitésztához, alaposan forgasd össze, majd koktélparadicsommal, friss bazsalikommal tálald.
Ízlés szerint parmezánt, vagy sörélesztőpelyhet is szórhatsz rá.
Majonézes kukoricasaláta pirítóssal
A majonézzel nem árt vigyázni a nagy melegben, legalábbis a tojásos változattal – ellenben jóval bátrabb lehetsz, ha tojásmentes változatot vásárolsz (már csak azért is, mert ezekben jóval kevesebb a kalória).
Ezzel forgasd össze a kukoricát (továbbá ízlésed szerint más zöldségekkel, fűszerekkel), majd ropogós pirítóssal tálald a főételt.
Zöldséges babsaláta
A hüvelyesek kiváló választásnak bizonyulnak a nyári napokon is, hiszen magas a fehérjetartalmuk, viszont a bennük található zsír elhanyagolható: a nélkül telítenek el, hogy megülnék a gyomrodat.
A babot öblítsd le, majd dobd össze a kedvenc salátádat: forgasd össze a hüvelyesekkel és locsold meg egy citromos, enyhén ecetes, fűszeres öntettel.
Karfiolrizs főétel
A karfiolrizst eheted nyersen, kicsit megpirítva, vagy éppen rizzsel gazdagítva annak függvényében, mennyi időt töltenél a konyhában.
Sóval és ételízesítővel gazdagítsd, ha van kedved, fokhagymát, vagy vöröshagymát is tehetsz mellé.
Az így kapott rizst friss fűszernövényekkel, zöld levelesekkel, vagy más, főzést nem igénylő zöldségekkel forgasd össze a főétel tálalása előtt.
Főzés nélküli tészta fűszeres paradicsomszósszal
Én még a legmelegebb napokon is szívesen főzök egy adag gabonát, pl. rizst, quinoát, vagy éppen tésztát, de ha ehhez sincs kedved, akkor választhatsz már főzés nélküli tésztákat is.
Ha a leggyorsabb öntet keresed rá, akkor vásárolj kész, előre fűszerezett paradicsomszószt és már eheted is a főzést nem igénylő ebédedet.
Ízlés szerint adj hozzá olívabogyót, vagy bazsalikomot.