5+1 ok, amivel a napi rutinod okozza a legrosszabb hátfájásod

5+1 ok, amivel a napi rutinod okozza a legrosszabb hátfájásod

Címlap / Életmód / Egészség / 5+1 ok, amivel a napi rutinod okozza a legrosszabb hátfájásod

Ha hátfájós vagy, akkor nem is kérdés, hogy bármit megtennél azért, hogy a tüneteid enyhüljenek. Gondolkoztál már azon, hogy ha minden rendben van az egészségeddel és jól is érzed magad, akkor miért nem múlik el a hátfájásod? Lehet, hogy a napi rutinod az, amin változtatnod kell! Lássuk milyen egyszerű okok állhatnak a háttérben!

Otthonról dolgozol

Egy nap home-office vagy szabadúszóként egy otthoni iroda.

Sokan erről álmodnak, hiszen számos előnye van annak, ha nem kell egy irodába bejárnod minden nap.

Nem kell sokat utaznod napközben, belefér a házimunka, reggelente nem kell az outfited kiválasztásával szenvedned, és a kanapé is kényelmesebbnek tűnik, mint egy irodai szék.

Az azonban, hogy legtöbbször az ágyból, a kanapéról vagy a fotelből dolgozol, nem tesz jót a hátadnak.

Tipp: Igyekezz minél többször asztalhoz ülve dolgozni és sok nyújtást végezni, a gerinced és a derekad meghálálja majd!

Túl sokat ülsz

Ha nem otthonról dolgozol, hanem egy irodában ülsz nap mint nap, nem biztos, hogy jobban jársz, mintha a kanapédról dolgoznál. Legalábbis, ha a derékfájás szemszögéből nézzük a dolgot.

Számold ki, hogy egy nap körülbelül mennyi időt töltesz ülve, amikor előrehajolva görnyedsz a számítógép előtt és egyáltalán nem figyelsz arra, hogy milyen a tartásod.

Sajnos a legtöbb esetben a szék, amin ülsz sem megfelelő ahhoz, hogy a helyes pózban tartsd magad, így fontos, hogy minden nap emlékeztesd magad arra, hogy a hátfájásod fő oka itt található.

Tipp: Igyekezz gyakran felállni a helyedről, amikor csak eszedbe jut, kihúzni magad és figyelni arra, hogy ne terheld túlságosan a deréktáji szakaszt!

Nehéz a táskád

Női táskák. A férfiak számára igazi rejtély, számunkra pedig egy kincs, ami minden szituációban mellettünk van.

Ez persze nem azt jelenti, hogy folyamatosan egy teletömött, túlsúlyos táskával kell járnod, itt az ideje egy kis szelektálásnak.

Egy amerikai kutatás szerint a táskád súlya nem lehet több mint a testsúlyod 10%-a, azaz ürítsd ki a táskád és nézd meg, hogy mi az, amire biztosan nem lesz szükséged.

Tipp: Ha a kipakolás után is nehéz maradt a táskád, akkor azt javasoljuk, hogy egyszer hordd az egyik oldalon, a következő alkalommal pedig a másikon, illetve váltogasd a különböző fazonokat, hogy ne mindig ugyanazokon a pontokon terheld a hátad!

Mozgáshiány

Ha tudod magadról, hogy nem vagy egy született sportember, akkor biztosan azt is sejted, hogy a hátfájdalmaidnak köze lehet ahhoz, hogy nem mozogsz rendszeresen.

Ha azt szeretnéd, hogy ez megoldódjon, muszáj keresned valamilyen olyan mozgásformát, amiben jól érzed magad és amit rendszeresen gyakorolhatsz, hiszen e nélkül a hátfájásod több mint valószínű, hogy nem múlik majd el.

Ennek az ellenkezője is állhat azonban a háttérben, ugyanis a túl sok vagy a nem megfelelő mozgás is okozhat hátfájdalmakat, ha például túlságosan megerőlteted az izmaidat és a gerincedet vagy intenzív mozgás során nem a megfelelő cipőt viseled.

Ilyenkor ugyanis nem egyenletes a terhelés, amit a derekad és az alsó háti szakasz kompenzál.

Stressz

Mindenkinek jelen van az életében, lehetetlen eltörölni, így a legjobb, amit tehetsz, hogy elfogadod és megpróbálsz együtt élni vele.

Fogd fel úgy, hogy a stressz jótékony hatással is lehet rád, a fontos csak az, hogy csak egy bizonyos szintig viseld el.

A stressz és az anyagiakkal kapcsolatos gondok nagyon sok esetben okoznak derékfájdalmakat, amit nem szabad elhanyagolnod.

Tipp: A legjobb, ha rendszeresen kezeled a problémát és a már bevált stresszcsökkentő és relaxáló praktikák mellett gyakran eljársz jógázni vagy úszni is!

Rossz a párnád

Ha éjszakánként nem a megfelelő párnán vagy matracon alszol, azzal lehet, hogy csak rontasz a már meglévő hátfájásodon.

Ha magas párnát használsz, az megterhelő lehet az alsó háti szakasznak, így ha háton alszol, akkor érdemes egy párnát tenned a térdek alá, ha pedig oldalt alszol, akkor a felhúzott lábak közé.

Ezzel enyhítheted a hátadra gyakorolt nyomást és a tüneteid néhány hét alatt elmúlhatnak vagy enyhülhetnek.

Érdemes kipróbálni többféle matracot is, hiszen sem a túl puha, sem a túl kemény nem a legjobb választás, kísérletezz, hogy neked melyik jön be a legjobban!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást