A 10-3-2-1-0 módszer, amitől könnyebben elalszol és kétszer produktívabb leszel reggel

A 10-3-2-1-0 módszer, amitől könnyebben elalszol és kétszer produktívabb leszel reggel

Címlap / Életmód / Egészség / A 10-3-2-1-0 módszer, amitől könnyebben elalszol és kétszer produktívabb leszel reggel

Az alvászavar sok problémát tud okozni – és nem csak annyit, hogy a reggelt dupla eszpresszóval indítod.

Ha ugyanis nem kellően pihentető az éjszakád, vagyis például nem tudsz elaludni, vagy többször is felkelsz, az nem csak a hangulatodra, hanem az egészségedre sincs jó hatással. Többféle technika létezik arra, hogy pillanatok alatt elaludj, most egy amerikai orvos tippjei váltak népszerűvé, melyeket egy videóban osztott meg.

Dr. Jess Andrade Instagramon ismertette az alváshigiénia alapjait, melynek része az úgynevezett 10-3-2-1-0 módszer is. A technika azért is különleges, mert nem csak közvetlenül a lefekvés előtti időszakra fókuszál, hanem az egész napra. Ennek köszönhetően lépésről lépésre készítheted fel a szervezetedet az optimális alvásra, majd a másnapi kipihent ébredésre.

FreshSplash/istockphoto.com

A 10-es szám jelentése

A legtöbb kávéimádó nem fog rajongani az ötletért, de a doktornő szerint érdemes maximum 10 órával a lefekvés előtt meginnod az utolsó koffeintartalmú italodat, hiszen ennyi idő kell ahhoz, hogy enyhüljön minden stimuláló hatás. Fekete teát és energiaitalt is ennyi idővel a tervezett pihenés előtt fogyassz utoljára.

A 3-as szám jelentése

A módszer második pontja, hogy lefekvés előtt 3 órával ne fogyassz nehéz ételeket és alkoholt. A könnyű, kisebb adag étel fogyasztásával csökkentheted a reflux tüneteit, illetve az alkohol kerülésével javíthatsz az alvásod minőségén is.

A 2-es szám jelentése

Két órával az ágyba bújás előtt már érdemes a mentális pihenésre fókusználnod a doktornő szerint. Ekkor már lehetőség szerint ne dolgozz és ne is tanulj, hanem inkább hagyd a teendőidet a következő napra.

Az 1-es szám jelentése

Ha jártas vagy a témában, akkor bizonyára tudod, hogy lefekvés előtt 1 órával már nem ajánlott semmilyen képernyőt nézned – ebbe pedig a telefonod, a tv és a laptopod is beletartozik. Ha sikerül tartanod ehhez magadat, a tested természetes alvási ritmusát nem zavarja meg a kék fény, vagyis mélyebben, zavartalanabbul szundítasz.

A 0 jelentése

Ez már a másnap reggelre vonatkozik, ugyanis a doktornő szerint egyszer sem kell benyomnod majd a szundi-gombot, mert kipihenten és energiával telve fogsz ébredni. Ez pedig egy újabb lépés a megfelelő alváshigiénia megteremtése felé.

A videót itt tudod megnézni:

Dr. Andrade azt is leírta a posztjában, hogy ez a módszer bizonyos egészségügyi problémákkal küzdőknél nem biztos, hogy előnyös. Pusztán csak egy tippet szeretett volna adni a tapasztalatai és tudása alapján, amivel segíthet helyreállítani a tested cirkadián ritmusát, illetve az alkalmazásával másnap is energikusabban kelhetsz fel az ágyból. A biztonság kedvéért konzultálj az orvosoddal, ha úgy gondolod, vannak problémás pontok a listán, illetve ha súlyosabb alvászavarral küzdesz.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!