Vannak olyan élelmiszerek, melyeket a különböző betegségek elkerülése végett jobb főzve elfogyasztani, de ne felejtsük azokat sem, melyek akkor a legjobbak, ha nem éri őket hőhatás, azaz, ha nyersen fogyasztjuk őket! Ekkor őrzik meg ugyanis leginkább alapvető vitamintartalmukat.
Mai felgyorsult világunkban az ízfokozókkal teli, tartósítószerben dúskáló élelmiszerek fogyasztása sajnos szinte az alap étrend része lett, pedig mint tudjuk, ezek az ételek számos egészségügyi problémát vonhatnak maguk után hosszútávon pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, krónikus betegségek stb. A helyzeten a mozgásszegény életmód és a vitaminhiány sem segít. Ha nem vagy a jótékony diéták elkötelezett híve, de mégis tennél valamit egészséged érdekében, próbálj meg minél több – nyers fogyasztásra alkalmas – élelmiszert hőkezelés és melegítés nélkül fogyasztani, ugyanis bizonyos ételek, megőrizve eredeti ásványi anyag tartalmukat, igazi vitaminbombának számítanak! Ha azonban hőkezelés alá vetjük őket, a bennük rejlő vitaminok (főleg a C-vitamin) hamar odavesznek, és az ásványi anyagok jó része is eltűnik belőlük.
Íme 6 élelmiszer, melyet jobb nyersen fogyasztani, mint főzve: